Ialomița: 44 de cadre medicale din Spitalul Județean de Urgență Slobozia, infectate cu SARS-CoV2
Spitalul Județean de Urgență din Slobozia are, la acest moment, 44 de cadre medicale infectate cu SARS-CoV2, dintre care 8 sunt medici, restul fiind cadre medicale medii, asistente, infirmiere.
Câteva cadre medicale sunt internate în Spitalul suport COVID de la Fetești, însă majoritatea se află în izolare la domiciliu. Cei mai mulți dintre ei au forme ușoare și medii, sunt sub monitorizare, iar în funcție de nivelul de dezvoltare sunt abordate medical.
„Din anchetele epidemiologice, putem spune că infectările au ca sursă comunitatea și nu zona spitalului. Aceste cadre medicale vor fi indisponibile timp de două săptămâni, după care ele se vor întoarce în activitate. (…) Doamna doctor Pravăț (ATI) s-a infectat a doua oară. În general, o astfel de situație se pune pe seama vârstei, a imunității scăzute. Dar are o dezvoltare foarte bună și o așteptăm pe doamna doctor să se întoarcă la muncă chiar din această săptămână. (…) Îi așteptăm pe toți cu drag la muncă în rândul colegilor. (…) Am reușit să acoperim acest deficit prin redirijarea personalului pe locurile respective. Multe dintre cadrele medicale care s-au infectat sunt din zonele nu foarte critice, din fericire, acolo unde a fost suficient personal, având în vedere și numărul redus de internări, ca să poată prelua sarcinile colegilor infectați. Avem, însă, și câteva zone critice, care sunt administrabile, dar la limită, cum ar fi UPU, Radiologie, zona ATI, unde este necesară o specializare suplimentară și unde nici nu sunt disponibile cadre medicale pentru a fi redirecționate din alte zone ale spitalului. Deocamdată, este administrabil. Situația cu privire la aceste specialități este critică la nivel național”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Liviu Patrichi.
A avea COVID nu este o rușine! Reacția adversă a societății trebuie să înceteze
În cadrul unei conferințe de presă susținută luni, 16 noiembrie, de managerul Spitalului Județean, Liviu Patrichi, alături de administratorul public al Consiliului Județean, Alexandru Potor, au fost abordate problematici actuale din zona sanitară, de la politicile publice de prevenție a infectărilor cu SARS-CoV2, despre situația la nivelul unității spitalicești, despre testări și până la modul în care sunt priviți de societate bolnavii de COVID-19.
„(…) Principalul nostru inamic este reacția adversă pe care o are comunitatea față de toți acești oameni care trec prin această suferință. Iar în astfel de situații, vrei să primești suport, nu să fi respins. Rugămintea către toți este să privim corect. Este doar o boală pe care o putem contracta oricare din noi și nu este cazul să punem o presiune inutilă, mai mare decât cea existentă (…). Sincer, cea mai mare problemă pe care o văd în acest moment este de fapt reacția societății față de bolnavul COVID. Asta ne aduce pe noi în această situație dramatică. Toți avem prieteni care s-au îmbolnăvit, și eu am, și le este rușine să recunoască faptul că au COVID. Presiunea asta socială foarte puternică, aproape a ajuns un fel de bullying. Asta îl face pe un bolnav cu simptome să le nege o perioadă lungă de timp până când ajunge în stare critică la spital. A ajuns așa.. de parcă ai fi luat o boală venerică sau ca și cum ai avea păduchi la școală. Lucrul acesta trebuie să înceteze. Este o boală infecțioasă care se transmite ca o răceală, o altfel de răceală, mult mai agresivă, mult mai periculoasă. Oamenii se feresc, le este rușine să recunoască și ajung la spital doar în condiții grave”, a atras atenția Liviu Patrichi.
Carantină, teste puține, spitale pline, izolatoare tot mai multe
Este binecunoscut faptul că în municipiul Slobozia s-a instituit carantina din 13 noiembrie, ca urmare a creșterii galopante a numărului de persoane depistate pozitiv, carantină care, de fapt, nu rezolvă situația.
Administratorul public al Consiliului Județean Ialomița, Alexandru Potor, este de părere că o testare preventivă a populației ar putea fi o soluție de încetinire a răspândirii acestui virus, alături de măsurile de prevenție. De asemenea, investițiile în sănătate, în aparatură performantă, în echipamente de protecție, în tot ce înseamnă securitate în muncă ar duce la o detensionare a sistemului, medicii nu ar mai fi atât de suprasolicitați, iar accidentele tragice, cum a fost cel de la Piatra Neamț nu s-ar mai întâmpla. Potrivit acestuia, Consiliul Județean va sprijini financiar achiziția de senzori de fum în tot spitalul, dar și pentru sesizarea unui nivel crescut de oxigen, atât în sălile ATI cât și în alte zone unde se utilizează intens. Totodată, există disponibilitatea finanțării altor investiții referitoare la instalația electrică, dar și pentru achiziția unui grup electrogen.
„Din păcate, județul Ialomița este campion negativ la realizarea de teste în vederea depistării virusului SARS-CoV 2. Nu mă refer la testele care sunt efectuate în mod obligatoriu celor care se prezintă cu simptome, ci mă refer la testele care ar trebui să fie făcute preventiv, pentru a ne asigura că un număr cât mai mare dintre cetățenii care sunt purtători asimptomatici ai acestui virus să nu ajungă în comunitate și să nu fie un vector de dezvoltare a acestei pandemii. Din păcate, iar acesta este un apel către Direcția de Sănătate Publică, nu se fac aceste teste preventive, iar spitalul nu are în obiectul de activitate realizarea acestor politici publice și chiar dacă și-ar dori să se implice și să aloce resurse umane și financiare, nu poate. (…) Dacă DSP face foarte puține teste preventive este de așteptat ca o presiune din ce în ce mai mare să vină pe spitalul județean și vom ajunge la multe incidente, la situații în care depășim limita maximă admisibilă a încărcării cu pacienți și din păcate ajungem și la situații tragice ca acela de la Piatra Neamț. Sperăm să nu fie cazul la Slobozia. (…) Vreau să vă spun că la nivelul Consiliului Județean există toată disponibilitatea de a susține financiar solicitările spitalului, în așa fel încât să avem dotare cu senzori pentru nivel crescut de oxigen, senzori de fum, în sălile ATI, dar și în celelalte saloane ale spitalului, pentru că, din păcate, aceste echipamente la acest moment nu există. De asemenea, avem disponibilitatea de a finanța, în urma unei evaluări profesioniste, reparația sau înlocuirea circuitelor electrice, vom vedea care este situația și cu tabloul electric, pentru că înțeleg că și aici este o problemă foarte importantă, evaluăm și posibilitatea de a investi și într-un grup electrogen, care să fie suficient de puternic pentru a menține și a da coerență actului medical, pentru că, de asemenea, înțeleg că sunt probleme, actuala instalație neavând capacitatea de a suporta întreaga activitate. (…) Consiliul Județean va aloca fondurile necesare de maximă urgență, în așa fel încât dacă se descoperă deficiențe imediate să intervenim, iar pe termen lung vom continua investițiile la nivelul spitalului județean și, bineînțeles, pentru celelalte spitale, așa cum a fost făcut până acum”, a transmis Alexandru Potor.
De aceeași părere a fost și managerul spitalului, care susținea că în această luptă este foarte importantă testarea pe scară largă, sau cel puțin la persoanele cu boli preexistente, urmată de o izolare corespunzătoare a lor, dar și o schimbare a strategiei de intervenție, a modelului matematic, luând în calcul toate datele colectate, tot ce se cunoaște în acest moment despre virus, interpretate corect și intervenit ca atare. Pentru că, în opinia sa, modelul actual duce la carantină continuă.
„Mă îngrijorează lipsa unui plan de acțiune la nivel județean. Este o situație pe care am discutat-o mai demult, iar când am întrebat ce se întâmplă dacă Feteștiul și Urziceniul ajung la capacitate maximă, singurul răspuns primit în cadrul unor discuții cu specialiștii din CJSU a fost acela că… „sperăm să nu ajungem până acolo”.
În ceea ce privește capacitatea de testare prin RT-PCR, spitalul din Slobozia poate face, la ora actuală, 80 de teste pe săptămână, față de acum o lună când se puteau doar 50 de teste la două săptămâni… Aceste teste sunt alocate doar pentru urgențe, pentru a putea face triajul epidemiologic al pacienților care se prezintă la spital în vederea internării, pacienților oncologici sau în situații punctuale, cum ar fi testarea personalului din cadrul spitalului, cum a fost în cazul unui focar pe secția de neonatologie. Referitor la testele antigen (testele rapide), pe 13 octombrie au fost achiziționate peste 1.000 de teste, tot pentru prevenție, triere, în UPU.
„Asistăm la o dublare a capacității de testare pe PCR, datorită îmbunătățirii logisticii și achiziției de teste PCR. De asemenea, o dublare a capacității prin achiziția celui de-al doilea echipament RT-PCR, prin donație, de la un producător care poate asigura și kiturile necesare pentru a fi foarte flexibili. La ora actuală, facem evaluări asupra echipamentului. (…)”, a mai spus managerul.
Trebuie să menționăm faptul că Spitalul Județean de Urgență Slobozia este limitat oarecum în ceea ce privește competența pe zona COVID 19, unitatea spitalicească preluând pacienții dializați și pacienții cu forme severe pe SARS-CoV2, în Anestezie Terapie Intensivă.
La o lună de la preluarea mandatului, Liviu Patrichi a făcut o analiză a situației, subliniind faptul că dacă la data preluării mandatului pe secția de ATI erau 12 paturi pe COVID și două ventilatoare, acum au șase ventilatoare pentru cele 12 paturi. Pe secția ATI non-COVID erau 11 paturi deservite de patru ventilatoare, astăzi sunt zece ventilatoare.
În zona UPU, erau șase paturi în izolatoare (în așteptarea transferului către unitățile suport), deservite de un ventilator, la ora actuală există între 15 și 18 paturi deservite de 3 ventilatoare.
În prezent, pe secția ATI COVID, sunt 12 pacienți, dintre care 4 sunt pe paturile deservite de ventilatoare (trei în stare gravă, cu ventilație mecanică pe mască), în ATI sunt încă trei pacienți ventilați, iar în izolatoare săptămâna trecută au fost și 15 pacienți.
Managerul susținea că, la data preluării mandatului, în UPU nu exista un circuit epidemiologic funcțional (garderoba pacienților era amplasată pe același hol pe unde se transportau pacienții pozitivi sau suspecți către zona de imagistică, pe același traseu oamenii așteptau pe hol, se dezbrăcau pentru a preda hainele la internare sau le preluau la externare), precizând că la ora actuală aceste lucruri nu se mai întâmplă, toată zona UPU fiind o zonă controlată, o zonă roșie, de risc epidemiologic.
Potrivit acestuia, va fi deschisă o nouă zonă de izolare și tratare, însemnând operaționalizarea a încă 30 de paturi pentru forme medii, în așteptare și izolare până la eliberarea paturilor din spitalele suport COVID. Această zonă de izolare va fi amplasată pe secția de Chirurgie, urmând să fie operaționalizată după dotarea cu echipamente sanitare, stabilirea de trasee și obținerea tuturor avizelor.
De asemenea, ca back-up, se va mai operaționaliza o zonă, cu 20-30 de paturi, în secția de ginecologie, urmând să fie livrat la finele lunii noiembrie-începutul lunii decembrie și un cort (cu circa 50 de locuri), în caz de extremă urgență.
Hibele sistemului…
În ceea ce privește resursa umană, Liviu Patrichi a subiliniat că au fost demarate concursuri de angajare pe situația de alertă, pentru personalul esențial din secții și zonele de suport.
Astfel, în urma acestora, au fost angajate 26 de persoane, inclusiv prin transfer, pe durată determinată și nedeterminată.
În acest moment se poartă negocieri pentru transferul și angajarea a cinci medici, pe specialitățile: pediatrie, psihiatrie, ginecologie, neonatologie și infecțioase, precum și detașarea a trei medici urgentiști, care sunt așteptați la locul de muncă.
O situație complicată este, însă, în ceea ce privește asigurarea medicației persoanelor infectate, dar care au forme ușoare sau medii, și care se află în prezent în așteptare două-trei zile în izolatoare până pot fi preluate de un spital suport COVID, legislația actuală nepermițând spitalului județean, care nu este COVID, să facă achiziții de medicamente specifice decât pentru persoanele aflate în dializă sau în stare gravă la ATI. Managerul speră ca legislația să fie schimbată cât mai curând, pentru a avea cadrul legal în acest sens, însă a ținut să precizeze faptul că este exclus, cu tot riscul care ar putea exista în cazul unui control, ca vreun pacient să nu beneficieze de medicație în caz de nevoie.
În ceea ce privește securitatea la incendii, Liviu Patrichi a precizat că spitalul „este funcțional”, iar măsurile care vor fi luate de acum încolo vor avea în atenție siguranța, făcând referire și la proiectele aflate în implementare. Totodată, a anunțat că o echipă a ISU și DSP se afla în control la spital, iar în urma acestuia vor vedea dacă sunt probleme structurale sau de organizare. În opinia sa, ar fi ceva probleme privind unele căi de acces, ocupate de vestiare ale personalului.
Totodată, managerul a subliniat că se poartă discuții pentru implementarea unui program de programări online, care urmează să fie funcțional pe site-ul spitalului, program care va permite atât pacientului (sau aparținătorului), cât și medicului de familie să facă programarea medicală prin introducerea datelor acestuia, confirmarea urmând să fie primită prin SMS.
„Transmit încă o dată mesajul de a se purta masca, de a face igiena mâinilor, de a păstra distanța, astfel încât să ne dea șansa să ne îmbunătățim activitatea și să se întoarcă toți la muncă pentru a putea face față noului val de infectări”, a concluzionat managerul Spitalului Județean de Urgență Slobozia, Liviu Patrichi.