Evoluția bolii de Newcastle (Pseudopesta aviară) la păsările domestice
Având în vedere situația epidemiologică actuală existentă la nivelul României, în ceea ce privește evoluția bolii de Newcastle (pseudopesta aviară) la păsările domestice, prin confirmarea de focare de boală în județele Ilfov, Giurgiu și Argeș, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii/deținătorii de păsări, din gospodăriile populației,
că Boala de Newcastle este o boală infecțioasă virală a păsărilor, caracterizată prin tulburări digestive (gușă împăstată, fecale lichide, fetide, de culoare verzuie sau galben gri, uneori cu striuri de sânge), respiratorii (jetaj seromucos, dispnee cu respirație zgomotoasă, adeseori bucală), nervoase (convulsii generalizate, poziții anormale ale capului și gâtului).
În cazul apariției și evoluției bolii se înregistrează un impact major asupra profitabilității aviculturii prin perturbarea schimburilor comerciale în interiorul Uniunii Europene și a exporturilor în țări terțe,
Imunizarea păsărilor domestice este obligatorie și intră în responsabilitatea medicului veterinar de liberă practică împuternicit concesionar și a proprietarului de păsări, sub controlul și monitorizarea directă a D.S.V.S.A. județeană, prin structurile tehnice și de control de specialitate.
Vaccinarea efectivelor de păsări domestice, pe parcursul unui an, se realizează în campanii de vaccinare după cum urmează:
- Primăvara
- vaccinare cu vaccin viu atenuat preparat din tulpini lentogene, administrat oculoconjunctival sau parenteral şi cu vaccin inactivat administrat parenteral la puii din speciile receptive, cu respectarea vârstei de vaccinare şi a modului de administrare recomandate de producatorul de vaccin;
- vaccinare cu vaccin inactivat adjuvantat, parenteral, la efectivele de adulte.
- Toamna: o vaccinare în covor la întregul efectiv, cu vaccin inactivat adjuvantat, administrat parenteral.
- Între cele două campanii de vaccinare (primăvară şi toamnă), se va efectua în mod obligatoriu vaccinarea de completare în funcţie de perioada de imunitate specificată de producătorul vaccinului, iar pe o rază de 3 km în jurul exploatațiilor comerciale avicole, în perioada iulie-august se efectuează în mod obligatoriu, o vaccinare cu vaccin viu atenuat preparat din tulpini lentogene, administrat oculoconjunctival sau parenteral.
Vaccinarea se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică, costul vaccinului şi al manoperei fiind suportat de către proprietar.
OBLIGAȚIILE PROPRIETARILOR DE PĂSĂRI
În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului României nr. 42/2004 (*actualizată*) Cap. I, art. 2 și Cap. V, art. 16, lit. g și h, proprietarii de păsări au următoarele obligații:
- aplicarea şi respectarea întocmai a prevederilor legislaţiei sanitar-veterinare, în vederea asigurării şi garantării sănătăţii animalelor, a sănătăţii publice, protecţiei animalelor, protecţiei mediului şi a siguranţei alimentelor,
- să sprijine autorităţile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în efectuarea acţiunilor sanitar-veterinare de interes public.
În cazul apariţiei unui focar de pseudopestă aviară, în efectivele în care vaccinarea este obligatorie, proprietarii de păsări în cazul în care aceștia nu au permis medicului veterinar de liberă practică să efectueze vaccinarea obligatorie a păsărilor, vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.
Toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat D.S.V.S.A. Ialomița.