Expoziția „Atelier” – Andreia și Gabriela Dinu
Marți, 24 iunie, la Centrul Cultural UNESCO Ionel Perlea din Slobozia, a avut loc vernisajul expoziției „Atelier”, a artistelor gemene Andreia și Gabriela Dinu, eveniment organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Slobozia-Ialomița.
„Artistele au copilărit pe meleaguri ialomițene, au învățat o perioadă aici, însă și-au definitivat studiile în Italia. Vernisarea acestei expoziții ne bucură, pentru că tinerii noștri se întorc acasă, iar efortul muncii lor este marcat aici, la Slobozia, capitala culturală a județului”, spunea Gheorghe Petre, președintele UAP.
Această expoziție face parte dintr-un proiect mai amplu al UAP, care are în vedere promovarea tinerelor talente și se constituie într-un semnal, anume acela că tinerii au ușa deschisă în a-și promova lucrările.
Cele două tinere artiste vor avea multe de spus de acum încolo, mai ales că sunt talentate și îndrăznețe în a aborda tipuri diferite de expresie plastică.
„Este o expoziție complexă, ce a pornit de la inspirația temelor din școală, teme viariate, tehnici mixte. (…) Accentuate în lucrările expuse sunt compozițiile mitologice, create prin formă și linie, portretele cu substanță psihologică, personaje cu trăiri interioare care sunt create suprarealist, într-o linie puternică dar și decorativă”, spunea una dintre artiste.
Gabriela Dinu speculează direcțiile sensibile ale trăirilor feminine într-o modalitate liberă de interpretare a mijloacelor de expresie plastică. Starea de așteptare, lumea aviară și zoomorfă, nudul și portretul, dar și tendințele suprarealiste care aparțin momentelor de visare descriu clipe de crispare, în stilul expresionismului care denunță propriile trăiri ale artistului creator în raport cu experiențele existențiale.
Andreea Dinu, profundă și imaginativă, redescoperă lumea interioară a personajelor prin problematizarea unor trăiri interioare care se relevă pe chipurile suprarealiste ce înlătură ordinea firească, revigorând neliniștea și spaima prin suprapuneri de elemente nefirești pentru puterea noastră de intuiție. Portrete fantastice, compuse parcă după un imaginar inexplicabil, denotă capacitate de interpretare și observare a realității, modificarea perpetuă a trăirilor psihice, care trădează ființa, devenind recurente în lucrările sale cu impact direct asupra privitorului.