FarmConect 2023 – Târgul Agriculturii Românești de la Slobozia – un real succes. Peste 13.000 de vizitatori și 120 de expozanți și parteneri.
În perioada 31 august – 3 septembrie, municipiul Slobozia a găzduit cea de-a doua ediție a târgului agricol FarmConect – Târgul Agriculturii Românești.
FarmConect 2023, evenimentul agricol de referinţă al anului, a încheiat cu succes a doua sa ediţie, atrăgând un număr de peste 13.000 de vizitatori entuziaşti, 120 de expozanţi şi parteneri. Cu mai mult de 50 de conferinţe şi ateliere, FarmConect 2023 îşi consolidează renumele de zonă de confluenţă pentru companii, fermieri, experţi în agricultură, consumatori – mai ales tineri şi familii cu copii.
Datorită parteneriatului la nivel local şi regional, dar şi prin implicarea membrilor comunităţii, FarmConect Romania 2023 a dovedit din nou că agricultura este în centrul interesului publicului român. Reuşita evenimentului organizat de Forumul APPR se datorează tuturor celor care au acordat încredere şi susţinere acestui demers absolut necesar pentru o agricultură modernă, bazată pe sustenabilitate, transparenţă şi inovaţie – o agricultură sănătoasă pentru comunităţi sănătoase.
Galerie Foto – FarmConect – Slobozia – 31 august:
🚜 Târgul agricol FarmConect și-a deschis porțile! Sunteți așteptați cu multe surprize, între orele 9:00 – 17:00, la…
Publicată de Ziarul Obiectiv Ialomita pe Joi, 31 august 2023
Evenimentul a găzduit așadar, peste 120 de expozanţi şi parteneri care au contribuit la reuşita acestei ediţii, oferind vizitatorilor o gamă variată de produse şi servicii agricole de calitate superioară. De la echipamente de ultimă generaţie până la soluţii digitale de gestionare a fermei, de la genetică şi soluţii de protejare a culturilor agricole adaptate noilor provocări climatice, la programe de agricultură regenerativă şi tranzacţionare a certificatelor de carbon, FarmConect 2023 s-a dovedit o platformă ideală pentru afaceri şi colaborări de succes.
Activitățile din cadrul târgului, mult mai complexe față de anul trecut, au atras peste 13.000 de vizitatori (dublu față de prima ediție), de toate vârstele, aceștia descoperind frumusețea lumii agricole, bogăția de produse românești, de la gusturi tradiționale românești până la produse artizanale unice, au explorat istoria agriculturii, în zona Muzeului Național al Agriculturii, s-au lăsat captivați de magia spectacolelor cu cai, s-au alăturat atelierelor creative pentru a învăța practicile autentice, s-au bucurat de activități interactive împreună cu familia, dar și de concursurile organizate. În plus, au aflat multe lucruri interesante participând la Centrul de Conferințe Multimedia din cadrul târgului, unde s-au discutat cele mai importante subiecte pentru fermieri, companii și consumatori.
Galerie Foto – FarmConect – Slobozia – 1 septembrie
Târgul FarmConect continuă până pe 3 septembrie la Slobozia! Aici te așteaptă Muzeul Național al Agriculturii,…
Publicată de Ziarul Obiectiv Ialomita pe Vineri, 1 septembrie 2023
Organizat de Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (FAPPR), Primăria municipiului Slobozia, Consiliul Județean Ialomița, prin Muzeul Național al Agriculturii, dar și cu sprijinul altor parteneri, FarmConect începe să se transforme într-unul dintre cele mai mari evenimente din lumea agricolă, un eveniment diferit față de altele, cu accent pronunțat pe relația dintre producător și consumator.
„FarmConect este un târg agricol organizat de fermieri pentru toată comunitatea de fermieri și de consumatori. Au fost extraordinar de multe activități, conferințe, ateliere speciale. Ne-am aflat la Slobozia timp de patru zile pentru a sărbători agricultura românească, dar și pentru a ne exprima îngrijorările, provocările pe care le avem în agricultură, pentru ca toți cei care iau decizii pentru noi să știe ce se întâmplă în acest sector extrem de reglementat pe de o parte, dar extrem de încercat în ultimii ani pe de altă parte, de la secetă, pandemie, conflictul de la granițele țării. Toate acestea au un rol extrem de important pentru noi în activitatea de zi cu zi. (…) Încheiem această ediţie cu gânduri îndreptate către viitor şi cu speranţa că industria agricolă va continua să se dezvolte şi să prospere în România. Forumul APPR mulţumeşte pentru susţinere partenerilor, autorităţilor locale şi partenerilor media. Mulţumirile noastre se cuvin comunităţii şi tinerilor voluntari din judeţul Ialomiţa şi de la USV Iaşi care s-au implicat în acest proiect destinat dezvoltării zonelor rurale, prin strânsă colaborare cu sectorul agricol”, spunea Alina Crețu, directorul executiv al FAPPR.
Pentru organizarea acestui târg și-au dat mâna atât autorități locale și județene, cât și organizații de fermieri, membre ale FAPPR, exemple fiind ACCPT Ialomița, Aberdeen ANGUS etc, dar și Muzeul Național al Agriculturii, care a făcut anul acesta „o figură frumoasă” prin toate activitățile pe care le-a desfășurat, de la exponatele de colecție și până la atelierele de olărit, de împletit spice etc.
Președintele Consiliului Județean Ialomița, Marian Pavel, spunea că în Ialomița „agricultura este la ea acasă și înseamnă viață, hrană, stil, un mod de a trăi”.
„Am acceptat invitația FAPPR de a fi coorganizatori la acest târg, prin Muzeul Agriculturii, una dintre cele mai importante instituții deconcentrate ale CJ. Sunt lucruri atât de importante pe care nu trebuie să le uităm. Trebuie de fiecare dată să privim spre trecut, spre istorie, spre ce a însemnat agricultura pe aceste meleaguri. În Bărăgan, în Ialomița, agricultura înseamnă viață, înseamnă hrană, agricultura înseamnă un stil, un mod de a trăi și a conviețui”, afirma Marian Pavel, președintele Consiliului Județean Ialomița.
Târgul agricol de la Slobozia a fost un eveniment complex, cu multe activități organizate, cu multe posibilități de informare, dar și de relaxare.
Președintele FAPPR, Nicolae Sitaru, declara că „târgul din Slobozia va fi atât de frumos pe cât vom fi noi în stare să-l facem”. Iar organizatorii, alături de cei peste 120 de expozanți și cei peste 13.000 de vizitatori, au făcut din acest eveniment unul despre care se va vorbi la superlativ de acum înainte.
„Înainte de începerea târgului agricol, Dumnezeu ne-a dat un semn, o binecuvântată ploaie, și mulțumesc lui Dumnezeu că a întors fața și către noi. (…) Sperăm ca această ediție să fie un succes, așa cum a fost și prima ediție, iar acest târg să devină unul cu tradiție în mijlocul Bărăganului, un târg care să ne reprezinte, să avem cu ce ne mândri, să avem unde să ne întâlnim și să ne bucurăm de niște zile frumoase. Târgul din Slobozia va fi atât de frumos cât vom fi noi în stare să-l facem. Atât va fi de frumos. (…) Este un loc în care găsești de toate, iar una dintre țintele acestui târg este să avem un dialog cu consumatorii noștri, să înțeleagă și ei cum se produc cerealele, cum se produce toată hrana noastră. (…) Deci pe lângă expozanții care au venit cu utilajele agricole, am avut și un moment de dialog cu societatea, cu consumatorii noștri, să ne înțeleagă și să îi înțelegem și noi pe ei. (…) Ediția din acest an a fost mai mult decât a fost anul trecut. Înseamnă că suntem pe drumul cel bun. Cu toate criticile care au existat, referitoare la faptul că se cheltuie și bani publici pentru asta, nu cred că se poate face ceva de unul singur. Eu cred că o colaborare între instituții și asociațiile de fermieri nu poate fi decât benefică. Trăim totuși într-o zonă foarte săracă, suntem cam la coada dezvoltării economice din România și cred că trebuie să facem ceva. Dacă stăm doar cu mâna în sân și nu încercăm să ieșim din zona asta…, nu știu cum am mai putea face. Da, se cheltuie bani. Dar și acasă, când vrei să faci ceva, cheltui bani”, spunea președintele FAPPR, Nicolae Sitaru.
Cea de-a doua ediție a Târgului FarmConect a avut un alt „vibe”, este de părere primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare. Dacă în prima ediție s-a încercat să „se spargă tiparele”, în cea de-a doua s-au depus eforturi ca acest eveniment să devină „cel mai important târg de profil din România”.
„(…) Demonstrăm că FarmConect înseamnă mai mult decât un târg, demonstrăm că FarmConect este un eveniment la care instituțiile publice, Consiliul Județean, Primăria Slobozia, pot fi într-un parteneriat public-privat care funcționează foarte bine, alături de FAPPR. Toate și-au dat mâna să pună în valoare potențialul pe care îl are agricultura din România. Nu discutăm doar de agricultura din Ialomița, ci discutăm de agricultura românească. Prima ediție a fost o ediție în care am încercat să spargem tiparele, în care am încercat să arătăm că nu cantitatea contează, ci calitatea. Au fost întâlniri, discuții, seminarii extrem de importante, de la care am avut foarte multe de învățat și care ne ajută în activitatea de zi cu zi (…). Peste 90% din activitatea prestată în județul Ialomița este în strânsă legătură cu agricultura. Am văzut care sunt minusurile și plusurile. Avem acum o platformă expozițională superioară, un alt „vibe”… Ne-a dat Dumnezeu și un semn, aproape 70 de litri de apă, este o binecuvântare pentru agricultura din Ialomița. (…) Eu în continuare susțin ca agricultura din Ialomița să performeze și să ajungă etalon. În unele ferme este etalon, dar vreau să fim etalon fără niciun fel de contestații. Târgul agricol FarmConect trebuie să fie cel mai important târg de profil din România. Și asta cred că va ajunge”, spunea primarul municipiului Slobozia, Dragoș Soare.
Muzeul Național al Agriculturii, unicul muzeu național de profil, a avut una dintre cele mai impresionante prezențe la Târgul FarmConect: un inventar divers de mașini și utilaje agricole de epocă, folosite de-a lungul timpului la diversele lucrări agricole practicate de țăranul român. Au fost expuse tractoare din perioada interbelică, ce au făcut istorie pe ogoarele României, ale producătorilor de prestigiu la nivel mondial (Hart Parr – produs în S.U.A., Fordson – produs în Anglia, Hofherr-Schrantz – fabricat în Ungaria și Deutz – produs în Germania), batoze pentru bătut grâu și porumb, mașini și unelte pentru prelucrarea solului și pentru recoltat, inclusiv de prelucrare primară a cerealelor, dar și pâinea de zi cu zi și de sărbătoare a țăranului. În paralel, au fost făcute proiecții de filme cu participările muzeului la diferite târguri și expoziții, cu demonstrații practice cu utilajele agricole de epocă, cu diferite ritualuri agrare din zona Bărăganului.
Totodată, zilnic au avut loc ateliere cu demonstrații de împletit spice de grâu, dar și ateliere de olărit. Astfel, MNA a dat posibilitatea cât mai multor persoane de a petrece o parte a timpului într-un mod aparte, având şansa de a-şi descoperi talente sau abilităţi necunoscute până acum. Atelierele s-au adresat atât copiilor, cât și adulților.
„Târgul FarmConect este un târg important pentru agricultura românească, dar în special pentru această zonă a noastră, a Bărăganului. Într-un fel, Muzeul Național al Agriculturii era firesc să fie la acest târg, pentru că o parte din patrimoniul său se referă la mecanizarea agriculturii din perioada interbelică, când România era considerată „Grânarul Europei”. Prezența noastră aici cu câteva piese constituie și o invitație pentru dumneavoastră să vizitați Muzeul Național al Agriculturii, care este nu numai un brand local și național, ci european”, a declarat și Gheorghe Petre, managerul MNA.
La FarmConect a existat și o zonă dedicată copiilor, un loc în care învățarea s-a împletit cu distracția, la „Școala mea, Natura”, un proiect marca Ameropa Grains. În cadrul atelierelor au aflat poveștile grâului, poveștile porumbului, poveștile florii soarelui, dar și ale plantelor vindecătoare. Aceștia au experimentat magia lumii rurale la FarmConect România, au avut ocazia să se simtă fermieri adevărați pentru o zi și să descopere mai multe despre agricultură, prin atelierele de creație, iar în zona Manej au putut participa la spectacole și plimbări cu cai, oferite de „Basme cu Cai”.
Nu în ultimul rând, conferințele tematice care au fost susținute la Centrul de Conferințe Multimedia în fiecare zi au adus informații importante despre tot ce se întâmplă în acest domeniu. Printre acestea, menționăm conferințele ”Geopolitica fluxurilor agricole – echilibre fragile și inegalități planetare”, „Agricultura viitorului sub imperativul utilizării eficiente a resurselor”, „Cât de sigură este hrana noastră?”, „Formare profesională agricolă în România – provocări structurale, soluții locale”.
Galerie Foto – FarmConect – Slobozia – 2 septembrie:
Sunteți așteptați și duminică la Târgul FarmConect din Slobozia (zona Obor).
Vezi programul aici:…Publicată de Ziarul Obiectiv Ialomita pe Sâmbătă, 2 septembrie 2023
Așadar, la Târgul FarmConect participanții au aflat răspunsuri la multe dintre întrebările legate de cum se produce hrana noastră, cât de sigură este, modul în care se face agricultură în prezent, dar și cum se făcea în trecut, au participat la demonstrații de utilizare a unor tehnologii noi, drone, combine etc, au cunoscut povestea producătorilor locali, au putut vedea produsele de excepție prezentate și chiar achiziționa, au putut viziona expoziții, spectacole, concursuri gastronomice. În concluzie, a fost o ediție reușită.