„Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” deschide apelul de idei și proiecte civice de educație la Slobozia și va aloca 245.000 de lei oferiți de către Lidl România
Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul programului național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5 orașe din țară, printre care și Municipiul Slobozia. Aflat la ediția a V-a, programul național oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de 980.000 de lei și mentorat celor mai bune soluții la provocări din educație.
La Slobozia, programul este coordonat prin Fundația Comunitară Prahova, care va aloca un total de 245.000 lei, oferiți de către Lidl România, pentru granturi care pot fi obținute pe bază de concurs. Aceștia se vor împărți în două direcții: 200.000 lei vor fi alocați pentru un proiect de educație destinat transformării foișorului din Parcul Tineretului într-un reper de activare civică pe harta comunității prin reamenajarea spațiului și organizarea de activități educaționale deschise comunității, iar 45.000 lei vor fi direcționați ca micro-granturi pentru alte proiecte de educație care răspund nevoilor din comunitate.
Înscrierile au loc în perioada 8 mai – 16 iunie 2024, pe pagina web a programului. Sunt eligibile pentru finanțare proiectele de educație care implică activ comunitatea locală ale organizațiilor nonguvernamentale, neafiliate politic, care desfășoară activități de educație de minim 1 an în Slobozia.
Direcțiile de intervenție ale programului la Slobozia au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă, după un proces de consultare și cartare a nevoilor din comunitate. Programul încurajează implicarea tinerilor din Slobozia în viaţa comunităţii. Sunt așteptate proiecte care pun focus pe dezvoltarea abilităților copiilor și tinerilor, care îi vor ajuta să se adapteze unei societăți în plină schimbare, cât și echiparea acestora cu un mod de gândire creativ, orientat către soluții. Programul vizează de asemenea creșterea capacității organizațiilor non-profit și sprijinirea micilor inițiative cetățenești care schimbă comunitatea în bine.
Inițiative variate de educație și dezvoltare comunitară, incluzând proiecte de activare educațională a spațiilor publice, proiecte de voluntariat, educație civică, educație STEAM, dezvoltarea competențelor pentru piața muncii, educație parentală sau promovarea identității culturale vor putea beneficia de finanțare și mentorare.
În perioada 8 mai – 16 iunie, Fundația Comunitară Prahova va organiza sesiuni de incubare prin care potențialii aplicanți primesc sprijin, consultanță, mentorat și feedback în rafinarea ideilor și transformarea acestora în proiecte fezabile și de impact pentru comunitate. Sesiunile vor fi anunțate în timp util pe pagina web a Fondului. Toți cei interesați își vor putea înscrie proiectele până pe 16 iunie inclusiv, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe pagina web a programului.
Pe 7 iunie de la 17:00-18:00 va fi organizată o sesiune de informare online. Organizațiile interesate să aplice la fond se pot înscrie la sesiunea de informare online, completând următorul formular: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8d6h-UTJCR_A8rpxEOVYmkh0evWjnQzlZQAK9jIrm3Jfoig/viewform.
Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către o echipă neutră și avizată, alcătuită din reprezentanți ai sectorului nonguvernamental și privat pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi găsite în ghidurile de finanțare.
Detalii despre programul de finanțare din fiecare oraș și alte materialele necesare procesului de aplicare se pot accesa pe www.fondulpentruunviitormaibun.ro, accesând conturile naționale și locale ale programului pe Facebook sau Instagram sau pagina de Facebook a Fundației Comunitare Prahova.
Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung la nivel local. În primele 4 ediții programul s-a desfășurat simultan în alte 21 orașe din țară și a finanțat 140 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni implicați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele edițiilor anterioare.
Programul se desfăşoară în această ediție în 5 comunități din ţară: Brăila, Oradea, Slatina, Slobozia și Sovata cu finanțarea Lidl România, sub umbrela Federației Fundațiile Comunitare din România, iar în Slobozia este gestionat de către Fundația Comunitară Prahova.
–
Fundația Comunitară Prahova a fost fondată în 2013. Prin programele și evenimentele pe care le desfășurăm, unim resursele locale (timp, expertiză, fonduri) cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susține proiecte inovative, care transformă județul nostru într-un loc în care ne dorim să trăim. În cei 10 ani de activitate am susținut sute de proiecte județene și zeci de burse, am implementat zeci de proiecte comunitare și am ajutat zeci de cazuri medicale cu suma totală de peste 1 milion de euro, împreună cu zeci de companii și fundații naționale și mii de de donatori individuali.
Federația Fundațiile Comunitare din România (FFCR) a fost fondată în 2012 și are rolul de a reprezenta la nivel naţional interesele fundaţiilor comunitare din România care contribuie la construirea unor comunități conștiente, generoase, incluzive și durabile. Federația susține 18 fundații comunitare însumând peste 9400 de proiecte și 86 de milioane de lei în investiții comunitare. În prezent, Fundațiile Comunitare derulează programe în 30 din cele 41 de județe din România și rețeaua este în continuă creștere.
Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Germania și Europa. Lidl operează în prezent peste 12.200 de magazine și peste 220 de centre logistice și depozite în 31 de țări.
Lidl este un smart discounter care le oferă clienților produse cu cel mai bun raport calitate-preț. În spatele serviciilor și operațiunilor din magazine și centrele logistice stau simplitatea și orientarea către eficiență. Design-ul și structura proceselor standardizate sunt asigurate de către Lidl Stiftung, cu sediul central la Neckarsulm.
În toate domeniile sale de activitate, Lidl este o companie care acționează cu responsabilitate față de oameni, societate și mediu. Pentru Lidl, sustenabilitatea este metoda prin care își îndeplinește, zi de zi, promisiunea cu privire la calitate.