Gripă aviară în România
Având în vedere confirmarea influenței aviare înalt patogene de tipul H5N1 și în România, la pescăruși creți (Pelicanus crispus) de pe insula Ceaplace, lacul Sinoe din Rezervația Biosferei Delta Dunării, Direcția Sanitara Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Ialomița revine la atenționările anterioare referitoare la această boală și, in conformitate cu prevederile Ord. A.N.S.V.S.A. nr. 28/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare care stabilește măsurile de biosecuritate pentru a reduce riscul transmiterii influenței aviare înalt patogene de la păsările sălbatice la păsările domestice și alte păsări captive și a Ord. A.N.S.V.S.A. nr. 37/2007 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind anumite măsuri de protecție referitoare la influența aviară înalt patogenă la păsările sălbatice din Comunitatea Europeana, solicită tuturor deținătorilor de păsări din județul Ialomița:
- să nu lase păsările domestice libere în afara curților și mai ales la luciul de apă, pentru a evita contactul direct sau indirect al păsărilor domestice cu cele sălbatice;
- să asigurare separarea gâștelor și rațelor domestice de alte păsări domestice;
- să raporteze orice caz de îmbolnăvire sau moarte observat la păsări domestice sau sălbatice medicului veterinar oficial și/sau S.V.S.A. Ialomița (la telefon 0243/232069 și 0731328503).
Datorită poziției geografice și particularităților reliefului, în județul Ialomița exista risc crescut pentru apariția și răspândirea virusului influenței aviare înalt patogene. Ca atare, Unitățile Locale de Sprijin trebuie să intervină prin toate mijloacele pentru conștientizarea populației și să fie pregătite pentru a susține lichidarea rapidă a unui eventual focar de boala.