GHID PRACTIC PENTRU RESTITUIREA PROPRIETATILOR SECHESTRATE
GHID PRACTIC PENTRU RESTITUIREA PROPRIETATILOR SECHESTRATE/RETINUTE/RAMASE IN BASARABIA, BUCOVINA DE NORD, TINUTUL HERTA
SI RESTITUIREA BUNURILOR TRECUTE IN PROPRIETATEA STATULUI BULGAR IN URMA APLICARII TRATATULUI DINTRE ROMANIA SI BULGARIA, SEMNAT LA CRAIOVA, LA 7 SEPTEMBRIE 1940
LEGEA 290/2003 SI LEGEA 9/1998
Persoanele indreptatite sa primeasca despagubiri pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947,precum si persoanele prejudiciate ca urmare a trecerii bunurilor proprii in proprietatea statului bulgar, ca urmare a aplicarii tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova la 7 sept. 1940, trebuie sa stie ca sunt indreptatite la restabilirea situatiei anterioare.
Perioada de referinta pentru Legea 290/2003 este 1940-1944, reprezentand cele doua momente ale refugiului pe teritoriul Romaniei, ca urmare a Ultimatumului din 26 iunie, prin care URSS solicita cedarea de catre Romania a Basarabiei şi parţii de Nord a Bucovinei si a ordinelor de evacuare generala, iar pentru Legea 9/1998 perioada de referinta este septembrie 1940- decembrie 1953, data la care au fost confiscate si bunurile urbane si cele aflate in dezacord.
Sunt considerate persoane indreptatite sa beneficieze de masurile reparatorii prevazute de Legea nr. 290/2003, acei cetateni romani deposedati ca urmare a parasirii fortate a Basarabiei, Bucovinei de Nord si a tinutului Herta, precum si ca urmare a celui de-al Doilea Razboi Mondial si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947 sau mostenitorii legali ai acestora, pana la gradul al IV-lea inclusiv, daca au, la data formularii cererii, cetatenia romana si domiciliul in Romania.
Printre beneficiari se pot numara:
- cetatenii romani care s-au refugiat pe teritoriul Romaniei în anul 1940, ca urmare a Ultimatumului din 26 iunie, prin care URSS solicită cedarea de către Romania a Basarabiei si parţii de Nord a Bucovinei, cat si in anul 1944, ca urmare a ordinelor de evacuare generala;
- cetatenii romani care au fost deportati in regiuni ale fostei Uniuni Sovietice in perioada de referinta pentru aceasta lege;
- cetatenii romani care nu au avut domiciliul pe acele teritorii insa au avut in proprietate bunuri imobile la care nu au mai avut acces dupa cedarea teritoriilor prevăzute de aceasta lege.
In ceea ce priveste Legea 9/1998, au dreptul de a primi despagubiri cetatenii romani (sau mostenitorii acestora) prejudiciati in urma aplicarii Tratatului dintre Romania si Bulgaria, semnat la Craiova, la 7 septembire 1940, in masura in care nu au primit sau au primit numai partial compensatii ori despagubiri pentru bunurile imobile – constructii ori terenuri – pe care le aveau in proprietate in judetele Durostor si Caliacra, cedate Bulgariei, precum si pentru plantatii de pomi fructiferi şi recoltele neculese de porumb, bumbac şi floarea soarelui.
Acordarea acestor despagubiri refugiatilor sau mostenitorilor acestora nu face altceva decat sa creeze un raport de egalitate cu ceilalti cetateni romani care beneficiaza de retrocedari potrivit legilor fondului funciar sau a altor legi speciale privind imobilele preluate in mod abuziv de catre stat.
Asadar, persoanele prejudiciate pot beneficia de acordarea in natura sau in bani a proprietatilor sechestarate/retinute in mod ilegal.
Compensatiile banesti sunt distincte pentru terenuri, pentru constructii si pentru recoltele neculese din anul parasirii fortate a bunurilor. In ceea ce priveste terenurile,despagubirile se acorda celor indreptatiti in natura (in limita disponibilitatilor, din domeniul privat al statului, sau al unitatilor administrativ-teritoriale) sau in bani.
Compensatiile acordate cetatenilor romani indreptatiti se suporta din bugetul de stat, iar platile catre persoanele fizice se asigura de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor.
Procedura de restituire pe scurt
Daca ati obtinut un titlu, ordin, hotarare etc. pentru recunoasterea dreptului pretins de catre comisiile judetene de aplicare a legii, insa Statul nu si-a executat obligatia de a va acorda compensatiile banesti, singura solutie este sa actionati Statul in instanta de judecata. Instanta va va da o hotarare prin care va fi recunoscuta suma pe care o aveti de recuperat, suma ce este reactualizata cu indicele de inflatie.
Dupa obtinerea acestei hotarari, veti obtine si banii, insa doar prin executare silita. Din pacate, in prezent, Statul nu-si mai indeplineste obligatia de restituire a sumelor inscrise in titlu.
Cert este faptul ca, desi beneficiarii ar fi trebuit sa obtina compensatiile doar in baza titlurilor primite, acest lucru nu se intampla decat daca exista o hotarare judecatoreasca pusa in executare. Este adevarat ca un astfel de proces dureaza, insa persoanele indreptatite pot fi sigure ca isi vor recupera banii efectiv, plus o actualizare cu rata inflatiei.
Este bine de stiut faptul ca daca sunt mai multe persoane aflate pe decizie, pe ordin sau pe hotararea Comisiei de aplicare a Legii 9/1998, respectiv a legii 290/2003 si nu toate doresc sa formuleze o actiune in instanta sau sunt decedate, fiecare individual poate intenta actiune pentru cota ce ii revine personal.
Perioada de restituire
Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca OUG 10 din 2013, prin care Guvernul a esalonat pe 10 ani plata despagubirilor datorate beneficiarilor Legii 290 din 2003 si Legii 9 din 1998 este neconstitutionala.
Acest lucru inseamna ca plata se va face in maximum doi ani de la data emiterii actului administrativ de recunoastere a creantei asupra statului.
Mii de romani care asteptau sa intre in posesia despagubirilor ANRP, acordate in baza Legilor 290 din 2003 si 9 din 1998, au acum sanse sa primeasca banii cuveniti in timp mult mai scurt.
Astfel, Legea nr. 287/2013 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 10/2013, fusese publicata in noiembrie 2013 in Monitorul Oficial si prevedea ca romanii care au dreptul la aceste despagubiri sa isi primeasca banii in transe, pe durata a 10 ani, o perioada de timp extinsa, care afecta majoritatea dosarelor depuse de oameni cu varste inaintate. In plus, se mentiona ca despagubirile s-ar fi realizat in ordinea cronologica a inregistrarii la ANRP.
Ca urmare a faptului ca Ordonanta 10/2013 a fost declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala, se revine la perioada anterior valabila de recuperare a despagubirilor, de maximum doi ani. Mii de romani sunt favorizati de acest eveniment legislativ.
Eforturile noastre au fost incununate de succes, Guvernul fiind astfel obligat sa nu se mai sustraga de la plata obligatiilor ce-i revin fata de cetatenii romani si de la respectarea legii si a tratatelor internationale.
Pentru anul 2014, de pilda, statul a alocat doar 263,4 milioane de lei pentru aceste despagubiri, aproape la jumatate comparativ cu suma bugetata in 2013. Este lesne de inteles ca suma nu acopera valoarea totala a despagubirilor, astfel ca a devenit extrem de importanta actionarea in instanta a Statului Roman prin parghii legale, bine instrumentate de avocat, si obtinerea sumelor cuvenite cat mai rapid. Pana in prezent peste 25.000 de beneficiari au primit despagubiri si compensatii, in valoare totala de peste 630 milioane lei.
Avand in vedere modificarea termenelor de plata a despagubirilor, precum si suma insuficienta alocata de ANRP pentru indeplinirea obligatiilor, este esential ca romanii sa apeleze la instrumentele legale pe care le au la dispozitie, pentru a putea intra in posesia banilor cat mai rapid. Astfel, prin actiuni in instanta, instrumentate de avocati specializati pe acest segment, beneficiarii acestor dosare au sanse reale de a obtine despagubirile.
Legile 290 din 2003 si 9 din 1998 fac referire la proprietarii care au detinut terenuri si proprietati in Bulgaria, Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta, si care, din cauza starii de razboi, au fost evacuati. Zeci de mii de familii au depus dosare de despagubire, în termenul legal, si asteptau sa intre in posesia banilor cuveniti. Aceste despagubiri se acorda în urma unor procese cu Statul Român, care ar trebui sa fie instrumentate de birouri de avocatura specializate pe despagubiri ANRP Legea nr. 290 din 2003 si Legea 9 din 1998.
Cabinet de avocat Coltucwww.coltuc.ro
Av. Eliza Poponeci
Mobil: 0745150894
Fix: 0314259386