Exercițiu militar spectaculos, la Fetești. Galerie Foto & Video
În perioada 16 – 17 septembrie, a avut loc la Fetești, pe ambele maluri ale brațului Borcea, un exercițiu militar demonstrativ cu trupe în teren, denumit Histria 15, executat în nouă poligoane și raioane de pe teritoriul țării.
A fost un exercițiu cu o componentă de instrucție de comandament și una de instrucție a forțelor, planificat de Statul Major al Forțelor Terestre.
Practic, pe brațul Borcea, la kilometrul 41 fluvial, la aproximativ 3 kilometri Est de municipiul Fetești (zona Vlașca), armata și-a prezentat o parte a arsenalului din dotare.
La exercițiul interinstituțional de nivel strategic, care a fost susținut joi, 17 septembrie, au participat unități din cadrul celor trei categorii de forțe ale armatei, respectiv terestre, aeriene și navale.
„În cadrul acestui exercițiu au participat aproximativ 7.000 de militari și peste 300 de mijloace blindate, fiind structurat pe două componente: o componentă de stat major, principalul scop fiind de verificare a procedurilor de comandă-control, iar a doua, de verificare a capacității operaționale a unităților militare implicate. De asemenea, un lucru deosebit pentru armata României a fost un exercițiu interministerial, pentru că la aceste activități au fost implicate toate forțele din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională”, ne-a declarat comandantul Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, colonel Gheorghiță Vlad.
La Fetești, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, în cooperare cu structuri din cadrul Brigăzii 1 Mecanizate „Argedava” și a Comandamentului logistic întrunit, împreună cu Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”, Centrului 48 Comunicații și Informatică Strategice, Divizionul 88 Vedete Fluviale din cadrul Serviciului Fluvial Brăila și Bazei 86 Aeriană Borcea, au organizat și deservit pe o suprafață de aproximativ 3 kilometri pătrați, un sector de trecere, cu cele două puncte, pe portițe de pompare cu capacitatea de încărcare de 150 de tone forță și un punct pe mijloace fluviale, respectiv tip Bac, cu capacitatea de trecere de 300 de tone forță. Tehnica ce a fost îmbarcată în punctul de trecere deservit de navele fluviale este reprezentată de tehnica unei companii de cercetare aparținând Batalionului 2 Infanterie Călugăreni și a unei coloane de transport muniții aparținând Comandamentului Logistic Întrunit, iar în punctul de deservire pe portițe de pontoane s-a trecut tehnica unei companii de infanterie aparținând Batalionului 2 Infranterie Călugăreni, din Brigada 1 Mecanizată „Argedava”. Siguranța sectorului de trecere a fost asigurată pe uscat de forțe ale Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, iar pe apă cu forțe ale Serviciului Fluvial. Apărarea antiaerienă a sectorului de trecere a fost asigurată de o secție antiaeriană de tip Ghepard, pentru neutralizarea minelor fluviale fiind asigurată și o structură specializată din cadrul Brigăzii 10 Geniu.
Exercițiul a început cu dragarea sectorului de trecere, de către vedeta tractoare 159 din cadrul Divizionului 88 Vedete Fluviale, navă comandată de locotenent Stan Liviu.
Nava a executat dragajul de cercetare a sectorului de trecere peste brațul Borcea, ulterior dispunându-se la ancoră într-un raion apropiat în aval de punctul de trecere permanent. Această navă este pregătită să acționeze la apariția pericolului provocat de minele fluviale și, în special, a minelor derivate. Nava a fost construită în anul 1980 la șantierul naval Drobeta Turnu Serverin, este din duraluminiu și are misiunea asigurării libertății de navigare, prin executarea dragajului mecanic și magneto-acustic cu dragă acustică și electromagnetică. De asemenea, nava poate întârzia accesul navelor inamice pe un anumit sector, prin lansarea unei linii de mine, aproximativ 6 mine magneto-acustice. La fiecare trecere, nava poate realiza o pasă cu lățimea de 50 metri, dar poate executa și dragajul de distrugere prin intermediul a 52 grenade de fluviu pe care le poate ambarca la bord. Ca armament, nava deține la bord o mitralieră cvadruplă, de 14,5 mm, și un tun antiaerian calibru 30 mm.
În urma dragării a fost descoperită o mină plutind în derivă, o echipă de distrugeri de la bordul navei, aflată într-o barcă pneumatică de tip Zodiac, a neutralizat-o într-o zonă sigură. Totodată, pentru eliminarea posibilelor amenințări, pe sectorul de trecere s-a executat cercetarea de geniu, atât terestru cât și pe apă. Echipa de geniu a descoperit, de asemenea, o mină eșuată, adusă la mal de apă și care putea pune în pericol punctele de trecere aflate în aval. Echipa a identificat muniția și a trecut la distrugerea acesteia. A fost prezentat și costumul utilizat de echipa de distrugere a minei, unul dintre cele mai moderne din lume, manipulatorul telescopic, lung de 5 metri, și robotul telecomandat pe care operatorul EOD îl poate utiliza în cazul în care nu se poate apropia de mină.
După distrugerea minei, Compania 1 Pontonieri din cadrul Batalionului 72 Geniu a amenajat un punct de trecere pe portițe de pontoane, compus din 13 pontoane duble, cu o capacitate de suport de 150 de tone forță. Pe această portiță s-a îmbarcat tehnica aparținând Batalionului 2 Infanterie Călugăreni, ce asigura sectorul de trecere de pe malul opus. Portița a fost propulsată de două șalupe, fiecare cu câte două motoare, care pot dezvolta o putere de 270 c.p. și poate transporta 12 autocamioane sau 4 tancuri mijlocii. Aceste pontoane și șalupe fac parte din parcul românesc de pontoane PR 71, acest parc fiind proiectat și construit sub supravegherea regretatului general Constantin Savu, personalitate deosebită între constructorii militari de poduri, podul de pontoane fiind cunoscut ca fiind unul dintre cele mai performante echipamente de gen la nivel mondial.
Exercițiul a mai cuprins îmbarcarea unor coloane de tehnică aparținând Comandamentului logistic întrunit, pe nava fluvială ce acționa în punctul de trecere. Această navă, de tip Catamaran Bac 362, este destinată transportului și trecerii peste cursurile mari de apă a tehnicii, materialelor grele și efectivelor. Nava a fost construită între anii 1987- 1993 la șantierul naval Oltenița. La ora actuală nu mai sunt în producție, dar pot fi construite pe proiectul existent sau îmbunătățite în șantierele navale din țară. Capacitatea de încărcare este de 300 de tone, iar de transport 6 tancuri de câte 50 de tone sau 18 camioane de 10 tone sau 54 de vehicule de 2 tone.
A urmat totodată un atac terestru de amploare asupra sectorului de trecere, elementele insurgente fiind respinse de către forțele care asigurau sectorul de trecere. După acest atac, trecerile au fost reluate, iar Bacul 362 s-a desprins de la mal. De asemenea, pe malul opus tehnica aparținând Batalionului 2 Infanterie Călugăreni debarcă de pe portiță și își ocupă pozițiile stabilite în sectorul de trecere. Transportoarele amfibii blindate sunt model 77, cântăresc peste 13 tone fiecare și asigură îmbarcarea unei grupe de infanterie. Tabul are o mare capacitate de trecere în teren variat sau cu o portanță redusă (nisip, mlaștină, zăpadă afânată). Are în turelă două mitraliere de calibru 14,5 mm și 72 mm, având posibilitatea de a ținti la o distanță de până la 2.000 de metri.
De asemenea, a avut loc și un atac aerian asupra sectorului de trecere, cu avarierea dragorului 167. Am observat și acțiunea complexelor antiaeriene Gepard (Ghepard) din cadrul Regimentului 53 Artilerie Antiaeriană care, la detectarea avioanelor inamice, a asigurat apărarea antiaeriană a sectorului de trecere, a angajat țintele în vederea nimicirii acestora, concomitent cu acestea acționând și vedeta blindată. Complexul antiaerian autopropulsat Ghepard a acționat cu muniție de manevră, cu cadență de tragere foarte ridicată, de circa 550 lovituri pe minut, cu o bătaie maximă de 3.500 de metri și o viteză foarte mare de rotire, de 90 de grade/secundă, fiind foarte eficient în lupta cu mijloacele aeriene. Este dotat cu radar de cercetare, cu distanța de descoperire maximă de 24.000 de metri și radar de însoțire cu distanța de acțiune de maxim 15.000 metri.
Așadar, în urma atacului aviației inamice, vedeta dragoare a fost avariată serios, la bordul său izbucnind și un incendiu. Totodată, s-a raportat și rănirea unui militar, care a fost evacuat în scurt timp, preluat de un echipaj militar și transportat la cel mai apropiat spital. S-a executat și intervenția remorcherului fluvial pentru stingerea incendiului pe nava dragoare, apoi acostarea la ambarcader și debarcader a navelor și portițelor de pontoane
La Fetești și-au desfășurat activitatea militari ai Batalionului 2 Infanterie Călugăreni din Brigada 1 Mecanizată “Argedava”, în colaborare cu militari ai Brigăzii 10 Geniu “Dunărea de Jos”, Regimentului 55 Apărare Antiaeriană, nave din cadrul Flotilei de Dunăre, cu sprijin aerian asigurat de Baza 86 Aeriană.
Totul a avut la bază un scenariu fictiv, o simulare a unei situații de război, pentru a se verifica gradul de pregătire al armatei și celorlalte componente ale sistemului de apărare și siguranță națională în eventualitatea unui război. Concluzia? Doamne-ferește…
Posted by Obiectiv Ialomita on Monday, September 21, 2015