comenzi la domiciliu cliseru.ro

Fii activ la orice vârstă

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
23/11/2015 | Locuri de munca

Șomerii peste 55 de ani se confruntă cu reale probleme în identificarea și ocuparea unui loc de muncă.

georgian mocanescuÎn principal, cauzele sunt legate de reticența angajatorilor care nu manifestă suficientă încredere în abilitățile acestor persoane de a face față cerințelor posturilor puse la dispoziție, interesul scăzut al șomerilor de a-și căuta un nou loc de muncă, dar și lipsa unei mentalități proactive în ceea ce privește necesitatea prelungirii vieții active.

Astfel, având în vedere că unul dintre principalele roluri ale ANOFM este acela de a aplica măsuri active care să conducă la scăderea ratei șomajului și, implicit, la creșterea gradului de ocupare, inclusiv în rândul categoriei de persoane cu vârsta de peste 55 de ani, proiectul “Fii activ la orice vârstă” a venit în sprijinul Serviciului Public de Ocupare și a reprezentat un prim pas în schimbarea de mentalitate în ceea ce privește fenomenul de îmbătrânire activă și prelungire a vieții active.

Joi, 12 noiembrie, la sediul AJOFM Ialomița, a avut loc o conferință de presă pe tema rezultatelor atinse de instituție ca urmare a implementării măsurilor active destinate persoanelor vârstnice, dar și referitor la contribuția proiectului „Fii activ la orice vârstă” la îmbunătățirea imaginii instituției.

Prin implementarea la nivel județean a măsurilor active prevăzute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă se urmărește facilitarea accesului pe piața muncii a unor categorii de persoane defavorizate (tineri absolvenți fără experiență în muncă, persoane peste 45 de ani, unici susținători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie).

Referindu-ne la categoria persoanelor peste 45 de ani, respectiv cele care mai au 5 ani până la pensie, în cazul acestora accesul pe piața muncii este îngreunat, astfel că angajatorii sunt stimulați în a încadra în muncă aceste categorii de persoane prin acordarea unor subvenții.

Obiectivele acestui proiect sunt, pe de o parte, conștientizarea clienților SPO (șomeri peste 55 de ani și angajatori) cu privire la importanța conceptului de îmbătrânire activă pe piața muncii, iar pe de altă parte, oferirea de instrumente informative, necesare structurilor teritoriale ale SPO pentru a putea asigura servicii personalizate.

„Pentru atingerea acestor obiective, suntem implicați ca și instituție, în desfășurarea unei campanii de comunicare la nivel național desfășurată pe toate canalele media (tv, radio, presa scrisă, online, inclusiv pe bloguri) și care are scopul de a contribui la demararea procesului de conștientizare a importanței prelungirii vieții active în rândul persoanelor peste 55 de ani, dar și în rândul angajatorilor. Este foarte important pentru orice agenție de ocupare, în calitate de mediator între persoanele neocupate peste 55 de ani și angajatori, să facă toate demersurile necesare în vederea facilitării încadrării pe piața muncii a acestei categorii vulnerabile, cu atât mai mult cu cât datele statistice arată că, în viitorul apropiat, populația vârstnică va atinge un procent îngrijorător. De altfel, prin participarea la această campanie de comunicare, dorim să facem și un prim pas în schimbarea de mentalitate în ceea ce privește fenomenul de îmbătrânire activă, și implicit de prelungire a vieții active”, susțin reprezentanții AJOFM Ialomița.

În anul 2015, în Planul anual de ocupare, AJOFM Ialomița și-a propus să încadreze în muncă, prin acordarea de subvenții angajatorilor, un număr de 215 persoane (peste 45 ani, unici susținători ai familiilor monoparentale, persoane care mai au 5 ani până la pensie). Până la această dată au fost încheiate un număr de 148 de convenții în urma cărora au fost încadrate în muncă 207 persoane.
Menționăm că AJOFM Ialomița participă la implementarea proiectului strategic “Fii activ la orice vârstă!”, al cărui beneficiar este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.