Frații Mariana și Valentin Patrianca, din Urziceni, sunt determinați să ducă tradiția mai departe. Povestea din spatele carmangeriilor „La Patrianca”.
Sunt tineri, entuziaști, creativi, muncitori și hotărâți să pună în aplicare ceea ce au învățat de la părinții lor. Mariana (30 de ani) și Valentin Patrianca (32 de ani) sunt doi frați din Urziceni care au fost puși, încă de tineri, în fața unei realități crunte, cu ambii părinți decedați și cu o afacere într-un domeniu pe care, deși îl cunoșteau, nu puteau spune că îi stăpâneau toate secretele.
Tatăl a murit în iunie 2017, la vârsta de 53 de ani, iar în octombrie 2021, aceeași boală nemiloasă, cu un parcurs galopant, avea să curme viața și mamei, la numai 52 de ani.
Tatăl lor a construit primul abator privat din județul Ialomița
George Patrianca a lucrat la abatorul din Urziceni, fiind unul dintre oamenii de bază în gestionarea activității. După Revoluție, prin 1993, a decis că este momentul să fie pe cont propriu și să deschidă primul abator privat. A construit totul de la zero, pe un teren achiziționat în Coșereni. Acolo sacrifica porci și vite, prepara mezeluri, apoi s-a hotărât să deschidă un magazin de desfacere în Piața Agroalimentară din Urziceni. Acea carmangerie mică, până nu demult cunoscută drept Carnig SRL, a fost piatra de temelie a familiei Patrianca, cu care au rămas și în prezent. Tatăl a fost stâlpul familiei și al afacerii. Și-a construit, încet, încet, un nume, iar prin seriozitate și corectitudine, prin marfă proaspătă și de calitate, și-a fidelizat clienții, carmangeria fiind cunoscută drept locul unde găsești carne proaspătă. La carmangerie a lucrat și soția Teodora, fiind ajutați, când se putea, și de cei doi copii. După moartea lui, greul acestei afaceri destul de pretențioase, în care, ca să reziști pe piață, trebuie mereu să te reinventezi, a fost dus de soție. Chiar dacă erau plecați la facultate sau lucrau în București, cei doi frați veneau când puteau să-și ajute mama. Au sprijinit-o în realizarea diverselor comenzi, contracte, cu furnizori, cu echipamente, cu tot ceea ce le cerea, mai ales pe partea ce ținea de tehnologie.
„La vremea respectivă, după moartea tatălui nostru, am decis că este cazul să trecem la un alt nivel. Am mers împreună cu mama și am achiziționat toate utilajele de care am avut nevoie și ne-am apucat de treabă. Mama a creat atunci și un „spațiu cu afumătură”, cum îi spunem noi. A fost greu la început, până am stabilit cea mai bună rețetă, împreună cu tehnologul, și ușor, ușor, ne-am dezvoltat”, ne-a destăinuit Mariana Patrianca.
„Ne-a fost foarte, foarte greu”
În octombrie 2021, însă, aceeași boală nemiloasă care le răpise tatăl, le-a luat și mama. Fără avertismente, fără prea multe semne. A fost un șoc prea mare și o durere de nedescris.
Prinși în vârtejul acestei realități teribile, cei doi frați, care lucrau atunci în alte domenii, au trebuit să ia o hotărâre. Puteau să renunțe la tot, dar nu au făcut-o. Și-au lăsat „job-urile” și au venit la Urziceni, deciși să continue, să se implice cu totul, să ducă mai departe tradiția.
„După ce am pierdut-o și pe mama, am preluat noi tot. Ne-a fost foarte, foarte greu. Mama a decedat în octombrie, iar până la Crăciun, când în general este un aflux mare de cumpărători, mai era foarte puțin. Nu am știut încotro s-o luăm, am avut și multe situații neplăcute, fiind puși în fața unor probleme pe care nu le puteam stăpâni. Dar lumea a fost foarte înțelegătoare cu noi, ne-a ajutat foarte mult, a avut răbdare cu noi și ne-a învățat. Acum acei oameni sunt foarte mulțumiți că am evoluat, că am învățat foarte repede și stăpânim cea mai mare parte a situației”, ne spunea Mariana Patrianca, administratorul carmangeriei.
„La Patrianca”, o afacere de familie rebranduită
După o scurtă perioadă în care au acumulat ceva experiență, au trecut la următorul nivel, gândind o schimbare de imagine, o reîmprospătare. În 2022 s-au rebranduit, trecând de la un nume simplu de firmă, care nu spunea nimic, la numele familiei, carmangeria fiind denumită „La Patrianca” , așa cum îi identificau cel mai bine oamenii din zonă. Au adoptat, așadar, o nouă identitate vizuală, iar logo-ul îi înfățișează pe cei doi părinți. Părinți care îi ghidează, se pare, de acolo de sus, le scot oameni buni în cale, multe dintre deciziile pe care le-au luat având în spate o poveste sau o coincidență, de multe ori deloc întâmplătoare…
Urziceni: Băcănia cu produse curate și „zâmbitoare”
Nu a trecut mult timp și au gândit o nouă mutare. Pe lângă carmangeria din piața agroalimentară, cei doi frați au deschis, în noiembrie 2023, tot în piață, „la o aruncătură de băț”, o băcănie.
Aici au mutat „afumăturile”, preparatele proprii, iar pe lângă acestea au achiziționat produse tradiționale de la producători români, cu afaceri de familie, așa cum sunt și ei, încercând, astfel, să promoveze afacerile mici care produc curat, care țin la calitate și nu la cantitate.
„Asta a fost și ideea apariției unei băcănii. Să sprijinim la rândul nostru afacerile de familie ale unor producători români. Ne-a fost oarecum greu la început să găsim marfă așa cum ne doream noi, produse de calitate, curate, care nu se găsesc în zona noastră. Acum avem circa 50 de furnizori în băcănie”, ne spunea Valentin Patrianca.
În băcănie clienții pot găsi produse lactate de calitate, atât de la un producător local, cât și de la un producător de lactate de capră din zona Moldovei, fenomenal de gustoase, de la iaurturi, brânză, caș și cașcaval, și până la creme cu dulceață, produse artizanale, carne la garniță, gogoșari în muștar, „gogoșari criminali”, o gamă largă de sosuri, de roșii, picante sau dulci, „zacuscă pătimașă”, de vinete sau de păstrăv, tot felul de preparate tip terină (de rață, cerb), dulcețuri, ciocolate, biscuiți, miere, alune, migdale, diverse siropuri, de la mentă, lavandă și până la flori de soc, o diversitate de ceaiuri, condimente naturale, nectar, băuturi alcoolice, de la pălincă de struguri, pere, gutui și până la vinuri.
„Băcănia se adresează unui anumit tip de client. Un client care își dorește mereu ceva nou, care își dorește experiențe culinare diversificate, dar cu ingrediente naturale, cu ingrediente mai sănătoase, poate fără zahăr, fără coloranți”, explica Mariana Patrianca.
Urziceni: Carmangeriile „La Patrianca”, acolo unde găsești carne proaspătă
Valentin povestea că tatăl lui era un om muncitor, un bun organizator, cu o viziune clară și că l-a învățat multe lucruri, pe care acum încearcă să le pună în practică. Cu siguranță, atât tatăl, cât și mama, îi ghidează de acolo, de sus, așa cum spuneam, făcându-i să ia deciziile cele mai bune și într-un interval inexplicabil de scurt chiar și pentru ei. Așa cum a fost în cazul celei de-a doua carmangerii pe care au deschis-o săptămâna trecută, pe Calea București, tot în Urziceni, la doar patru luni distanță de la deschiderea băcăniei. Deși era doar la nivel de idee, de dorință, să deschidă o carmangerie într-un loc mai spațios comparativ cu cel din piața agroalimentară, coincidența, deloc întâmplătoare, a făcut să se elibereze un spațiu comercial, exact așa cum și-l doreau.
„Am deschis băcănia prin noiembrie 2023, deși pregătirile, investițiile, au început de prin luna septembrie. A venit apoi Crăciunul și Anul Nou și ne-am axat mai mult pe carmangerie, pentru că știm cum este în perioada sărbătorilor, urmând ca din ianuarie să ne axăm pe aprovizionarea băcăniei. Deși ne gândeam mai demult să găsim un spațiu mai mare pentru carmangerie, cel din piață fiind foarte mic, nu eram încă pregătiți pentru extindere. Am vrut să fie ceva firesc, o creștere organică, o creștere căreia să îi facem față, să o putem gestiona.
Însă, în ianuarie, trecând prin zonă, am văzut că acel spațiu comercial este în curs de eliberare. Nici nu am vrut să mă gândesc în primă fază cum ar fi…dacă ar fi. Iar după două zile am primit un mesaj că este de închiriat. A trebuit să luăm o decizie, asta după ce ne-am consultat temeinic. Chiar dacă socotelile de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg, am profitat de oportunitate, mai ales că un spațiu în centru nu se eliberează așa, de pe o zi pe alta. Am investit, am renovat, am achiziționat echipamente, iar ușor, ușor le vom pune la punct pe toate. Acum putem spune că suntem bine”, ne spunea Valentin.
În carmangerie clienții găsesc, pe lângă carne proaspătă de porc, tranșată și tocată la cerere, în fața clientului, trei tipuri de salam, preparate proprii, cârnați, mici, de vită, oaie, porc, fripturi marinate, pastramă, kaizer afumat, gușă, șuncă, parizer, crenvurști, salam Victoria, organe de porc, pui proaspăt de la Vaslui, ficăței, piept și pulpe de pui, carne de vită de la Botoșani și curcan de la Codlea, iar în sezonul rece găsiți tobă, piftie, lebăr, produse preparate de ei „ca la bunica acasă”. Pe lângă toate acestea, se pot găsi chiar cărbuni pentru grătar, dar și ketchup, sosuri picante sau dulci și multe altele.
„Noi aducem carcase de porc de la un abator din județ, numai carne proaspătă, care este păstrată în camere frigorifice și procesată apoi de colegii noștri. Sunt produse pe care unii oameni le recunosc după gustul de pe vremuri. Avem clienți fideli care ne sprijină, ne recomandă. Pentru că avem mereu carne proaspătă, care este tranșată sau tocată la vedere. Iar asta contează. Nu ne permitem să facem greșeli doar de dragul profitului. Pentru că în acest domeniu este de ajuns să greșești o dată… Nu folosim înlocuitori din carne, nu injectăm, totul este natural. Iar satisfacția este maximă atunci când clienții revin și te recomandă. Mai mult decât atât, raportul dintre preț și calitate este unul bun. Cred că rețeta unei afaceri de succes este seriozitatea și să oferi calitate clienților, nu vise… frumos ambalate”, spunea Valentin.
La ora actuală sunt furnizori de carne pentru mai multe unități de învățământ sau sanitare din Urziceni, dovedind astfel că au produse proaspete și de calitate, preparate cu grijă, iar rigoarea este cuvântul de ordine.
Oamenii buni atrag oameni buni
Este binecunoscut faptul că dacă muncești, ești perseverent și serios, poți avea multe realizări. Însă nu poți reuși întotdeauna singur. Iar cei doi frați au înțeles asta atunci când au rămas fără sprijinul părinților și au preluat afacerea. Nu se consideră patroni și nici angajații nu îi văd așa, ci ca pe niște colegi de muncă față de care au anumite responsabilități, față de care au respect și recunoștință, pentru că au un loc de muncă pe care îl vor stabil și într-un mediu familial. Pentru că toți sunt parte a unei familii extinse. Sunt oameni, de exemplu, care au lucrat în firma familiei Patrianca de la începuturile ei. Sunt oameni care s-au întors în firmă după tot felul de experimente prin alte județe sau prin străinătate și care susțin că acum vin la muncă de drag, cei doi frați abordând altfel relația „șef-angajat”. Mai mult decât atât, sunt mulțumiți că nu se face rabat de la calitate și chiar se simt mândri că fac parte din această echipă, chiar dacă este mai mult de muncă pentru a respecta niște standarde și a obține acea calitate.
„Am avut noroc și de oameni buni. Cumva am găsit oameni buni care au tras alături de noi, care ne-au ajutat foarte mult, care ne susțin în continuare și le mulțumim”, au transmis cei doi frați.
Astfel de tineri reprezintă un model de urmat pentru mulți dintre noi. Chiar dacă au trecut prin multe încercări, nu și-au pierdut busola, nu s-au plâns, chiar dacă uneori aveau motive, nu au renunțat. Au avut curajul de a risca, au avut curajul de a merge mai departe, având dorința să-și cinstească părinții și să le mulțumească pentru tot efortul lor de a-i crește și educa așa cum trebuie pentru a rămâne oameni.
Urmăriți pagina de Facebook La Patrianca, unde veți afla mai multe despre produse și promoții!