comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: 42 de persoane vizate într-un dosar de evaziune fiscală și spălare a banilor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
06/03/2014 | Lege si Ordine

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Ialomiţa, împreună cu  ofiţeri de poliţie judiciară  din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Galaţi, Ploieşti, Braşov, Constanţa, Suceava, Timişoara, Serviciului  de Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea, Gorj, Satu-Mare, Olt și Sibiu, au efectuat miercuri, 5 martie, un număr de 134 percheziţii domiciliare, în cadrul unei acţiuni privind destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în executarea de activităţi de evaziune fiscală şi spălare a banilor.

spalare bani

În  cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – 2011, suspecţii au acţionat în mod coordonat prin executarea unor activităţi specifice evaziunii fiscale, concretizate în evidenţierea în actele contabile ale mai multor societăţi comerciale a unor cheltuieli fictive, scopul urmărit fiind diminuarea bazei de impozitare şi a TVA de plată, activitatea descrisă fiind dublată de transferuri succesive ale sumelor de bani pretins a reprezenta contravaloarea operaţiunilor nereale astfel evidenţiate, în scopul ascunderii originii lor ilicite. În circuitul fraudulos astfel conceput erau implicate societăţi comerciale cu comportament specific entităţilor economice de tip “fantomă”, deţinute şi coordonate de membrii grupului.

Sumele de bani vehiculate în conturile societăţilor utilizate pentru a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate, erau în final fie retrase n numerar, fie virate in conturile membrilor grupului infracţional.

Valoarea prejudiciului estimat depășește suma de 2,5  milioane euro.

La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Ialomiţa au fost aduse 42 de persoane, pentru a se analiza şi dispune asupra măsurilor preventive necesar a fi adoptate, cu respectarea dispoziţiilor legale incidente. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.

Menţionăm că suspecţii  din prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi  constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.