Gheorghe Tinel: Nu aveam voie cu 20 de primari și viceprimari să luăm scorul pe care l-am luat.
În urma unei prime analize interne făcute în urma alegerilor parlamentare în cadrul Biroului Permanent Județean, președintele PNL Ialomița, Gheorghe Tinel, a concluzionat că motivele înregistrării unui scor nu tocmai bun pentru PNL au fost și obiective și subiective, pornind de la slaba implicare a aleșilor locali PNL și până la nivel de conștiință.
„Cauzele obiective țin de slaba implicare a aleșilor noștri locali, mai ales a primarilor și viceprimarilor PNL. Din 20 de primării, nu am câștigat decât în patru. Dar ține și de foarte multe condiții care trebuiau îndeplinite în această perioadă. Este clar că la nivel de omogenitate a echipei mai este de lucru, în interiorul organizației, la nivel de responsabilitate mai este de lucru, la nivel de conștiință mai este de lucru, pentru că nu am putut să nu constat, analizând comparativ rezultatele, că un primar PNL câștigă și alături un primar PNL pierde. E clar că aici lucrurile nu au fost tratate cu cea mai mare responsabilitate”, a declarat miercuri, 14 decembrie, Gheorghe Tinel, în cadrul unei conferințe de presă.
Deși organizația PNL Ialomița nu se află printre ultimele din țară, în ceea ce privește procentul obținut, ci la mijlocul clasamentului, rezultatele politice ale organizației nu sunt cele scontate, adică obținerea a doi deputați și unui senator.
Singurul care a obținut un mandat de deputat este Gheorghe Tinel, iar la redistribuire PNL Ialomița nu este acolo unde își propuseseră liberalii. Practic, PNL Ialomița a pierdut în această perioadă, de la alegerile locale și până la parlamentare, 20.000 de voturi, fiind singurul partid politic care a pierdut așa multe voturi. Dacă la alegerile locale aceștia obțineau 35.500 de voturi, acum au avut 15.300 de voturi.
„Urmează o perioadă de analiză, organizație cu organizație, iar măsurile vor fi drastice. (…) Cine va vrea să rămână în PNL, să rămână, dar atașat valorilor și implicându-se total, cine nu vrea să rămână, este liber să facă ce vrea. Nu va fi iertat nimeni”, a mai afirmat președintele PNL Ialomița.
Acesta a adăugat că deciziile cu privire la cei care au obținut un scor sub media partidului vor fi luate în Biroul Permanent Județean.
„Dacă decizia BPJ va fi ca toți cei care au obținut sub media partidului să plece, atunci toți cei care au obținut sub media partidului vor pleca. (…) Pot vorbi în unele cazuri de neimplicare, de o tratare cu superficialitate, cu o mare superficialitate, a zilei votului, considerând că voturile vin de la sine, și iată că s-a constatat că nu a fost așa, dar nu refuz să iau în calcul nici faptul că au putut exista ingerințe asupra unora dintre primarii noștri, știut fiind faptul că lipsa banilor, a finanțării bugetului, este acută… (…) Mă gândesc, aș vrea să dau circumstanțe atenuante celor care au gândit astfel. Poate ei s-au gândit la binele localității, la un plus financiar la sfârșit de an”, a mai spus Gheorghe Tinel.
Președintele PNL a admis că a greșit de multe ori strategia de campanie, „că nu a dublat edilii locali cu candidați”, în special în localitățile cu primari liberali, că „a tratat cu ușurință unele cazuri de indisciplină între alegerile locale și parlamentare”, „că nu a dat dovadă de foarte multă fermitate când în presă au apărut informații și comentarii care aduceau atingere PNL”, dar și cu privire la „strategia electorală care a ținut cont prea mult de mesajele transmise de la centru” și neprimite bine de electorat, un exemplu fiind mesajul cu Cioloș, când „s-au constituit listele cu aleșii locali, lăsând fiecare organizație locală să-și stabilească listele, targetul”, dar și atunci când „nu s-a reușit o campanie din ușă în ușă la Slobozia”.
Gheorghe Tinel a analizat și împreună cu presa care au fost cauzele probabile ale eșecului PNL, discuții în cadrul cărora s-a ajuns, invariabil, și la întrebarea dacă liderul liberalilor ia în calcul demisia de la conducerea organizației.
„Dacă dezbaterile și discuțiile cu colegii mei vor conduce la o soluție care poate fi rezolvată prin demisia mea, nu este nicio problemă. Nu țin de scaun, nu am ținut de scaun niciodată. Cred că lucrurile acestea vor veni din interior. Dar până la demisia mea vom discuta și analiza punct cu punct. Nu țin de scaun. (…) Trebuie multe lucruri lămurite. Nu aveam voie cu 20 de primari și viceprimari să luăm scorul pe care l-am luat. (…) De ce aș pleca, vă întreb și eu? Am fost foarte sincer când am spus că am avut foarte mare încredere în cei pe care eu îi consideram de încredere și cred că în politică încrederea există de aici până la ușă. Trebuie manifestată încredere numai atunci când vezi că rezultatele concordă cu spiritul PNL. În momentul de față, mă simt oarecum lezat în amorul propriu ca să zic așa (…)”, a mai spus Tinel.
Totuși, Gheorghe Tinel a apreciat în mod deosebit echipa de la Vlădeni, catalogată drept campioană, atât la locale cât și la parlamentare, dar și echipele de la Sărățeni, Ciochina, ba chiar de la Bărbulești.
Gheorghe Tinel a concluzionat faptul că PNL va reuși să câștige în Ialomița cu o singură condiție, și anume aceea ca PNL să-și dorească să devină o alternativă la PSD.
Mai adăugăm faptul că liderul PNL Ialomița a mulțumit jurnaliștilor din presa locală pentru un an de colaborare, în contextul în care alți lideri de la alte partide nu găsesc sau nu vor să găsească o cale de comunicare cu presa, una decentă, fără ironii, apostrofări și critici nesfârșite.
„A fost un an de colaborare foarte bun cu presa, așa cum ar trebui să fie, după părerea mea, toți anii politici ai unui partid normal, nu numai în an electoral. Poate că acesta a fost unul dintre motivele pentru care PNL nu a înregistrat succesul scontat. O colaborare cu presa făcută exclusiv numai în anii electorali. Presa trebuie să o ții aproape de tine tot timpul, nu numai atunci când ai nevoie de ea”, a adăugat Gheorghe Tinel.