Expoziţia de la Muzeul Agriculturii, „Fierul de călcat pe aburii vremii”, unică în România
Noul an expoziţional a debutat la Muzeul Agriculturii din Slobozia cu deschiderea, miercuri, 20 februarie, a expoziţiei „Fierul de călcat pe aburii vremii”, în prezenţa unui numeros public format din reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, cadre didactice şi elevi de la şcoli generale şi licee din Slobozia. Expoziţia se constituie într-o poveste ce evidenţiază fiarele de călcat din patrimoniul muzeului prin expunerea lor pentru public, alături de imagini ce prezintă o istorie evolutivă a spălatului şi călcatului textilelor în ateliere meşteşugăreşti, în casa boierească şi gospodăria ţărănească din România.
În cadrul expoziţiei se valorifică o colecţie de ştiinţă şi tehnică din domeniul textil şi anume colecţia de fiare de călcat şi prese. Expoziţia este structurată pe mai multe segmente.
„Începem cu ateliere şi am punctat atelierul de finisat postavul şi atelierul de croitorie. În atelierul de finisat postavul se foloseau chiar fiarele de plug, iar în atelierul de croitorie fiare fabricate atât în România, cât şi în Europa. Apoi evidenţiem folosirea fierului de călcat în familiile cu o anumită stare socială comparativ cu sectorul oamenilor de rând”, sublinia Fănica Gherghe, muzeograf în cadrul Muzeului Agriculturii.
Preotul Constantin Pătraşcu, reprezentantul Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor, este de părere că „aceste obiecte, oarecum lipsite de o valoare culturală în urmă cu mulţi ani, astăzi au devenit adevărate opere de artă”.
„Fiecare obiect în sine concentrează munca, talentul celor care l-au confecţionat şi, fiind un obiect casnic care se foloseşte în familie, transmite această unitate a familiei”, spunea acesta.
Toți vizitatorii au fost încântați să vadă aceste obiecte, unii chiar nostalgici, în urmă cu mulți ani deținând un astfel de fier de călcat.
Florica Nicolae (educatoare): „Ne-a amintit de copilăria noastră. Noi chiar am apucat fierul de călcat aşa. Ne călcam cravata de pionier şi uniforma. Bineînţeles că nostalgia ne-a cuprins, deşi au fost vremuri grele, chiar le-am trăit cu bucurie şi astăzi le retrăim prin exponatele dumneavoastră”.
Aneta Ştefan (director, Direcţia de Statistică Ialomiţa): „Mi-a plăcut totul în expoziţie, dar în special fierul de călcat pentru voiaj, cu tot ambientul – cufărul şi garderoba. Toate exponatele sunt foarte interesante şi cred că este unică expoziţia aceasta. N-am mai văzut aşa ceva până acum”.
Caliopia Dumitru (pensionară): „…se valorifică o ocupaţie din trecut şi este foarte important să se transmită generaţiilor viitoare aceasta, pentru că acum tehnica evoluează, se cheamă că se civilizează, dar e foarte important să se vadă cu ce se ocupau înaintaşii, care era tehnica folosită, uneltele de lucru, modul de viaţă”.
Dacă în alte ţări din Europa sau în alte colţuri ale lumii, colecţionarii au mai expus pentru public fiare de călcat vechi, aşa cum au apreciat şi unii dintre participanţii la acest eveniment, pentru România expoziţia de la Muzeul Agriculturii este una inedită, unică, ce merită a fi văzută.
(foto: Ştefan Olteanu)