Ialomița: 99 de persoane au fost cercetate pentru fapte de corupție în 2012
Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, o evaluare a activității instituției pe anul 2012, un an relativ bun din punctul de vedere al combaterii faptelor de corupție în rândul funcționarilor Ministerului Afacerilor Interne, dar și din afara lui.
Anul trecut au existat mai multe cazuri de acest gen instrumentate de angajații SJA, unele chiar de amploare. Deși prioritară în activitatea Serviciului Anticorupție este prevenirea acestor fapte, o activitate deloc simplă, reprezentanții SJA Ialomița au reușit câteva „capturi” importante, atât din poliție, cât și din penitenciar sau chiar inspectoratul școlar.
„Mă bucur că am avut sprijinul conducerii tuturor structurilor MAI în activitățile pe care le-am desfășurat, care au înțeles menirea noastră și ne-au ajutat ori de câte ori am avut nevoie. Așa cum spuneam și în anii anteriori, Poliția română, nu numai în județul Ialomița, este structura ministerului cea mai vulnerabilă și, pe undeva, este logic acest lucru atât timp cât polițiștii intră în contact mai mult cu societatea civilă”, declara șeful Serviciului, comisar şef de poliție Dima Mihail.
Astfel că, pe parcursul anului trecut, au fost instruiți în domeniul prevenirii corupției peste 300 de polițiști, 172 de persoane cu funcții de conducere din cadrul MAI, peste 1.300 de persoane care fac parte din cadrul ministerului, iar la solicitarea altor structuri, de exemplu Inspectoratul Școlar, au fost efectuate astfel de activități și cu elevii din clasa a XII-a pentru a preveni acest fenomen încă din școală.
„Încercăm să prevenim acest fenomen încă din școală, pentru că mulți dintre elevii claselor a XII-a sunt majori, au permis de conducere și pot fi tentați la corupție, respectiv darea de mită sau trafic de influență și zic că aceste activități au avut succes în cele opt unități școlare. Au fost încântați și receptivi. Sperăm să se vadă aceste rezultate pe viitor, pentru a nu fi tentați să comită astfel de fapte deosebit de grave”, a adăugat Mihail Dima
Când activitatea de prevenire nu își arată roadele, apar actele de combatere
Trebuie spus că, din octombrie anul trecut, Birourile anticorupție au fost transformate în Servicii, cu o schemă mult mai mare de personal. Astfel că, de la 1 decembrie 2012, SJA are doi angajați noi, absolvenți ai academiei de poliție.
Pe parcursul anului trecut, activitatea de cercetare penală s-a desfăşurat de către un singur lucrător sprijinit de ceilalţi colegi, conform celor dispuse de procurorii de caz..
La nivelul serviciului au fost desfăşurate activităţi de cercetare penală în 64 de dosare penale, din care 62 înregistrate în perioadă, fiind soluţionate prin înaintare la Parchet 64 dosare penale. În cadrul acestor dosare penale au fost cercetate 99 persoane, din care 47 aparţinând M.A.I..
În urma activităţilor desfăşurate a fost începută urmărirea penală în 18 dosare, faţă de 39 persoane, din care 11 aparţinând M.A.I. Au fost inculpate 16 persoane, un număr foarte mare comparativ cu anii anteriori, 9 aparţinând M.A.I, toate pentru fapte de corupţie. Au fost reţinute 15 persoane, 8 aparţinând MAI, au fost arestate 9 persoane, 7 aparţinând M.A.I.
În dosarele în care au fost desfăşurate activităţi de urmărire penală de către lucrătorii serviciului, Parchetul a dispus trimiterea în judecată în 6 dosare penale (rechizitorii), în 32 alte soluţii (SUP și NUP) şi în 9 cazuri conexare/declinare.
Au fost pronunţate 11 hotărâri definitive, fiind condamnate 10 persoane.
Cel mai semnificativ caz a fost cel al polițiștilor de la rutieră, din luna august. De la un caz din luna aprilie, când Cornel C. a fost prins când lua mită de la doi conducători auto opriți în trafic, cei de la anticorupție au pornit o adevărată vânătoare. În luna august, alți șapte colegi de-ai polițistului au fost reținuți, în general pentru aceleași fapte. În prezent, dosarul se află pe rolul Curții de Apel București, unde are termen pe data de 13 februarie.
Un alt caz care a făcut vâlvă a fost legat de „mita de la Bac”, patru profesori la diferite instituții școlare fiind reținuți în luna iulie. Aceștia, se pare, au pretins și primit diverse sume de bani de la mai mulți elevi pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de evaluare a lucrărilor pentru examenul de bacalaureat în vederea obținerii unor note de promovare. În acest caz au fost efectuate și 10 percheziții imobiliare și auto, ocazie cu care au fost ridicate sume de bani și înscrisuri ce aveau relevanță cu cauza. În prezent, dosarul se află în stadiu de cercetare penală la Direcția Națională Anticorupție Ialomița.
De asemenea, în atenția ofițerilor anticorupție a fost și un agent din cadrul Penitenciarului Slobozia care încasa bani de la deținuți pentru a le introduce în penitenciar diverse bunuri și obiecte interzise, al unui polițist local care a cerut unui conducător auto bani și niște brânză pentru a nu-i întocmi proces verbal pentru încălcarea unor reglementări la regimul circulației, dar și al unui consilier local din Perieți care a primit bani de la o femeie în schimbul promisiunii că o va angaja ca factor poștal.
Tot anul trecut, au fost primite 8 petiții, 7 dintre acestea fiind soluționate prin informarea altor structuri, una a fost clasată, dar și două apeluri TEL VERDE care au fost clasate.
„Îmbucurător este faptul că aceste petiții nu au mai fost anonime ca în alți ani. Vă asigurăm că orice persoană care se adresează acestei structuri va fi tratată cu profesionalism şi responsabilitate, în limitele conferite de lege. Celor care ni s-au adresat deja, le mulţumim pentru încrederea acordată. Este important de menţionat faptul că munca noastră nu ar fi posibilă fără buna colaborare cu structurile de Parchet şi a celorlalte structuri MAI, cărora le aducem mulţumiri şi pe această cale. Suntem convinşi că vom avea sprijinul tuturor şi în activitatea din acest an, inclusiv al cetățenilor”, a mai spus comisarul șef al SJA Ialomița.
Cu această ocazie reamintim tuturor că, pentru a reclama fapte de corupție, ofițerii anticorupție pot fi contactaţi la sediul D.G.A Ialomiţa din Slobozia, str. Alexandru Odobescu, nr. 17-19 sau la numărul de telefon 0243-220556, precum şi la Linia verde anticorupţie 0800.806.806, e-mail [email protected]