comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ialomița: 14 comune vor beneficia de serviciile gratuite ale caravanei medicale de sănătate a plămânilor

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
15/04/2021 | Locale Ialomita

Screening TB – depistarea activă a tuberculozei

Coşereni, Adâncata, Balaciu, Albeşti, Ciulniţa, Bucu, Sudiţi, Movila, Borduşani, Giurgeni, Gura Ialomiţei, Mihail Kogălniceanu, Traian, Miloşeşti sunt comunele din judeţul Ialomiţa care vor beneficia de serviciile caravanei de depistare activă a tuberculozei, începând din 19 aprilie.

Caravana Depistare Tuberculoza

 

Este vorba despre accesul gratuit la serviciile medicale puse la dispoziţie de cabinetul medical mobil dotat cu personal, aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei dar şi a altor patologii pulmonare.

Timp de aproximativ două luni caravana mobilă se va afla în judeţul Ialomiţa, în zonele rurale cu cel mai mare număr de pacienţi diagnosticaţi cu tuberculoză, asigurând astfel accesul populaţiei la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli. Caravana se va deplasa din comună în comună în următoarea perioadă pentru ca localnicii să poată avea acces cât mai uşor, aproape de domiciliu, la aceste servicii medicale extrem de deficitare în condiţiile impuse de criza sanitară prin care trecem.

Caravana de depistare activă a tuberculozei face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani. Este un proiect finanţat din fonduri europene prin programul POCU şi este implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Bucureşti cu sprijinul Ministerului Sănătăţii. Judeţul Ialomiţa este al zecelea judeţ care întră de luni în acest proiect.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei,  inclusiv al tuberculozei latente”, cu implementare la nivel naţional, are o perioadă de derulare de cinci ani (2018 – 2023), fiind axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, cu un grup ţintă de 75.010 persoane la nivel naţional, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Caravana soseşte în judeţul Ialomiţa după încheierea activităţilor de depistare activă a tuberculozei în judeţul vecin, Giurgiu, unde peste 2200 de persoane au beneficiat de serviciile noastre, încurajaţi de medicii de familie si de primăriile la care am găsit deschidere şi implicare.

Începând de luni, 19 aprilie, caravana Screening TB se va afla în comuna Coşereni, apoi la Adâncata, în fiecare zi începând cu ora 9. Programul caravanei e disponibil în timp real pe contul de facebook Screening TB Romania.

Tuerculoza este o boală gravă, contagioasă, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz activ de tuberculoză depistat se află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie să fie diagnosticată la timp.

Judeţul Ialomiţa este unul dintre judeţele cu număr mare de bolnavi de tuberculoză din România, iar ţara noastră ocupă din nefericire locul întâi în Uniunea Europeană la numărul cazurilor de tuberculoză. Cu o incidenţă globală de 44,6 de cazuri la suta de mii de locuitori în 2020, Ialomiţa face parte din zona roşie, zona judeţelor cel mai afectate de răspândirea tuberculozei din Uniunea Europeană.

INCIDENŢA GLOBALĂ A TB PE JUDEŢE ÎN ANUL 2020

Harta Tuberculoza Romania

PNPSCT – Baza Naţională de Date TB actualizate pentru raportare ian. 2021

Tuberculoza se răspândeşte prin tuse, pe calea aerului, iar cea mai gravă formă a acestei boli este cauzată de rezistenţa la antibiotice a bacilului tuberculozei.

In judeţul Ialomiţa activităţile de informare şi mobilizare a comunităţii sunt realizate de Fundaţia Romanian Angel Appeal din Bucureşti (www.raa.ro), partener al Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta în acest proiect, cu sprijinul autorităţilor locale, a reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali) şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa şi al reprezentanţilor locali ai Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei (PNPSCT). Mai multe informaţii despre ce este tuberculoza şi proiectul de screening găsiţi şi pe site-ul www.screeningtb.ro.

Siguranţa pacienţilor care vor beneficia de serviciile caravanei este la fel de importantă pentru noi precum cea a personalului care este la dispoziţia comunităţilor din Ialomiţa.

Accesul la acest serviciu medical gratuit asigurat direct în comunitate este o oportunitate majoră pentru populaţie având în vedere că pandemia de COVID-19 a diminuat drastic accesul pacienţilor cronici, cât şi a celor cu simptome variate, în spitale sau alte cabinete diagnosticarea devenind mult mai dificilă începând cu luna martie 2020.

Pacienţii diagnosticaţi ulterior cu tuberculoză vor beneficia de serviciile de suport şi consiliere asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA iar Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport la telefon pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii mai dificile. Acest suport va fi oferit de persoane care au trecut printr-o experienţă asemănătoare şi au reuşit să se vindece, persoane cu experienţă în susţinerea şi consilierea pacienţilor diagnosticaţi cu tuberculoză.

Tuberculoza este boala infecto-contagioasă care face cel mai mare număr de victime anual pe planetă, chiar mai mare decât numărul persoanelor decedate din cauza infecţiei cu SARS-COV-2. In România rata mortalităţii este de 4.1 la suta de mii de locuitori în 2019, înregistrând, în ciuda eforturilor depuse, un trend cvasi staţionar (4,2%000 în 2018). Având în vedere că România este ţara cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană, proiectul vizează creşterea accesului la servicii medicale durabile şi de înaltă calitate, inclusiv servicii sociale de interes general prin organizarea screeningului cu ajutorul caravanelor mobile.

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” Bucureşti https://marius-nasta.ro/, coordonatorul naţional al acestui proiect, este în România, cea mai prestigioasă instituţie medicală cu tradiţie în depistarea şi tratarea bolilor pulmonare şi în implementarea strategiei naţionale de supraveghere şi control al tuberculozei. Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente „, din care face parte şi activitatea de screening a tuberculozei prin intermediul caravanelor mobile este implementat la nivel naţional de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta în calitate de Beneficiar, alături de Ministerul Sănătăţii şi în parteneriat cu: Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate HIV/SIDA (UNOPA), Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS), Asociaţia SamuSocial din România, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

Articole recente:
🟠 Vezi mai multe ştiri din Ialomiţa ➡️