comenzi la domiciliu cliseru.ro

Focar de trichineloză la o gospodărie din Grivița. Trei persoane au fost deja internate.

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
17/01/2013 | Locale Ialomita

focar trichineloza grivita ialomita În data de 16.01.2012, D.S.P. Ialomița a notificat telefonic D.S.V.S.A. Ialomița cu apariția unui focar de trichineloză la o gospodărie din localitatea Grivița, județul Ialomița.

Conform informării primite de la Spitalul Matei Balș, București, la data notificării erau internate, cu semne clinice, un număr de trei persoane din această gospodărie, care contactaseră boala în urma consumului de carne de porc, neexaminată în vederea decelării Trichinella spp.

În urma anchetei desfășurate de D.S.V.S.A. Ialomița s-a constatat că proprietarul exploatației a sacrificat, în data de 14.12.2012, o porcină din gospodăria proprie, pentru care nu a solicitat efectuarea examenului trichineloscopic, întreaga cantitate de carne rezultată fiind dirijată spre consumul exclusiv familial.

Au fost aplicate procedurile privind reconstituirea carcasei incriminate, fiind identificată o cantitate de 14,400 kg. produse din carne. Întrega cantitate a fost confiscată și denaturată în prezența consilierilor D.S.V.S.A. Ialomița, proprietarului exploatației și reprezentantului Primăriei Grivița, fiind dirijată spre incinerare la incineratorul D.S.V.S.A. Ialomița.

Având în vedere acest eveniment, pentru evitarea apariției unor episoade similare, în scopul menținerii sănătății publice, D.S.V.S.A. Ialomița atenționează toți crescătorii de porcine și consumatorii  cu privire la următoarele:

[box color = green type= note]

  • examenul pentru decelarea Trichinella spp. este obligatoriu și trebuie efectuat pentru toate porcinele sacrificate în vederea consumului familial sau public;
  • examenul pentru decelarea Trichinella spp., pentru porcii sacrificați, se efectuează contracost (11,16 lei ron/analiză) de către circumscripțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor și la tariful stabilit de medicul veterinar de liberă practică din cadrul circumscripțiilor  veterinare de asistență concesionate (dispensarele veterinare din fiecare localitate);
  • cantitatea minimă pentru examinare 50 grame;
  • locurile de recoltare (elecție) a probelor pentru efectuarea examenului trichineloscopic sunt: pilierii diafragmatici, mușchiul diafragma, mușchii intercostali, mușchii maseteri;
  • vă puneți în pericol sănătatea prin consumul cărnii de porc fără examen sanitar veterinar;
  • nu procurați carne, indiferent de specie, din surse dubioase sau din unități neautorizate pentru comercializarea cărnii și a preparatelor din carne. 

[/box]