comenzi la domiciliu cliseru.ro

Festivalul de film rusesc KINO+ 2012 la Slobozia

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
07/09/2012 | Locale Ialomita

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Universitatea din București (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi) şi Reţeaua de cultură anunță lansarea Săptămânii premierelor rusești pe marele ecran din Slobozia (10-16 septembrie 2012), în data de 10 septembrie 2012, începând cu orele 18.00, la Casa de Cultură municipală Galax din Slobozia.

Evenimentul face parte din Caravana KINO+ a premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România, cea de-a patra etapă a celei mai prestigioase manifestări cineculturale de acest tip din spațiul românesc. După ce a poposit la Bucureşti, Brăila, Tulcea, Botoşani, Constanţa şi Slatina, Festivalul de film rusesc Kino+ oferă marelui public din Slobozia acces gratuit la filme de calitate, în regia mai multor generații de regizori ruși. În perioada 10-16 septembrie, proiecţiile vor avea loc concomitent în Slobozia şi Galaţi.

Traducerea şi adaptarea filmelor a fost realizată de studenţii Universităţii din Bucureşti în cadrul Concursului studenţesc de subtitrări Kino+ 2012, prima etapă a proiectului.

Proiecția filmelor este programată să se desfășoare după cum urmează, începând cu orele 18.00:

Luni – 10 septembrie – ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Marți – 11 septembrie – GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Miercuri – 12 septembrie – POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş

Joi – 13 septembrie – BUNICA TOSIA  (2003), regizor Lidia Bobrova

Vineri – 14 septembrie – CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

Sâmbătă – 15 septembrie – GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Duminică – 16 septembrie – EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

 

Proiecţia filmului Ultimul canton (2010) în regia lui Aleksei Ucitel’ și a Irinei Gorlova (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Slatina. În fiecare seară, timp de o săptămână, publicul va putea urmări creaţii ale unei şcoli cinematografice cu tradiţie ce se bucură de prestigiu în întreaga lume. Subtitrarea în limba română a filmului Ultimul canton s-a clasat pe locul I în cadrul Concursului studențesc de subtitrări Kino+ 2012.

 Festivalul național de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenței din sălile românești a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Caravana premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din România oferă spre vizionare o gamă variată de filme, unele realizate în maniera tradițională a școlii de film rusesc, altele – dintr-o perspectivă inovatoare. Spectatorii sunt invitați să evadeze din cotidian în compania unor eroi animați de cele mai profunde sentimente umane. Această manifestare de natură educativ-culturală este cel mare mare eveniment din România de o asemenea factură de după 1989 ce include și un program extracurricular dedicat studenţilor de la Universitatea din Bucureşti.

Informații suplimentare se pot găsi pe pagina web dedicată evenimentului www.kino-plus.ro

Organizatori: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi), Reţeaua de cultură, Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României

Coorganizatori: Primăria Municipiului Slobozia, Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport şi Tineret Slobozia

Cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în România, Agenţia Federală „Rossotrudnicestvo” și Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România.

Studiouri partenere: Lenfilm, Centrul Naţional de Film, Rock films, Pervîi Kanal ORT

Programul Săptămânii premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Slobozia – 10-16 septembrie 2012, orele 18.00, Casa de Cultură municipală Galax din Slobozia

 

ACCESUL ESTE LIBER!

Luni, ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Dramă
Acţiunea filmului se petrece înSiberiaîn anii de după cel de-al doilea război mondial.  Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până laBerlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.

 

Marți, GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Aventuri, poliţist
Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.

 

Miercuri, POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş

Comedie optimistă
Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal dinPetersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.

 

Joi, BUNICA TOSIA  (2003), regizor Lidia Bobrova

Dramă
„Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume.Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.

 

Vineri, CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

Dramă
La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.

 

Sâmbătă, GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Dramă
Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Georg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi.Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.

 

Duminică, EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

Dramă
După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni,  într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.