comenzi la domiciliu cliseru.ro

Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, întâlnire cu agricultorii din Ialomița

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
29/08/2016 | Politica

Organizația ALDE Ialomița l-a avut invitat joi, 25 august, pe copreședintele ALDE, Daniel Constantin, fostul ministru al Agriculturii. Acesta a luat parte, alături de liderii organizaţiilor ALDE locale, la o dezbatere cu fermierii din judeţul Ialomiţa.

alde ialomita

Întâlnirile au avut loc în localităţile Borduşani, Făcăeni şi Căzăneşti, iar interesul fermierilor pentru acest eveniment a fost foarte ridicat. Discuţiile au avut ca teme principale subiecte legate de subvenţii şi absorbţia fondurilor europene în agricultură, irigaţii, zootehnie şi piscicultură.

Din delegaţie au mai făcut parte domnii George Turtoi, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Cristian Cosmin, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării. Aceștia au interacţionat de asemenea cu fermierii şi le-au oferit câteva sfaturi pentru rezolvarea problemelor.

De asemenea, Daniel Constantin și-a arătat disponibilitatea de a-i sprijini și îndruma pe fermierii care întâmpină probleme în completarea anumitor cereri sau documente necesare pentru atragerea de fonduri europene.
În cadrul vizitei, Daniel Constantin a susţinut şi o conferinţă de presă la sediul organizaţiei judeţene ALDE Ialomiţa din Slobozia.

„Anul 2016 a fost unul foarte greu și eu știu că primul lucru pe care fermierii îl vor este să aibă cui se adresa. (…) Anul 2016 a fost primul an când subvențiile au întârziat atât de mult, iar pe această temă a fost o dezbatere destul de amplă, iar în egală măsură lipsa de informare încă rămâne o problemă acută pentru mediul rural și pentru dezvoltarea agriculturii românești”, afirma Daniel Constantin în cadrul conferinței.

Fostul ministru al Agriculturii a vorbit și despre importanța sistemelor de irigații, despre măsurile prin care se poate reface acest sistem, prin PNDR, dar și prin diverse legi, cum ar fi legea irigațiilor, dar nepuse în aplicare.

O altă problemă discutată a fost cea legată de recenta lege a cooperativelor agricole, care va permite agricultorilor români să-și vadă produsele pe rafturile magazinelor și supermarketurilor din țară. Asta dacă nu ar exista reticență în ceea ce privește asocierea.

„Am trecut la o altă fază. Nu încercăm să-i convingem, ci încercăm să îi stimulăm. Legea cooperativelor aduce beneficii – impozitul pe profit nu se mai plătește pentru o perioadă de cinci ani, în cazul cooperativelor existente, de la momentul în care a intrat în vigoare legea, iar în cazul celor noi din momentul în care se înființează acele cooperative, nu se mai plătește impozit pe proprietate pentru cei care lucrează sau comercializează în comun, pentru acele active folosite în actul de producție – terenuri, utilaje, grajduri”, a adăugat copreședintele ALDE.

S-a mai vorbit despre politică și viitoarele alegeri parlamentare, despre măsurile începute de un ministru și lăsate baltă de următorul, despre inconstanța aplicării și respectării legilor, despre evaziunea fiscală din domeniu, despre lipsa centrelor de colectare, și multe altele.

Vizita fostului ministru Daniel Constantin a coincis cu accidentul rutier în care a fost implicat actualul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, chiar în apropiere de Slobozia, în timp ce se deplasa spre Brăila.

Ialomița: Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, rănit într-un accident rutier