comenzi la domiciliu cliseru.ro

Gheorghe Tinel (PNL): Pesta porcină afectează grav comunitățile locale

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
25/09/2019 | Politica

Deputatul Gheorghe Tinel a reclamat, în cadrul unei conferințe de presă, că pesta porcină africană afectează grav comunitățile locale, iar autoritățile nu-și fac treaba pentru a preveni și combate fenomenul.

 „Se pare că autoritățile gândesc un mod impropriu de acordare a despăgubirilor, adică nefiresc, argumentând că acolo unde sunt necrotaliați porcii nu se vor da despăgubiri, că acolo unde s-au dat amenzi nu vor da despăgubiri… Păi, să mă ierte Dumnezeu, dar un medic concesionar are trei localități în raza de activitate și are un singur angajat. Cu ce este vinovat crescătorul de animale că medicul nu are timp să ajungă să crotalieze? Asta este ceea ce ANSVSA și Direcțiile Sanitare Veterinare și-au dorit. Să aibă monopol pe activitate. Medicul concesionar și localitatea, așa ar fi trebuit, ținând cont de amploarea fenomenelor pe care ar trebui să le preîntâmpine un medic de circumscripție”, spunea Gheorghe Tinel.

De asemenea, deputatul acuză asociațiile de vânătoare că „nu au nicio responsabilitate”, că nu au luat măsuri suficiente, în condițiile în care porcii mistreți răspândesc boala.

„Ce măsuri ați luat la nivel de județ pentru a preîntâmpina răspândirea bolii? Că se spunea de mistreți că mijlocesc răspândirea bolii. Nu am văzut vânători, nu am văzut absolut nimic în sensul ăsta. Ori autoritățile sunt înțelese cu asociațiile, ori este chestie de incompetență crasă. Că nu înțeleg ce se întâmplă. Părerea mea este că se merge pe principiul lasă că merge și așa… Au împușcat 13 mistreți tot anul? Este un prim semnal de alarmă pe care îl trag. Nu vreau să ne transformăm într-o Ialomiță nefrecventabilă. Și așa a murit aproape tot. Crăciunul va fi unul mult mai trist, pentru mulți dintre cetățenii județului și ai țării. Am o interpelare făcută la ministrul Daea pe această temă. Voi vedea ce îmi va răspunde. Dar știți cum este… se va pasa responsabilitatea de la unul la altul. Până a identifica o vină a cetățeanului, haideți să facem curățenie în curtea autorităților. (…) Mă doare că târgurile și oboarele sunt închise, piețele agroalimentare sunt pline de produse care nu au nicio legătură cu producția autohtonă, că avem o lege a produselor agroalimentare care nu se aplică pe motiv că este greu de aplicat. Producătorul autohton începe să dispară, iar noi devenim importatori, în condițiile în care avem potențial (…)”, a reclamat deputatul.

Totodată, Gheorghe Tinel a acuzat faptul că, în mod ciudat, pesta porcină africană a apărut și face ravagii mai mult în localitățile cu primari liberali, cum sunt Gheorghe Doja, Sărățeni, Fierbinți…, unde „se rade tot”, iar despăgubirile „întârzie să apară”.