Interviu Gugiu Corneliu, director MixajCom Slobozia
„Pentru evitarea oricăror posibile confuzii în privinţa tipului de anvelope, ce aduc riscul sancţionării cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 4.000 lei, sume deloc de neglijat şi infinit mai mari decât preţul de achiziţie al unui set de cauciucuri adecvate anotimpului rece, este recomandată echiparea cu anvelope speciale de iarnă.”
Reporter: Începând cu 1 noiembrie, conducătorii auto sunt obligaţi să-şi echipeze autovehiculele cu anvelope de iarnă.
C.G.: Aşa este. Încet, încet, ne aliniem la normele europene. În multe state există această obligaţie a conducătorilor auto. Dar dincolo de acest aspect, al obligativității, conştientizarea riscurilor şi veniturile financia- re ridicate ale cetăţenilor fac ca aceştia să-și echipeze corect autoturismele din proprie iniţiaţivă.
În România, din păcate, legea este puţin ambiguă. Nu este clar dacă trebuie să avem anvelope de iarnă pe toată perioada anotimpului rece, indiferent de condiţiile meteo – respectiv starea carosabilului – sau putem fi sancţionați doar dacă circulăm cu anvelope neadecvate pe tronsoanele de drum acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, este o problemă cu tipurile de anvelope acceptate. Potrivit afirmațiilor ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, se pare că, în afară de cele speciale de iarnă, este acceptată şi folosirea anvelopelor de tip All Seasons inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S” (mud & snow – noroi și zăpadă). Acest lucru este precizat în textul legii, însă doar pentru autoutilitare cu masa mai mare de 3,5 tone, camioane şi autobuze, nu şi pentru autoturisme.
Rep.: Ce tip de anvelope ați recomanda pentru echiparea autoturismelor?
C.G.: Personal, recomand anvelopele speciale de iarnă. Şi vă spun asta din experienţă. Indiferent de performanţele autoturismului, diferenţa între cauciucurile de vară, all seasons, şi cele de iarnă este majoră. Cu o anvelopă de compromis, cum este cea all seasons, nu poţi avea performanţe dinamice corespunzătoare nici vara, nici iarna. De exemplu, la o frânare de urgenţă, este foarte probabil ca autovehiculul să parcurgă 3-4 metri în plus, faţă de cel echipat cu anvelope strict de sezon. În plus, uzura anvelopelor este sensibil mai pronunţată, iar confortul acustic este scăzut. Multe persoane consideră că dacă au maşini puternice, 4×4 spre exemplu, n-au nevoie de anvelope de iarnă. De fapt, lucrurile stau exact invers – performanţele autoturismelor cu motoare puternice scad drastic când nu sunt echipate cu anvelope adecvate stării carosabilului, zăpada, polei, noroi etc.
Rep: Aminteaţi de puterea de cumpărare. Sub acest aspect, o mare parte din şoferii români se va orienta, cel mai probabil, către anvelopele second-hand sau all seasons…
C.G: În multe ţări europene există obligaţia ca profilul anvelopei să aibă o adâncime de minim patru milimetri, acest lucru fiind recomandat şi de producători. În România, însă, adâncimea minimă acceptată a profilului este de 1,5 milimetri. Practic, anvelope considerate uzate pe piaţa externă, la noi se vând “de bune”. Calitatea anvelopelor este de importanţă maximă pentru siguranţa în trafic. În primul rând, este vorba de viaţa ta și a participanților la trafic. De aceea, nu recomand cauciucurile second-hand şi nici măcar all seasons noi pe timp de iarnă. La cauciucurile second hand se depistează greu defectele. Pe standul de vânzare, anvelopele pot arăta frumos, cu “mustăţi” ca şi cum ar fi noi, însă cumpărătorul nu are informaţii despre cât de vechi/îmbătrânite sunt, ce şocuri au suportat, ce crăpături ascunse au etc. Multe dintre ele nu mai pot fi echilibrate, spre exemplu. Sunt multe lucruri pe care un necunoscător nu le poate observa şi, de aceea, este bine să evităm achiziţionarea lor, chiar dacă aparent par într-o stare bună. În plus, trebuie avute în vedere şi alte aspecte, cum ar fi noile prevederi legislative, şi politica firmelor de asigurări în ceea ce priveşte sancţionarea/amendarea/despăgubirea în cazul accidentelor produse în condiţiile în care autovehiculele nu au fost echipate cu anvelope corespunzătoare. Spre exemplu, dacă pe timp de iarnă din cauza cauciucurilor necorespunzătoare provoci un accident sau blochezi drumul pe un anumit tronson, şoferul vinovat va suporta, dincolo de amenda contravenţională, şi costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat. Costuri care, în situaţia dată, nu vor fi despăgubite de companiile de asigurări. Astfel, privind chiar şi numai din punct de vedere financiar, rezultă încă o dată faptul că este de preferat echiparea cu anvelope adecvate. Pentru evitarea oricăror posibile confuzii în privinţa tipului de anvelope, ce aduc riscul sancţionării cu amenzi cuprinse între 2.500 şi 4.000 lei, sume deloc de neglijat şi infinit mai mari decât preţul de achiziţie al unui set de cauciucuri adecvate anotimpului rece, este recomandată echiparea cu anvelope speciale de iarnă.
Rep.: Vrând-nevrând vom avea de acum încolo două seturi de cauciucuri. Ce facem cu cele de vară, unde le depozităm și în ce condiții pentru a putea fi utilizate și anul următor?
C.G.: Nu toată lumea are un garaj sau alte spaţii cât de cât adecvate, aşa că, de cele mai multe ori, ajung să fie depozitate în balcon, boxă, debara. Au, însă, o altă posibilitate. Firma noastră este singura din județ care are în dotare un „hotel pentru anvelope”, adică un spaţiu special amenajat pentru depozitarea anvelopelor, unde la un preţ modic le păstrăm în condiţii optime, la temperatură constantă, ferite de umiditate sau razele directe ale soarelui.
Rep.: În prezent, pe plan local reprezentați o firmă de referinţă în domeniul serviciilor şi vânzărilor de piese şi accesorii auto. Când a început totul?
C.G.: Firma am înfiinţat-o în 1994. N-a fost uşor. Am pornit cu un spaţiu închiriat. La început, am vândut o bună perioadă baterii auto, apoi, încet, încet ne-am extins gama de produse, ajungând în prezent la peste 20.000 repere. Deservim în principal judeţul Ialomiţa şi judeţele limitrofe, dar si clienţi din judeţe mai îndepărtate.
Rep.: Cum vă menţineţi în faţa concurenţei?
C.G.: Pe lângă faptul că încercăm să acoperim o gamă cât mai vastă de produse, astfel încat să facem faţă oricărei cereri din partea clienţilor, în ultimul timp ne-am îndreptat atenţia şi investiţiile către prestarea de servicii conexe bunurilor vândute. Spre exemplu, iniţial aveam o simplă vulcanizare, însă astăzi clientul beneficiază la noi de toate serviciile şi avantajele unui service de anvelope. Acest lucru a dus, firesc, la creşterea vânzărilor de cauciucuri, fiind mai comod pentru client să-şi cumpere, monteze sau repare anvelopele în acelaşi loc. În plus, când se efectuează montajul, realizăm gratuit şi verificarea stării tehnice a ansamblului de rulare. Astfel, informăm clientul despre eventualele probleme legate de plăcuţele de frână, jocul articulaţiilor, amortizoare etc. Investiţiile în echipamente de calitate dar şi în pregătirea profesională a angajaţilor sunt alte aspecte avute în vedere şi care împing spre succes orice firmă. Nu în ultimul rând, calitatea serviciilor oferite este garantată şi de faptul că firma noastră funcționează încă de acum 3 ani sub certificare Michelin, iar în viitorul foarte apropiat urmează să fim certificaţi şi de Pirelli. Aceste certificări nu sunt uşor de obţinut şi menţinut, presupunând un standard ridicat al serviciilor, verificat anual prin controale de audit.
Rep.: Câţi dintre angajaţii iniţiali au rămas alături de firma dumneavoastră până în prezent?
C.G.: Toţi! Şi numărul lor a crescut, astăzi având 37 de angajaţi.
Rep.: Cum aţi reuşit să-i fidelizaţi?
C.G.: În primul rând, prin seriozitate. Pentru angajat este importantă siguranţa locului de muncă şi mediul în care îşi desfăşoară activitatea. Pe de altă parte, când lucrezi pentru o firmă prosperă unde munca şi meritele îţi sunt apreciate, ești greu de tentat să pleci în altă parte.
Rep: Aţi fost afectat de perioada de criză financiară?
C.G.: Şi da şi nu.. Trebuie să fi puţin vizionar şi să nu-ţi fie teamă să iei decizii împotriva curentului general. De pildă, în momentul în care majoritatea îşi reducea stocurile, noi am investit în marfă şi a fost o decizie bună.
Rep.: Planuri de viitor?
C.G.: În ultimii trei – patru ani am investit foarte mult în construcţii şi echipamente pentru a putea întâmpina clienţii cu tot ceea ce este necesar. În următoarea perioadă ne vom orienta atenţia către diversificarea gamei de produse. Pe scurt, vrem ca efectiv orice tip de anvelopă ni se cere, să o putem livra. Valabil şi pentru restul produselor precum jante, acumulatori auto sau diverse alte piese de schimb, accesorii şi scule de mână. În plus, misiunea firmei noastre este să „depăşim aşteptările clienţilor noştri privind serviciile oferite.”
Rep.: Sunteţi implicat politic?
C.G.: Nu
Rep.: Cum aţi scăpat?
C.G.: Am preferat să nu fiu implicat politic şi să mă dedic activităţii din firmă.
Rep.: Cheia succesului în afaceri?
C.G.: Munca, adaptarea la nou şi perfecţionarea permanentă.