comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița are 5.258 de bolnavi de cancer. Peste 670 mor anual.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
08/02/2013 | Locale Ialomita

La nivel mondial, cancerul determină unul din opt decese, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc. În fiecare an, peste 12 milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane oameni pierd lupta cu boala, iar fără îmbunătățiri majore, multe din cancerele prevenibile și curabile vor continua să ucidă.

Sialomita bolnavi cancere estimează că 40% din cancere pot fi prevenite. Riscul de cancer poate fi redus prin câteva măsuri simple: alimentaţie variată și sănătoasă, menţinerea greutății corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat şi evitarea expunerii la fumat pasiv, evitarea expunerii excesive la soare, protejarea împotriva infecţiilor care pot determina cancer.

Datele statistice din ultimii ani, situează România pe un loc mediu în ceea ce privește rata standardizată a mortalității în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu ratele incidenței și prevalența cele mai mici dar cu tendință crescătoare. Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban și rural și ambele sexe, cu precădere la cel masculin.

Din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici recente arată că, la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac, vezica biliară și bolile maligne de sistem; la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar), de cancerele colorectal, bronhopulmonar, bolile maligne de sistem.

În județul Ialomița, în ultimii ani se constată o creștere graduală a numărului de bolnavi aflați în evidență. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2008 se aflau în evidență 4.414 persoane, în 2011 numărul acestora a crescut la 5.013, iar în 2012 la 5.258. În aceeași perioadă, numărul cazurilor noi de îmbolnăviri a crescut de la 905 în 2008, la 973, în 2012, iar numărul deceselor prin cancer a scăzut de la 614 în 2008, la 570 în 2011, crescând la 675 în 2012.

Din datele de morbiditate și mortalitate de la nivelul județului rezultă că tumorile reprezintă a doua cauză de deces), iar localizările tumorale cele mai frecvente sunt asemănătoare cu cele menționate în statistica la nivel național.
La nivel judeţean, Compartimentul de Promovarea Sănătății desfășoară, împreună cu partenerii, o serie de activități de informare a populației cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru limitarea riscurilor de îmbolnăvire și importanța depistării precoce a eventualelor probleme, tema campaniei fiind focalizată pe posibilitatea de prevenire a cancerului, cu sloganul Cancerul poate fi prevenit.

În cadrul acestei campanii a avut loc marți, 5 februarie, la Centrul Cultural „I. Perlea” Slobozia, o dezbatere pe această temă. Au răspuns tuturor întrebărilor legate de acest subiect medici specialiști din domeniul: ginecologie, interne, pneumologie, endocrinologie, oncologie.