Focare Bluetongue în Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Ialomița anunță proprietarii/ deținătorii de bovine, ovine și caprine că în judetul Ialomita, în data de 07 octombrie 2014, au mai fost declarate un numar de patru focare de bluetongue, confirmate prin examene de detecție a genomului viral. Astfel, boala a fost diagnosticată în localitațile:

Axintele: la 4 (patru) bovine din 3 (trei) exploatații;

Adâncata: la o bovina dintr-o exploatație;

Sinești: la o bovina dintr-o exploatație;

Misleanu: la o bovina dintr-o exploatație.

De la debutul bolii și până în prezent, în județul Ialomița, dintre animalele raportate de proprietari/ deținători cu semne clinice atribuibile bolii limbii albastre,  au murit doua bovine și o ovină. De la aceste animale au fost prelevate probe de sânge și organe care s-au trimis la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laboratorul Național de Referința pentru boala limbii albastre, bovinele fiind diagnosticate pozitive. Pentru probele recoltate de la ovina moartă se așteaptă rezultatul examenelor de laborator.

Au mai fost semnalate animale care au exprimat simptome ce pot fi încadrate în tabloul clinic al acestei boli în diferite localități din județ, de la care s-au recoltat probe de sânge și s-au transmis la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală – Laboratorul Național de Referința pentru boala limbii albastre, în vederea confirmării sau infirmării bolii.

În conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor aprobată prin Legea nr. 215/2004, una dintre principalele obligații ale proprietarilor/deținatorilor de animale este anunțarea imediată a oricărui caz de îmbolnavire sau moarte apărut la animale medicului veterinar de liberă practică împuternicit (din localitate), medicului veterinar oficial, consiliului local sau D.S.V.S.A. Ialomița.

Pentru D.S.V.S.A. Ialomița notificarea se poate face la numerele de telefon 0243/232069 si 0731328503.

Totodată, reamintim obligativitățile proprietarilor/deținatorilor de animale in ceea ce privește:

notificarea medicului veterinar din localitate pentru identificarea, înregistrarea animalelor nou aparute in exploatatie (prin fatare) și înființarea de exploataţii nonprofesionale noi;

  • anunțarea medicului veterinar din localitate despre intenţia de a cumpăra, de a vinde animale sau despre alte evenimete intervenite (sacrificare, moarte etc.).

Comunicat de presă: DSVSA Ialomița

Mai multe articole de la obiectiv.net: