comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: 18 persoane în carantină, 103 izolate la domiciliu. Conferință de presă la Instituția Prefectului Ialomița pe tema coronavirus

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
12/03/2020 | Locale Ialomita

Instituția Prefectului județului Ialomița a făcut joi seară, în cadrul unei conferințe de presă, apel la responsabilitate socială cu privire la unele acțiuni ale unor ialomițeni aflați în izolare la domiciliu, în carantină, sau care s-au întors recent din zonele roșii și galbene, să respecte deciziile autorităților, să stea în casă sau în centrele instituționalizate, să nu iasă cu copiii în locuri aglomerate, infirmând totodată anumite informații apărute în spațiul public, potrivit cărora în județ ar exista mai multe cazuri de infectare cu COVID 19.

Conferinta Presa Prefectura Ialomita Coronavirus
Conferinta Presa Prefectura Ialomita Coronavirus
Manea Tonita
Manea Tonita

„Infirmăm în mod categoric informațiile vehiculate prin intermediul rețelelor de socializare. Avertizăm asupra faptului că în ultima perioadă, în mod sistematic, sunt transmise informații false, fie prin intermediul rețelelor sociale, fie, în anumite cazuri, prin intermediul unor publicații. Constatăm că acest fenomen este unul programatic, alimentat de intenții ostile, și de o agendă contrară interesului public. Această situație devine din ce în ce mai gravă, în contextul acțiunilor de prevenire a răspândirii pe teritoriul României al noului Coronavirus, întrucât determină comportamente sociale nejustificate. Facem apel la responsabilitate către toate instituțiile de presă să nu dați publicității informații neverificate din surse neoficiale, lucru pe care l-ați și făcut de altfel. Totodată, facem un apel public către cetățeni să nu răspândească, pe rețelele de socializare sau pe alte canale, informații care nu provin din surse oficiale”, a transmis prefectul  județului Ialomița, Manea Tonița.

La ora actuală, nu există vreun caz confirmat de Coronavirus în județul Ialomița, însă 17 persoane care au venit din Italia sunt în carantină într-un centru instituționalizat, dintre care 16 adulți și un copil de cinci ani.

De asemenea, este în curs de carantinare un cetățean din Ograda, care a ascuns autorităților că s-a întors din Italia, care este zonă roșie. Tot în curs de carantinare în scop preventiv sunt și alte persoane.

Totodată, există 103 cazuri de persoane izolate la domiciliu. Cele mai multe sunt în Slobozia (25), Bărbulești (19), Fierbinți (11), Urziceni (10), Fetești (6), Cocora (6), Amara (5), Jilavele (5).

Dan Noel
Dan Noel

„Persoanele care se află în carantină sunt sănătoase, asimptomatice, fiind în carantină în scop de prevenție. (…) Am avut o situație mai delicată cu două persoane din Amara, care au venit din Italia cu un sicriu cu tatăl decedat (…) Decedatul a fost înhumat astăzi, iar cele două persoane se află în carantină. Omul a murit în urma unui accident vascular cerebral, fără pericol de contaminare. A venit îmbălsămat, în sicriu de zinc, cu pașaport de transport de la autoritățile medicale, au fost escortate de la graniță. Persoanele care l-au însoțit pe decedat nu s-au dat jos din mașină, nu au mers pe la morgă, doar au înmânat un document, sub supravegherea jandarmilor”, a declarat managerul Direcției de Sănătate Publică Ialomița, Dan Noel.

Pentru că s-a vehiculat faptul că un angajat al Dedeman din Slobozia ar fi fost confirmat cu Coronavirus, autoritățile au explicat faptul că respectiva persoană, din Timișoara, a fost contact al unei persoane care luase legătura cu o altă persoană confirmată ca având coronavirus, iar astăzi a venit rezultatul testului, care este negativ.

„Nu s-a confirmat, nu este un caz confirmat de coronavirus. Persoana în discuție a luat contact cu o persoană, care luase contact la rândul ei cu un confirmat. Astăzi am primit rezultatul final, dar el de ieri a fost trimis acasă, în izolare la domiciliu”, a adăugat prefectul județului.

O situație delicată este tot la Slobozia, unde un tânăr venit din Anglia și-a vizitat părinții, fiind apoi confirmat la București cu coronavirus. Părinții săi sunt în prezent izolați la domiciliu, au testele preliminare negative, iar el este internat la Victor Babeș.

La ora actuală, în județul Ialomița sunt 50 de locuri pregătite pentru persoanele care intră în carantină, existând posibilitatea, în cazul în care este nevoie, să fie pregătit alt centru, cu 70 de locuri. Există și o izoletă, o autospecială de transport, încadrată cu doi paramedici, fiind transportată până în prezent o singură persoană la Matei Balș. Autoritățile au tot echipamentul necesar, fiind încheiat astăzi și un protocol între DSVSA și ISU pentru predarea unor materiale de protecție – măști, costume, mănuși, acoperitoare pentru încălțăminte etc.

Despre gripa sezonieră, chiar dacă a trecut „pe planul doi”, trebuie să ne gândim la faptul că sunt și 120 de cazuri săptămânal în județul Ialomița, iar infecțiile căilor respiratorii înregistrează o creștere importantă.