Ialomița: Azilul groazei la Dridu. Bătrâni cazați în condiții de lagăr
Azil Dridu – Scene de coșmar: Temperaturi de 10 grade Celsius, miros insuportabil de urină, alimente alterate, un singur asistent la 21 de persoane. Chiar de la intrare, inspectorii au întâlnit o bătrână căzută pe hol.
În comuna Dridu funcționează de vreo trei ani un cămin pentru persoane vârstnice despre care autoritățile din Ialomița susțin că nu au știut nimic, deși căminul apare în unele rapoarte ale instituțiilor, gen AJPIS, de unde reiese și faptul că a fost acreditat pentru serviciile prestate din 2012 și până acum o lună…
În urma unor sesizări privind condițiile inumane în care erau îngrijiți bătrânii de acolo, echipele de control s-au deplasat la respectivul centru. Ceea ce au văzut, i-a șocat. Pentru „o bătrânețe liniștită”, fiecare beneficiar plătea între 1.500 – 1.700 lei lunar… Iar acolo trăiau, încă, 21 de beneficiari.
Prefectul județului, Gigi Petre, a fost sesizat, în după amiaza zilei de vineri, 22 ianuarie, de către un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului, cu privire la faptul că în centrul de bătrâni de la Dridu sunt probleme cu căldura și dacă se poate asigura cumva necesarul de lemne pentru ca beneficiarii centrului să nu sufere de frig. De aici a pornit totul…
„Primind telefon cu număr ascuns, l-am rugat să îmi dea un contact pentru a putea verifica dacă numele este veridic sau nu. Domnul Atănăsoaie mi-a spus că sunt probleme cu căldura și o lipsă de lemne, solicitând o intervenție la Căminul de bătrâni din Dridu. Răspunsul meu a fost clar… poate la Fierbinți, pentru că la Dridu nu avem centru de bătrâni. M-am interesat la Fierbinți și am aflat că există și acel cămin la Dridu, un cămin privat. Am luat legătura cu primarul și cu asistentul social, s-au deplasat acolo, în aceeași măsură o echipă de la Inspecția Socială Ialomița, împreună cu domnul director Vlădăreanu, s-a deplasat la Dridu și ce au constatat acolo frizează nebunia”, a afirmat vineri, 29 ianuarie, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre.
Acel centru funcționează într-o clădire reabilitată din incinta fostului CAP din localitate. Interesant este faptul că autorizarea acelui azil a fost făcută, potrivit prefectului, de autoritățile din județul Ilfov, beneficiarii fiind din sectorul 3 al Capitalei. Despre „punctul de lucru” din Ialomița, nimeni nu știa nimic. Obligația autorităților din Ilfov era să notifice instituțiile din Ialomița de existența acestui cămin. Ceea ce, se pare, nu s-ar fi întâmplat. Cel puțin așa se afirmă. Autoritățile locale din Dridu știau de existența acestui cămin, însă nu au considerat necesar să notifice pe cineva. Și, totuși, această Asociație, furnizor de servicii în comuna Dridu, apare în rapoarte încă din ianuarie 2013, acreditarea expirând, însă, pe 18 decembrie 2015. Deocamdată nu cunoaștem alte detalii.
Bătrânii stăteau la 10 grade Celsius, într-un miros insuportabil de urină
Potrivit unei note de informare a AJPIS Ialomița, din data de 26 ianuarie, echipa de control a instituției s-a deplasat, atât în data de 22 ianuarie cât și în data de 25 ianuarie, la sediul Căminului pentru persoane vârstnice Dridu din cadrul furnizorului de servicii sociale Asociaţia „Punte între generaţii”.
Ce au constatat: „la vizita din data de 22.01.2016, temperatura ambientală în incinta centrului era improprie, aproximându-se ca fiind 10 grade C. Atât beneficiarii cât şi personalul (asistentul social şi îngrijitor) erau îmbrăcaţi în haine groase.
Temperatura din camerele beneficiarilor a fost apreciată ca fiind cuprinsă între 10 şi 12 grade C, cu excepţia unei singure camere, situată la etaj deasupra spaţiului unde este instalată centrală pe lemne. Camerele expuse spre exterior erau mai răcoroase şi temperatura, astfel încât temperatura a fost apreciată ca fiind sub 10 grade C. La verificarea spaţiului în care se află centrala cu încălzire pe lemne, echipa de inspecţie a constatat că funcţiona o singura centrală din cele două existente, respectiv centrala mică. Temperatura afişată, cu care apa pleca spre instalaţiile de încălzire, era de 35 grade C.
Din declaraţiile îngrijitorului a reieşit faptul că acesta se ocupa pe timpul nopţii şi de alimentarea centralei cu lemne întrucât centrul are angajat un singur fochist, care lucrează doar pe timpul zilei, program de 8 ore.
Echipa de inspecţie a solicitat asistentului social să o îndrume către toate spaţiile deţinute de centru (camerele beneficiarilor, spaţiile comune, bucătărie, spaţiile de depozitare a alimentelor şi a cazarmamentului, magazia de lemne, sala de mese, cabinet medical, sala de socializare, etc).
Precizăm faptul că, următoarele spaţii nu au putut fi inspectate respectiv, bucătăria, spaţiul de depozitare a alimentelor şi magazia de lemne acestea fiind încuiate, cheia aflându-se la administratorul centrului. Din declaraţiile asistentului social a reieşit faptul că masa de seară se serveşte la ora 18.00, iar această este pregătită de către bucătarii centrului până la ora 16.00, când aceştia îşi încheie programul de lucru. Cina este lăsată de către bucătari la ghişeul dintre bucătărie şi sala de mese până la servirea acesteia.
Cu ocazia vizitei din data de 25.01.2016, s-a constatat faptul că temperatura ambientală se prezenta în jurul valorii de 20 de grade C, cu menţiunea că, la acea dată, funcţionau ambele centrale, temperatura afişată fiind de 45 de grade C.
În urma verificărilor efectuate cu privire la condiţiile igienico-sanitare, echipa de inspecţie a constatat faptul că depozitarea alimentelor nu este corespunzătoare (exista o singură ladă frigorifică în care erau congelate diverse alimente, inclusiv peşte, lapte, brânză, salam de biscuiţi, drob preparat de către personalul centrului, pulpe de pui neambalate, etc).
Totodată, în beciul centrului au fost identificate diverse „conserve” preparate de către personalul centrului, respectiv zacuscă, gem/dulceaţă, bulion, vinete, varza murată, castraveţi muraţi etc, borcanele fiind neetichetate, acestea având un aspect alterat.
A mai fost identificat un congelator în care erau diverse legume, însă nu se cunoaşte data congelării acestora. Aspectul general se prezenta la modul neigienic existând urme de zeamă scursă din aceste pungi pe pereţii şi rafturile congelatorului.
Aspectul general al centrului se prezintă învechit. Există beneficiari în a căror cameră nu există televizor sau radio, aceştia declarând că îşi petrec întreaga zi în pat.
Cu ocazia vizitei din data de 22.01.2016, mirosul general în incinta centrului era unul închis şi îmbâcsit. La parterul clădirii, într-una din aripile clădirii, unde erau cazaţi un număr de 6 beneficiari, se simţea un puternic miros de urină. De asemenea și camera unei beneficiare cu incontinenţă urinară se simţea acelaşi puternic miros de urină, echipa de inspecţie având dificultăţi în a putea intervieva beneficiarul din cauza acestuia.
Menţionăm faptul că, persoana care se ocupă de îngrijirea beneficiarilor (încadrată pe funcţia de îngrijitor şi prezentă cu ocazia controlului din data de 22.01.2016) se ocupa pe timpul nopţii şi de alimentarea centralei cu lemne întrucât există doar un fochist angajat cu program de 8 ore. Totodată, aceasta a declarat faptul că este angajată cu program de 8 ore dar lucrează în ture de 12 cu 24.
Echipa de inspecţie a constatat că lipsa personalului la nivelul centrului poate afecta grav siguranţa beneficiarilor în susţinerea acestei constatări facem precizarea că, la data de 22.01.2016, la intrarea echipei de inspecţie în clădirea centrului, a găsit o beneficiară căzută în hol, pe care îngrijitoarea (singură pe tura de noapte pentru cei 21 de beneficiari prezenţi) încerca să o ridice şi nu reuşea având în vedere greutatea corporală a acesteia. Astfel, a fost necesară intervenţia directorului executiv al AJPIS Ialomiţa care însoţea echipa de inspecţie.
În ceea ce priveşte documentele care reglementează statutul, oraganizarea și funcţionarea acestui centru, deşi acestea au fost solicitate, administratorul centrului nu a putut să le pună la dispoziţia echipei de inspecţie întrucât nu exista aprobat de către comitetul director o hotărâre privind înfiinţarea acestui centru, un manual de proceduri aplicate la nivelul centrului, carta drepturilor beneficiarilor, cod de etică sau orice alt document care să reglementeze juridic modul de organizare şi funcţionare al acestuia.
În ceea ce priveşte analiza standardelor de cost, a normei de hrană şi a situaţiei contabile în general, acestea urmează a fi efectuate în perioada imediat următoare, conducerea entităţii inspectate fiind invitată să prezinte documentele solicitate în data de 27.01.2016”, se menționează în respectiva notă a AJPIS.
Potrivit prefectului, în aceste zile, atât ITM, DSP și alte organe de control verifică activitatea acestei asociații, al cărei administrator este „o doamnă de la București”, iar constatările și măsurile luate vor fi făcute publice.
„În urma acestor rapoarte, deși nu vreau să mă antepronunț, probabil că se va merge până la închiderea acestui centru, având în vedere ceea ce s-a descoperit acolo, și relocarea persoanelor”, a adăugat prefectul.
Așadar, mare grijă unde alegeți să vă trăiți bătrânețile și ce preț puteți plăti pentru asta…