Gura Ialomiței: Trofeul Festivalului „Datini, joc și voie bună”, câștigat de Ansamblul Doina Casimcei
Căminul Cultural din comuna Gura Ialomiței a fost sâmbătă, 5 martie, locul unde tradițiile, dansul, cântecul, portul popular s-au reunit în cadrul Festivalului Concurs Interjudețean „Datini, joc și voie bună”. Deși organizat în numai trei săptămâni de Primăria comunei Gura Ialomiței, Școala gimnazială “Constantin Gurgu” și revista Infozone, prima ediție a acestui festival a fost un succes.
Participanții au venit din județele Brăila, Constanța, Călărași, Galați, Ialomița și Tulcea, festivalul desfășurându-se pe două secțiuni: soliști vocali și ansambluri de cântece și dansuri. Timp de câteva ore, în sala căminului cultural au răsunat cântecele tinerilor interpreți, iar ansamblurile de cântece și dansuri populare au avut prestații excepționale, primind ropote de aplauze. Drept urmare, juriul a avut o misiune grea, să decidă pe cine premiază dintre cei zece soliști vocali și nouă ansambluri de cântece și dansuri populare.
La festival au participat și primarii din Fetești și Mihail Kogălniceanu, dar și vicepreședintele Consiliului Județean, Ștefan Mușoiu, și deputatul PNL Gheorghe Tinel.
„Chiar m-a încântat faptul că am participat la acest eveniment. Nu mă așteptam să fie atât de reușit. Mulțumesc domnului primar pentru invitație și doamnei Cătălina Balaban pentru că au reușit, în numai trei săptămâni, să se mobilizeze și să organizeze acest festival. Este un eveniment cultural pe care noi îl apreciem și prin prisma faptului că noi promovăm astfel de evenimente. Satul este simbolul sensibilității și al spiritualității, iar acest lucru nu trebuie uitat. Nu trebuie uitate tradițiile, cântecul, portul, obiceiurile, datina. (…)Pe lângă cântecele frumoase și dansurile populare pe care le-am văzut aici, am observat că există multă viață în acești oameni din Gura Ialomiței, că zâmbesc sincer, și asta înseamnă că există un trai de viață mai bun, explicabil și prin prisma faptului că mulți își muncesc pământurile, aici practicându-se legumicultura, au resurse de trai mai bune și se simt împliniți profesional, familial, spiritual. (…)Am văzut la intrare în sala de spectacole și rezultatul creației unor copii, semne de carte cu simboluri tradiționale, simboluri românești, i-am încurajat cumpărând și eu ceea ce au realizat ei cu mânuțele lor și cu ajutorul educatoarelor și învățătoarelor, iar acest lucru trebuie încurajat de toți cetățenii. Chiar sunt bucuros că am participat și îl încurajez pe Cristi să continue, să promoveze astfel de evenimente care aduc în prim plan valorile tradiționale românești”, a afirmat Ștefan Mușoiu.
Inițiativa primarului din Gura Ialomiței, Cristinel Lambru, a fost apreciată și de deputatul PNL Gheorghe Tinel, care îndeamnă la continuitate în tot ce înseamnă tradiții.
„Cred că v-ați convins că avem tradiții care trebuie păstrate, promovate și nu pot să nu remarc frumusețea portului popular românesc, dar mai ales al acelor care l-au îmbrăcat azi, iar dansurile au fost excepționale. Au fost foarte multe ansambluri, însă le-am remarcat pe cele de la Mihail Kogălniceanu și Săveni care s-au prezentat la un nivel foarte ridicat de pregătire. Este de apreciat munca celor care i-au pregătit, i-au instruit, și a celor care i-au adus aici, pentru că este un efort considerabil participarea la astfel de evenimente. (…)”, afirma Gheorghe Tinel.
De buna desfășurare a festivalului a răspuns și directorul școlii gimnaziale din localitate, doamna Cătălina Balaban, care a primit, în final, multe mulțumiri pentru reușita acestui eveniment.
„Ne-am hotărât pe ultima sută de metri și am avut succes. Îi mulțumesc doamnei director, pentru că, sincer, dacă nu era dumneaei, nu reușeam să duc până la capăt festivalul. Am vrut să ducem tradițiile mai departe și așa am hotărât să facem un festival.
Am reunit ansambluri din Constanța, Brăila, Călărași, Tulcea, Galați și din județul nostru, Ialomița. A fost un succes”, spunea primarul comunei Gura Ialomiței, Cristinel Lambru.
Trebuie spus că toți participanții au primit diplome și cupe, însă câștigătorii, în urma jurizării, au fost:
La categoria soliști vocali:
- Premiul special a fost acordat de Primăria Gura Ialomiței solistei Sandu Florentina, din comuna Liești, județul Galați.
- Premiul special din partea Radio Antena Satelor a fost acordat solistei Andreea Neacșu, din comuna Chiscani, județul Brăila.
- Mențiune a fost obținută de Răchită Denisa, din Ovidiu, județul Constanța.
- Premiul III a fost obținut de Ciobanu Steluța, comuna Casimcea, județul Tulcea.
- Premiul II a fost obținut de Motoi Andrada, Constanța.
- Premiul I a fost câștigat de Jantea Marinică, din Gropeni, județul Brăila.
La categoria ansambluri de cântece și dansuri:
- Premiul special din partea primăriei Gura Ialomiței a fost acordat ansamblului „Spicul” din comuna Siliștea, județul Brăila, iar premiul special al publicului a fost acordat ansamblului de dansuri „Fuiorul” din comuna Mihail Kogălniceanu.
- Premiul special din partea Radio Antena Satelor a fost acordat ansamblului „Cununa”, din comuna Spanțov, județul Călărași, iar mențiune a fost acordată ansamblului de cântece și dansuri „Floricica”, din Gropeni, județul Brăila.
- Premiul III a fost obținut de Ansamblul „Cununița Satului”, din Liești, județul Galați.
- Premiul II a fost obținut de Formația de cântece și dansuri mixte din Săveni, Ialomița.
- Premiul I a fost obținut de Ansamblul „Dunărenii”, comuna Chiscani, județul Brăila
Trofeul Festivalului a fost acordat Ansamblului „Doina Casimcei”, din Casimcea, județul Tulcea, care a avut o prestație excepțională.
La finalul festivalul au fost acordate diplome de onoare, medalii și cupe unor femei deosebite din comuna Gura Ialomiței, care au reușit să mențină vii tradițiile populare românești: doamnei Papa Rada (71 ani) din satul Luciu, doamnei Ilie Nița din satul Luciu, doamnei Buterez Stoiana (85 de ani) și doamnei Buterez Marița.
A fost o zi plăcută, în care viața liniștită a satului a fost animată de cântece și voie bună.
În final, redăm un îndemn adresat primarilor, de către reprezentantul Radio Antena Satelor, pe scena festivalului: „mai lăsați o jumătate de kilometru neasfaltat și faceți acțiuni culturale! Pentru că tinerii ăștia merită, și mai ales merităm noi, că cineva duce mai departe tradiția, obiceiurile, folclorul și bunul simț de la țară!”