comenzi la domiciliu cliseru.ro

Fetești: Modalitatea de colectare selectivă a gunoiului, subiect de ceartă în Consiliul Local

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
04/09/2019 | Locale Ialomita

Discuții aprinse în ședința Consiliului Local Fetești din luna august. Consilierii s-au contrat aproape o oră pe subiectul colectării gunoiului, care de la 1 august se face pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Astfel, contracost, cetățenii pot achiziționa de la societatea de salubritate saci personalizați de colectare, de diverse dimensiuni, cel mai mare costând 15 lei, însă această modalitate este vehement contestată.

Sedinta Consiliul Local Fetesti
Sedinta Consiliul Local Fetesti

Unii cetățeni s-au conformat noilor reglementări, alții nu, astfel că nu de puține ori gunoiul a fost aruncat pe te miri unde, iar alții i-au dau foc prin gospodării…

După reclamațiile unor persoane, consilierii liberali au inițiat un proiect de hotărâre pentru  revocarea proiectului de hotărâre prin care se stabileau aceste reguli, dar și a altor proiecte care fac referire la acest subiect, proiect care nu a intrat pe ordinea de zi a ședinței din august din cauza timpului scurt de depunere a unor documente și nediscutării în comisiile de specialitate.

Însă subiectul a fost discutat la punctul diverse și a creat o învălmășeală de idei, dar fără a se contura soluții viabile de îmbunătățire a sistemului de colectare, ci mai mult de întoarcere la vechiul sistem de plată, cu  factură.

Unii spuneau că au ajuns să plătească mai mult pe lună decât plăteau înainte, alții că mai puțin…

Liberalii precizau că nu sunt împotriva colectării selective, ci a sistemului impus, numai că nu s-a venit cu soluții viabile, adaptate pentru municipiul Fetești, ci pentru Sibiu, cu cipuri, cu cod de bare pe saci etc. și unde, după cum spunea cineva, nu se fură porțile care împrejmuiesc pubelele.

Probabil la ședința următoare, vreun reprezentant de la Urban va veni și le va răspunde tuturor la întrebări și vor discuta efectiv ce este de făcut. Dacă se monitorizează o perioadă situația sau se vor găsi alte soluții.

Până atunci, primarul municipiului Fetești, Sorin Gafițoi, a precizat că la Vivani din Slobozia a fost predată în luna august 2019 o cantitate de gunoi la jumătate față de august 2018, ceea ce denotă, în opinia sa, faptul că cetățenii încep să se obișnuiască și colectează selectiv.

„August 2018 – 892 tone, iulie 2019 – 865,9 tone, august 2019 – 404 tone. Mai puțin de jumătate. Deci unii oameni au înțeles cum să selecteze gunoiul. (….) Ce este de apreciat pentru Fetești este că lumea deja are saci cu sticle puse la poartă. Până acum le puneau grămadă. De aceea era mai multă greutate. Asta a fost soluția, că nu ai cum. Vedem cum merge mai departe. Căutăm și alte soluții. Nu neapărat să renunțăm la aia, ca să facem tot la fel. Veniți cu propuneri concrete și revocăm hotărârea”, a spus primarul.

De asemenea, un cetățean  a inițiat o petiție privind „rezilierea” hotărârii consiliului local și alinierea infrastructurii de colectare a deșeurilor la OG 74/2008, cu pubele inscripționate separat, deși s-a dovedit faptul că aceia care au implementat sistemul nu au avut succes prea mare, lumea aruncând gunoiul neselectat…tot alături…