comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: Control judiciar pentru evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
05/06/2018 | Lege si Ordine

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa au dispus, la data de 04.06.2018, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un număr de 3 inculpaţi, pentru săvârșirea  infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate în cauză în cursul urmăririi penale a rezultat următoarea situaţie de fapt:

 În perioada 2012-2017, unul dintre inculpaţi a folosit fraudulos societățile comerciale pe care le administra pentru a-şi însuşi sume mari de bani rezultate din evazionarea bugetului statului sau din simulări de tranzacţii – vânzările fictive de material lemnos de la persoane juridice către persoana fizică.

Prejudiciul total cauzat bugetului consolidat al statului prin săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală reţinute în sarcina inculpatului este de 719.002 lei,  iar sumele ce au făcut obiectul infracţiunilor de spălare a banilor totalizează 1.038.076 lei.

Al doilea inculpat a folosit logistica şi angajaţii unei persoane juridice  pentru a exploata o suprafaţă de pădure, fiind ajutat de un alt inculpat care, în calitate de administrator al unei persoane juridice, a întocmit în fals documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de exploatare şi a  transferat suma de 54.000 lei din contul societății, prin ordin de plată, către proprietarul pădurii, acte prin care i-a asigurat acestui inculpat exploatarea şi comercializarea ilegală a materialului lemnos rezultat, urmate de omisiunea înregistrării veniturilor realizate, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 65.021 lei.

S-a mai reţinut în fapt că un al treilea inculpat a folosit logistica şi angajaţii unei persoane juridice pentru a exploata o suprafaţă de pădure, fiind ajutat de un alt inculpat, care, în calitate de administrator al altei persoane juridice, a întocmit în fals documentaţia necesară obţinerii autorizaţiei de exploatare, acte prin care i-a asigurat acestui inculpat exploatarea şi comercializarea ilegală a materialului lemnos rezultat, urmate de omisiunea înregistrării veniturilor realizate, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de  79.640 lei.

Faţă de cei trei inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 04.06.2018.  

 La data de 05.06.2018, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa a propus Tribunalului Ialomiţa arestarea preventivă a inculpaților, pe o perioadă de 30 de zile.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Ialomița a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciarpe o perioadă de câte 60 de zile pentru fiecare inculpat.

 Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă în cadrul procesului penal care, alături de măsurile procesuale reglementate ca atare de Codul de Procedură Penală, constituie o activitate procesuală care nu poate, în nici o situaţie, să atingă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat de presă: PT Ialomița