comenzi la domiciliu cliseru.ro

Fetești: Extinderea și dotarea ambulatoriului din structura spitalului municipal, mai aproape de realizare

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
02/04/2019 | Locale Ialomita

Vineri, 29 martie, primarul municipiului Fetești, Sorin Gafițoi, și directorul ADR Sud Muntenia, Liviu Mușat, au semnat contractul de finanțare pentru obiectivul de investiții „Extinderea și dotarea cu echipamente medicale a ambulatoriului din structura spitalului municipal „Anghel Saligny” Fetești”, în valoare de 10.692.543 lei, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8.

Prin implementarea acestui proiect, clădirea Ambulatoriului Integrat va fi extinsă, prin construcţia unui corp nou de clădire, ce va permite funcţionarea cabinetelor medicale de specialitate în spații conforme cu legislaţia în vigoare. De asemenea, cabinetele medicale de specialitate, laboratorul de radiologie și imagistică medicală și laboratorul de analize medicale vor fi dotate, astfel încât numărul de pacienți ce pot beneficia de servicii medicale să fie mult mai mare, iar rezultatele actului medical pe măsură.

„Este un moment emoționant pentru mine, să fiu semnatar al acestui contract de finanțare. (…) Finalizarea proiectului va fi la finele lunii ianuarie 2021. Vreau să felicit echipa de la spitalul municipal Fetești, cadrele medicale care au lucrat împreună cu echipa primăriei pentru a realiza acest proiect deosebit, consider eu, atât pentru locuitorii municipiului Fetești cât și pentru comunitățile limitrofe. Este așa, ca o poveste. Acum un an și ceva, mergeam printre ruinele din jurul spitalului (…) și chiar nu eram încrezător că vom reuși să depunem acest proiect și să fie evaluat, aprobat și finanțat. Acum nouă luni am depus proiectul și a ieșit ceva bun. (…) Sunt mândru de echipa medicală de la Spitalul municipal Fetești și vă mulțumesc mult pentru tot ceea ce ați făcut în realizarea acestui proiect”, a declarat primarul municipiului Fetești, Sorin Gafițoi.

Așadar, prin acest proiect se dorește modernizarea, prin asigurarea unor spații și dotări optime desfăşurării activităţii medicale, unui număr de 19 cabinete medicale de specialitate (Chirurgie generală, Medicină Internă, Dermato-venerologie, Obstetrică-ginecologie, Planificare familială, ORL, Pneumologie, Recuperare, medicină fizică, balneologie, Boli infecțioase, Neurologie, Cardiologie, Psihiatrie, Urologie, Ortopedie și traumatologie, Oftalmologie, Endocrinologie, Diabet zaharat, nutriţie și boli metabolice, Pediatrie, Reumatologie) precum și a laboratoarelor de analize medicale și de radiologie-imagistică medicală.

„Nu este doar un Ambulatoriu. El va fi dotat cu echipamente medicale, unele dintre ele de performanță, celelalte fiind uzuale, care vor duce la o calitate a actului medical mult mai bună, ceea ce ne dorim cu toții. Pe de altă parte, spitalul va beneficia de spații în plus, de care avem nevoie și care sunt extrem de necesare pentru a dezvolta alte activități medicale și alte compartimente pe care vrem să le facem și să le dezvoltăm. În momentul de față, suferim din cauza aceasta, neputând să facem nimic în plus, pentru că nu dispunem de spațiu. Mai este un aspect, extrem de important, faptul că acest loc care arată cum arată și este cum este, va schimba imaginea spitalului și chiar imaginea orașului”, a afirmat Salem Zahra, directorul medical.

Cu titlu de noutate este dotarea laboratorului de radiologie-imagistică medicală cu un Computer Tomograf, ce oferă posibilitatea de investigare complexă a pacienţilor în cazurile care necesită precizarea unui diagnostic pozitiv, de acurateţe, atât pentru cele chirurgicale (abdomen acut, hemoperitoneu, pneumoperitoneu, ocluzii intestinale, tumori, etc.) cât și pentru cele medicale (AVC, embolii pulmonare, etc). De multe ori, aceste cazuri reprezintă urgențe medico-chirurgicale, care necesită diagnostic și tratament cât mai rapid, iar în lipsa unui Computer Tomograf ele trebuie trimise către alte unităţi sanitare, pierzându-se timp preţios pentru viața pacientului.

„Dacă săptămâna trecută am semnat un contract la Slobozia pentru modernizarea și extinderea UPU de la Spitalul Județean, iată că astăzi semnăm un nou contract în județul Ialomița. Sunt convins că el va ajunge la liman, așa cum dumneavoastră, toți cei care l-ați plănuit, l-ați pus în operă, v-ați propus. (…) O noutate pe axa 8.2, infrastructura de sănătate, a apărut săptămâna trecută. Am primit aprobarea de la Autoritatea de Management să continuăm evaluarea proiectelor până la 200%. Asta înseamnă că vor intra în finanțare atât Ambulatoriul de la Urziceni, cât și cel de la Țăndărei, iar cel de la Slobozia este și mai avansat, va intra în evaluarea tehnico-financiară în luna aprilie. Iată că patru Ambulatorii, toate în mediul urban, din județul Ialomița, fiecare cu peste 10 milioane de lei, la care se adaugă UPU de la Spitalul Județean, vor contribui la creșterea calității actului medical. Această situație nu este foarte întâlnită în celelalte județe ale regiunii, să acopere, practic, toate spitalele, toate ambulatoriile din mediul urban, și vreau să vă felicit pe toți cei implicați în această problematică și sunt convins că toate proiectele vor fi duse cu bine la capăt. (…) Sperăm că și celelalte proiecte care sunt în diverse etape de evaluare la noi să capete contur cât mai repede, astfel încât în lunile care vor veni să ne aducă la Fetești cu contracte importante”, a declarat Liviu Mușat, directorul ADR Sud-Muntenia.

La eveniment au participat Dan-Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, senatorul Marian Pavel, deputatul Ștefan Mușoiu, președintele Consiliului Județean Ialomița, Victor Moraru, vicepreședintele Consiliului Județean Ialomița, Cătălin Grigore,  președintele Consiliului Director al Asociației GAL Danubius Ialomița – Brăila, Raluca Dumitrescu, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, viceprimarul municipiului Fetești, Laurențiu Șonchereche, directorul medical al Spitalului Municipal „Anghel Saligny”, Salem Zahra, managerul Spitalului de la Fetești, Nicolae Dugală, managerul Spitalului Județean de Urgență din Slobozia, Mariana Iancu, dar și cadre medicale din componența spitalului Fetești și o parte a consilierilor locali ai municipiului Fetești.