Ialomița: Au fost semnate contractele de execuție a lucrărilor de modernizare a DJ 201
Peste 60 de kilometri din Drumul Județean 201, de la Coșereni și până la Mărculești, vor fi modernizați în următoarele 12 luni. Lucrările la acest obiectiv de investiții vor începe peste aproximativ două săptămâni, patru firme din Ialomița urmând să lucreze simultan pe cele două loturi, respectiv DN 2 Coșereni – Axintele – Orezu și Buești – Ivănești – Ion Ghica – Ciulnița – Cosâmbești – Mărculești.
Pe parcursul zilei de marți, 2 martie, au fost semnate, în comunele Bărcănești și Buești, contractele de execuție dintre beneficiar, respectiv Consiliul Județean Ialomița, și executanții acestei ample lucrări, cu o valoare totală de aproximativ 100 de milioane de lei.
Traseul primului lot parcurge teritoriul administrativ al județului de la vest la est și are ca punct de plecare intersecția cu DN2 în comuna Coșereni, drumul trecând prin comunele Borănești, Bărcănești, Axintele, Balaciu, Ciochina. Executantul lucrării este SC OYL Company SRL.
Pe cel de-al doilea lot – Buești – Ivănești – Ion Ghica – Ciulnița – Cosâmbești – Mărculești vor lucra trei firme: SC Drumuri și Poduri și SC Itaro pe un sector și SC Drumuri și Poduri alături de AllConstruct Sud SRL pe cel de-al doilea.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, a declarat în comuna Bărcănești, unde s-a semnat contractul de execuție de lucrări pentru două sectoare de drum din tronsonul I, că această investiție este prioritară pentru instituția pe care o conduce, dat fiind faptul că este cel mai lung drum județean pe care îl are în administrare.
„Este anormal ca timp de 30 de ani să nu se intervină pe acest drum. Astăzi suntem aici și încercăm să facem tot ceea ce stă în putința noastră, a echipei Consiliului Județean. Rugăm constructorii să respecte termenii contractuali, iar această lucrare să fie predată exact așa cum spune contractul, dar nu ne-am supăra să fie mai devreme. Am venit să transmitem locuitorilor din aceste zone faptul că nu primarii sunt vinovați de starea acestui drum. Ei au făcut tot ce le-a stat în putință ca acest drum să se realizeze, iar demersurile pe care funcționarii din Consiliul Județean le-au făcut, directorii, vicepreședinții, administratorul public, au fost ca lucrările să fie începute cât mai curând și să aibă o finalitate pe care ne-o dorim cu toții. (…) Îmi cer încă o dată scuze cetățenilor din Borănești, Bărcănești, Axintele și din celelalte localități, care au suferit în toată această perioadă, dat fiind starea jalnică a acestui drum”, a transmis Marian Pavel.
Și cei doi vicepreședinți, Cătălin Grigore și Alexandru Dinu, au ținut să arate importanța prezenței în teritoriu a echipei Consiliului Județean, susținând să aceste deplasări sunt mai mult decât necesare, pentru ca oamenii să cunoască echipele din C.J. și rezultatele muncii acestora, iar pe de altă parte, reprezentanții C.J. să cunoască realitatea din teren.
Totodată, administratorul public al județului, Alexandru Potor, a subliniat parcursul greoi pe care îl poate avea un proiect de o asemenea anvergură, de la idee, documentații și până la punerea în practică putând trece ani buni, însă și rolul permanent activ pe care Consiliul Județean îl are pe parcursul implementării proiectului, pentru a se respecta toți termenii contractuali.
Lucrările se vor efectua „sub trafic”, cu precizarea că vor exista restricții de circulație pe anumite porțiuni, în zonele în care se lucrează.
Pentru că pe o porțiune de drum de aproximativ 10 kilometri există probleme destul de mari dar nu este cuprinsă deocamdată în acest proiect pentru reabilitare, în zona Orezu- Piersica – Bordușelu, reprezentanții CJ susțin că sunt în faza de întocmire a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI), urmând ca lucrările să fie finanțate din bugetul Consiliului Județean.
Alexandru Potor a precizat faptul că până la reabilitarea efectivă a acestei porțiuni de drum vor exista „câteva intervenții, reparații” pentru a se putea cât de cât circula.
„Studiile de Fezabilitate care au fost la vremea respectivă au fost pe cele două tronsoane ale DJ 201, mai puțin bucata aceea de 10 km. Dar, în paralel, Consiliul Județean a demarat toate procedurile pentru a porni acea investiție din resurse proprii. Faptul că astăzi semnăm un contract finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală, înseamnă foarte mult pentru județul Ialomița. Faptul că am degrevat bugetul Consiliului Județean este un lucru deosebit de important pentru noi. Cu siguranță mai sunt și alte porțiuni din drumurile județene în această situație, care nu au fost prinse în niciun program, însă am început demersurile și le vom face din bugetul județului. Așa au fost proiectele făcute”, a mai spus Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
De asemenea, în comuna Buești a fost semnat cel de-al doilea contract pentru tronsonul II Buești – Ivănești – Ion Ghica – Ciulnița – Cosâmbești – Mărculești.
Și pe acest tronson de drum se circulă cu dificultate, fiind extrem de degradat, mai ales în zona Buești – Poiana – Ivănești. Reprezentanții Consiliului Județean și-au cerut încă o dată scuze cetățenilor care au fost nevoiți să îndure astfel de condiții în trafic, reiterând faptul că nu primarii sunt vinovați de această întârziere și speră ca acest proiect să fie finalizat cât mai repede.