comenzi la domiciliu cliseru.ro

Fetești: taxele și impozitele locale rămân neschimbate

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
08/02/2013 | Locale Ialomita

În timp ce alți români care și-au achitat deja taxele și impozitele pe 2013 trebuie să se întoarcă la casierii să plătească diferența de 16%, feteștenii pot sta liniștiți. La Fetești, dările către stat rămân neschimbate. Consilierii locali au decis acest lucru încă din decembrie 2012 și nu au fost nevoiți să revină asupra deciziei, pentru că, potrivit ordonanței de guvern, sunt obligate să indexeze taxele doar acele administrații teritoriale care au datorii, arierate.

Potrivit primarului Gheorghe Catrinoiu, Primăria Fetești nu are datorii.

„Legea și actuala conducere din Guvern ne-a dat posibilitatea să alegem: cei care au arierate sunt obligați să majoreze cu 16% taxele și impozitele locale pentru persoanele fizice și juridice. Noi am depășit acest obstacol, întrucât nu avem la buget arierate.”

Nici măcar declarația premierului Victor Ponta, potrivit căreia primăriile care nu majorează taxele nu vor primi ajutor financiar din partea guvernului dacă se vor afla în impas anul acesta, nu a reușit să schimbe decizia aleșilor locali din Fetești.

gheorghe catrinoiu - primar fetesti„Mi se pare o declarație nelalocul ei, pentru că dacă era hotărât, și Guvernul trebuia să ne impună, trebuia să precizeze încă de la început „măriți pentru că trebuie!”, dar au fost atâtea bâjbâieli, ba că este la opțiunea noastră, ba că administrațiile care au datorii sunt obligate să majoreze taxele și impozitele. Noi am luat în considerare că zona noastră este foarte săracă, deja avem semnale că românilor le este din ce în ce mai greu să achite aceste obligații. De la an la an s-a cunoscut o scădere a încasărilor, întrucât venitul feteștenilor a scăzut. Noi nu ne dorim să venim cu taxe mai mari, e de ajuns pentru ei că abia reușesc să achite taxele la valoarea actuală. Nu ne-am pus problema că nu ne va ajuta guvernul Ponta că n-am majorat taxele, oricum în ultimii 4 ani ajutor din partea guvernului nu am primit și a trebuit să ne descurcăm cu banii din bugetul local, bani colectați din impozite și taxe”, a declarat Catrinoiu.

Sunt totuși anumite taxe pentru care feteștenii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar. Spre exemplu, taxele pentru terenuri şi spaţii aparţinând domeniului public şi privat al municipiului Feteşti, ale căror contracte de închiriere, respectiv concesiune, expiră după data de 31.12.2012, vor fi majorate cu rata inflaţiei de 4,95% transmisă de I.N.S. Totodată, amenzile vor fi indexate cu 16%.