Fierul de călcat pe aburii vremii, expoziție la Muzeul Agriculturii

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Muzeul Agriculturii va deschide, începând cu data de  20 februarie,  expoziţia Fierul de călcat pe aburii vremii, o poveste  ce evidenţiază fiarele de călcat din patrimoniul muzeului prin expunerea lor pentru public, alături de  imagini ce constituie o istorie evolutivă de-a lungul timpului a spălatului şi călcatului textilelor în ateliere meşteşugăreşti, în casa boierească şi gospodăria ţărănească  din România.

Fier de calcat cu aburiMuzeograful Fănica Gherghe marchează, printr-o abordare originală, o perioadă din evoluţia fierului de călcat (sec. XIX-XX), unealtă necesară în procesul tehnologic de finisare a textilelor, susţinută de imagini şi obiecte achiziţionate de-a lungul timpului de Muzeul Agriculturii. Spectacularul unor ani îndelungaţi de muncă umilă a generaţii şi generaţii de meşteşugari, deţinători încă de la acea vreme ai unui ansamblu de reguli, de procese tehnologice, fidel însuşite şi dezvoltate se regăsesc în construcţia ingenioasă a fierului folosit la călcat, care a evoluat de la unealtă, la maşină.

Dacă în alte ţări din Europa sau în alte colţuri ale lumii, colecţionarii au mai expus pentru public  fiare de călcat antice, pentru România această expoziţie este una inedită, unică, ce merită a fi văzută.