Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție Județean Ialomița în anul 2020
Activitățile Poliției Ialomițene în anul 2020 au fost desfăşurate pornind atât de la prioritățile stabilite de Poliția Română în domeniul prevenirii şi combaterii criminalității, precum și direcții de acțiune privind creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, prevenirea răspândirii virusului COVID-19, protejarea patrimoniului, siguranţa rutieră sau asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale.
Priorităţile Poliţiei Române în domeniul prevenirii criminalităţii, pentru anul 2020, au fost transpuse, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomița, în trei programe de prevenire, astfel: „Programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor”, „Programul privind prevenirea violenței în familie” și „Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului”.
Având în vedere evoluția situației epidemiologice internaționale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, începând cu data de 16.03.2020 zilnic, au acţionat în medie, în dispozitivul de ordine şi siguranţă publică peste 90 de poliţişti, care au desfăşurat activităţi atât în patrule independente, cât şi mixte cu jandarmi, militari şi poliţişti locali.
Pe parcursul derulării activităţilor pentru prevenirea/limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 și reducerii efectelor asupra populației, poliţiştii au derulat 904 acţiuni punctuale, în cadrul acestora fiind constatate 152 de infracţiuni circumscrise cadrului legislativ în materie. De asemenea au fost aplicate 20.175 de sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 19.300.000 lei.
În perioada analizată, eforturile polițiştilor, în cooperare cu jandarmeria şi poliția locală, au fost canalizate spre întărirea sentimentului de siguranță a cetățeanului în mediul stradal, o mare parte din efective acționând în zonele identificate cu risc criminogen, fiind organizate şi efectuate 14 razii, 957 de acţiuni cu efective lărgite şi 2.911 de controale directe.
În anul 2020, au fost sesizate 241 de infracţiuni stradale, dintre acestea 65,14% în mediul urban și 34,86% în mediul rural.
În perioada de referinţă, polițiștii criminalişti din cadrul I.P.J. Ialomița s-au deplasat pentru cercetarea la faţa locului la 3.280 evenimente, fiind descoperite şi ridicate 12.964 de urme, de diferite categorii. Eficienţa acestor urme ridicate din câmpul infracţional s-a materializat în identificarea prin mijloace criminalistice a 219 persoane sau obiecte, în 174 de cauze penale.
Pe raza județului s-au produs 59 de accidente grave de circulație, în scădere cu un procent de 15% față de anul precedent, soldate cu decesul a 40 de persoane şi rănirea gravă a 29. Principalele cauze de producere ale acestora au fost: ,,traversarea neregulamentară a pietonilor”, „viteza neadaptată la condițiile de drum” și „neacordare prioritate pietoni”.
Totodată, au fost constatate peste 32.100 de contravenții, îndeosebi pentru depăşirea limitei legale de viteză, nepurtarea centurii de siguranţă, neacordarea priorităţii de trecere şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti şi căruţaşi. Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege au fost reţinute 2.856 de permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto au fost retrase, până la remedierea cauzelor, 1.374 de certificate de înmatriculare.
Referitor la activitățile desfășurate pentru deservirea comunității, polițiștii ialomițeni au intervenit la 24.443 de apeluri primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112.
Anul trecut, polițiștii din Ialomița au emis 103 ordine de protecție provizorii, din care 54 în mediul urban.
În perioada supusă analizei, poliţiştii de proximitate au organizat şi participat la 789 de activităţi preventive în comunitate, din care 92 cu asociaţiile de proprietari și 342 în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ. De asemenea au fost organizate 146 de activităţi de prevenire în rândul persoanele vârstnice.
Siguranţa în unităţile de învăţământ, prevenirea victimizării minorilor, a delincvenţei juvenile şi siguranţa celor care le frecventează, reprezintă preocupări primordiale ale Poliţiei Române în fiecare an şcolar.
Având în vedere că perioada analizată a fost afectată de pandemia generată de virusul SARS COV 2, cursurile în unitățile de învățământ au fost suspendate, fapt ce a generat o scădere considerabilă a criminalității în zona și în incinta unităților de învățământ. Începând cu data de 11.09.2020 în cadrul I.P.J. Ialomița a fost înființat Biroul Siguranță Școlară.
De asemenea, în anul 2020, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat 91 acţiuni în cadrul cărora au fost constatate 41 de infracţiuni, dintre care 33 în flagrant, au aplicat 398 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.693.200 lei şi au confiscat bunuri în valoare totală de 162.900 lei.
Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în sectorul silvic constituie o prioritate a poliţiei, în condiţiile în care, acesta tinde să devină din ce în ce mai complex, având implicaţii deosebite asupra mediului înconjurător, ecosistemului şi economiei naţionale. În perioada supusă analizei au fost constatate și aplicate 121 de sancțiuni contravenționale în baza Legii 171/2010, în valoare totală de 213.000 lei, fiind totodată confiscată şi cantitatea de 570,62 m3 material lemnos.
Pentru prevenirea și combaterea braconajului piscicol, la nivelul judeţului Ialomița, au fost executate în sistem integrat acţiuni şi controale pe fluviul Dunărea şi în zona inundabilă dig-mal, respectiv pe drumurile publice, în pieţe/târguri, reușindu-se confiscarea a peste 2.700 de kilograme pește, din care 22 de kilograme sturion, 21 de unelte de pescuit, 6 ambarcațiuni și 52 de plase monofilament. Polițiștii de ordine publică au constatat și aplicat 57 de sancțiuni contravenționale la OUG 23/2008, fiind sesizate 89 de infracțiuni de braconaj piscicol.
Ca structură antrenată special pentru a acţiona pe timp limitat, independent sau în colaborare cu alte forţe de menţinere a ordinii, în vederea aplanării conflictelor deschise cu evoluţie violentă, în zone cu potenţial criminogen ridicat, precum şi pentru reţinerea unor persoane considerate periculoase ori prinderea unor urmăriţi, efectivele Serviciului pentru Acţiuni Speciale au participat la 691 de acțiuni.
Pe parcursul anului 2020, au fost primite şi soluţionate 28.169 de cereri pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor fizice.
De asemenea, au fost înregistrate 929 de petiţii cu referire la infracțiuni contra persoanei, infracţiuni contra patrimoniului, sesizări privind tulburarea liniștii publice, etc., solicitând audienţă 7 cetăţeni, problemele ridicate de aceștia fiind rezolvate pe loc sau în termenul legal, de către structurile de poliţie cărora le-au fost repartizate.
Obiectivele și prioritățile stabilite pentru anul 2021 sunt:
- Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
- Prevenirea şi combaterea faptelor de evaziune fiscală şi contrabandă;
- Identificarea și documentarea activității membrilor unor grupări infracționale, în vederea destructurării acestora și prevenirii faptelor care ar putea genera conflicte stradale;
- Prevenirea accidentelor rutiere grave;
- Prevenirea şi combaterea delicvenței juvenile şi a victimizării minorilor şi asigurarea unui climat de linişte şi siguranță în şcoli şi în zona acestora;
- Derularea de activităţi pentru prevenirea şi limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2 și reducerii efectelor asupra populației;