Ziarul Obiectiv Ialomita > Lege si Ordine > Exercițiu național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017 https://wp.me/p49Kdo-9m4

Exercițiu național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017

În perioada 18 – 21.04.2017, în intervalul orar 10.00 – 15.00, se va desfășura exercițiul național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă – PROCIV 2017. Scenariul exercițiului vizează primirea, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la structurile care monitorizează sursele de risc, a unor informări cu privire la iminența producerii unor situații de protecție civilă generate de căderea de obiecte din atmosferă și derularea activităților specifice în astfel de situații.

În perioada vizată, locuitorii din județ vor auzi semnalul de alarmare, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

La auzirea semnalelor acustice, recomandăm cetățenilor să rămână calmi, să evite panica, să facă apel la calm și către persoanele din jur, și să urmeze măsurile dispuse de autoritățile publice locale. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”, care va fi utilizată la începutul și la sfârșitul mesajului.

Scopul exercițiului îl reprezintă testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

***

Sistemul de înştiinţare-alarmare la nivelul judeţului se compune din peste 115 echipamente, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.

Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratului pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. În anul 2016, funcționalitatea sistemelor de înștiințare – alarmare a fost testată prin intermediul a peste 80 de exerciții de alarmare, executate în colaborare cu serviciile voluntare și private pentru situații de urgență.

Comunicat de presă: ISU Ialomița – INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ “BARBU CATARGIU” AL JUDEŢULUI IALOMIŢA