comenzi la domiciliu cliseru.ro

Foștii preoți din Reviga, Casian și Gheorghe Pandelică, fac precizări cu privire la perchezițiile efectuate

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
22/11/2012 | Locale Ialomita

Preoții Casian și Gheorghe Pandelică, tată și fiu, sunt cercetați de poliţiştii de investigarea fraudelor sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare. În după-amiaza zilei de joi, 8 noiembrie, în baza unor autorizaţii de percheziţie domiciliară emise de către Judecătoria Slobozia, echipe de poliţişti din cadrul structurilor de investigarea fraudelor, ordine publică şi acţiuni speciale au efectuat două percheziţii la locuinţele celor doi bărbaţi de 34, respectiv 63 ani, ambii din comuna Reviga.

Potrivit poliției, în sarcina celor doi s-a reţinut faptul că în cursul anului 2011 şi-au însuşit din gestiune bunuri în valoare de aproximativ 41.000 lei.

Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate în vederea continuării cercetărilor mai multe bunuri constând în obiecte de cult, articole vestimentare şi înscrisuri.

Preoții, care au fost caterisiți (n.r. dezbrăcați de hainele preoțești) la sfârșitul lunii noiembrie 2011, prin decizia Consistoriului Eparhial, au respins hotărârea forului de judecată, considerându-se nevinovați de acuzațiile aduse. Degeaba au protestat unii enoriași, atât la Slobozia cât și la Reviga. Nimic nu i-a înduplecat pe reprezentanții Episcopiei Sloboziei și Călărașilor. În luna martie anul acesta, reprezentanți ai Episcopiei, sprijiniți de organele de ordine, au preluat patrimoniul Parohiei Reviga. Nu fără scandal. „Războiul” s-a mutat apoi în instanță.  La începutul lunii noiembrie, mai precis pe 2 noiembrie, un judecător „Grozav” de la Judecătoria Slobozia a autorizat efectuarea unor „parcheziții” la domiciliile celor doi: Pandelică Ovidiu Casian și Pandelică Gheorghe din Reviga. În data de 8 noiembrie, în baza autorizației de percheziție nr. 90, emisă pe 2 noiembrie, foștii preoți s-au trezit cu „mascații” peste ei.  Câțiva polițiști au cotrobăit prin toate colțurile casei căutând obiecte de cult posibil sustrase din bisericile unde au slujit cei doi. Ce au găsit? La Ovidiu Casian au găsit 4 epitrahile (veșminte purtate în timpul slujbelor) și două icoane reprezentând „Sfânta treime” și „Maica Domnului împreună cu pruncul”, în dormitorul acestuia.

La tatăl său, Gheorghe, au descoperit mai multe file imprimate cu titulatura unei vechi unități, un jurnal de cheltuieli cu ștampila Episcopiei și a Parohiei Mircea cel Bătrân (din 2006), tipărit de Episcopie și un alt jurnal de venituri și cheltuieli, tipărit tot de Episcopie. Au mai găsit o carte „Predice”, tipărită în 1893, cartea „Psaltirea”, tipărită în 2009, o altă carte din 1914, cu înscrisul „Pârvu Gheorghe”, Evanghelia, trei epitrahile, un sfeșnic cu trei brațe din metal și 9 exemplare ale broșurii „Sfântul Efrem Sirul. Cuvinte ascetice”. Și cam atât.

În aceeași zi, în baza aceleiași autorizații cu nr. 90, emise de Judecătoria Slobozia, alți polițiști efectuează o percheziție și la domiciliul lui Nenciu Ion, de la aceeași adresă. Ideea este că în autorizația de percheziție nu este trecut alt nume în afara celor două, respectiv ale lui Ovidiu și Gheorghe Pandelică. Cu toate acestea, percheziția a fost efectuată.  Procesul verbal întocmit în urma percheziției arată că în acel spațiu, trecut de polițiști ca fiind „încăperea ce va fi folosită la efectuarea de servicii religioase”, au fost găsite veșminte preoțești, patrafire, „Triodul”, tipărit în 2010, o carte de predici scrisă de părintele Cleopa, un Penticostal, trei liturghiere și o cruce de mână. În plus, în încăpere au fost găsite mai multe icoane, de diferite mărimi, un sfeșnic cu 7 candele, o cădelniță, un sfeșnic din bronz cu trei brațe, Evanghelia, plus alte icoane.

În același dosar, judecătorul a mai autorizat o percheziție (nr. 91) la domiciliul doamnei O. Georgeta, unde în urma percheziției nu au fost găsite bunuri, înscrisuri sau valori care să intereseze cauza.

Într-un comunicat remis presei miercuri seară, 21 noiembrie, cei doi – Casian și Gheorghe Pandelică – acuză faptul că percheziția la domiciliul familiei Nenciu nu s-a făcut conform legii, precizând în acest sens că membrii acelei familii vor face plângere la Consiliul Superior al Magistraturii Magistraturii împotriva procurorului care a cerut extinderea acțiunii de percheziție și asupra locuinței lor.

„În urma alegațiilor apărute în presă, referitoare la percheziția efectuată în data de 8.11.2012  la domiciliile subsemnaților Casian Pandelică și Gheorghe Pandelică, facem următoarele precizări: 1.Percheziția a excedat autorizația emisă de Judecătoria Slobozia, fiind efectuată nu doar la domiciliile subsemnaților, așa cum a fost emisă, ci și în locuința lui Nenciu Ion și Nenciu Cicilia, care se află la aceeași adresă. În urma acestui abuz, Nenciu Ion și Nenciu Cicilia vor face plângere la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva procurorului care a cerut extinderea acțiunii de percheziție și asupra locuinței lor. (…) Ca urmare a informațiilor apărute în presa locală și centrală privind bunurile ridicate în urma percheziției precizăm că numărul a fost de 21 și nu 200. Ele aparțineau familiei, și prezentăm scan după procesele verbale de percheziție. (…) În concret, autorizația de percheziție emisă și la adresa numitei Oprea Georgeta relevă, încă o dată, prin rezultatul nul, acțiunea denigratoare și de intimidare (…)”, se precizează în comunicat.

Ovidiu Casian Pandelică susține că și „în extrasul de pe ECRIS se poate observa, evident, că acțiunile Episcopiei Sloboziei și Călărașilor perseverează în calomnie și că intenția de a denigra are un precedent în Hotărârea Tribunalului Ialomița care a respins recursul intimatei. Este vorba despre o acțiune în instanță în care am cerut daune morale pentru folosirea datelor cu caracter personal. Fac vorbire despre comunicatul Biroului de Presă al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor în care enunțau slaba pregătire teologică. De asemenea, în aceeași cauză există o plângere penală înregistrată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București”, mai precizează Casian Pandelică.