Expoziţie – „Scoarţe din colecţia Muzeului Naţional al Agriculturii”
În ziua de 25 ianuarie 2017, a fost deschisă expoziţia „Scoarţe din colecţia Muzeului Naţional al Agriculturii”, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi locale şi a unui numeros public format din cadre didactice şi elevi de la şcolile gimnaziale şi liceele din municipiul Slobozia, care a fost încântat de frumuseţea şi diversitatea exponatelor.
Scoarţele sunt principalele elemente de decor din casele tradiţionale. Ele se foloseau pentru încălzirea interiorului, se purtau pe pereţi, paturi şi pardoseli.
Expoziţia prezintă colecţia de scoarţe a muzeului, alături de unelte specifice de prelucrare a lânii, de transformare a fibrei în fir, vopsitul, ţesutul şi, bineînţeles, produsul final – scoarţa (covorul).
Colecţia muzeului este mică, dar valoroasă, deoarece piesele sunt foarte vechi şi acoperă întreaga arie geografică a ţării. Scoarţele ne oferă compoziţii unice, motive geometrice, vegetale, zoomorfe şi antropomorfe.
Cea mai reprezentativă scoarţă pentru România este scoarţa oltenească, cu motivele sale vegetale, pline de flori, frunze şi ramuri, transpuse orizontal, încadrate în două sau trei chenare, motive alese prin tehnica alesului curb.
Cele mai vechi scoarţe sunt cele cu motivele alese în tehnica kilim, o tehnică ce prezintă găurele la schimbarea culorii firului de bătătură.
Indiferent de zona în care au fost ţesute, scoarţele s-au impus în întreaga lume prin originalitatea şi varietatea modelelor şi prin tonurile calde şi luminoase ale culorilor.