livrari la domiciliu apa de masa la domiciliu slobozia

Europarlamentarul PNL, Cristian Bușoi: Sunt convins că ialomițenii vor înțelege și vor alege, pentru binele lor și al comunităților, candidații PNL

Europarlamentarul PNL (PPE) Cristian Bușoi, vicepreședinte PNL, președinte al Comisiei de Industrie, Energie și Cercetare (ITRE) din PE și raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE (2021 – 2027), s-a aflat miercuri, 9 septembrie, la Slobozia, pentru a susține „cu toată forța” candidaturile lui Dragoș Soare la Primăria municipiului Slobozia și a Luminiței Barcari pentru președinția Consiliului Județean Ialomița.

Pnl Ialomita

Cristian Bușoi a transmis un mesaj de susținere pentru toți candidații PNL din județul Ialomița, asigurându-i că le va fi mereu alături, iar după ce vor fi la conducerea comunităților în care candidează îi va sprijini în vederea absorbției de fonduri europene, pentru a face cât mai multe proiecte de dezvoltare.

„Sunt convins că ialomițenii vor înțelege și vor alege, pentru binele lor și a comunităților lor, candidații Partidului Național Liberal”

Cristian Busoi
Cristian Busoi

„O atenție deosebită vreau să o acord infrastructurii de sănătate din județul Ialomița. (…) Nu pot să nu observ problemele grave cu care se confruntă spitalul județean, dar și spitalele din Fetești, Țăndărei și Urziceni. Ele existau și înainte, dar s-au acutizat, mai ales pentru pacienții din județul Ialomița, în această perioadă grea de coronavirus, iar lucrurile nu mai pot continua așa. Știți bine că Guvernul PNL intenționează și a lansat și în dezbatere publică pentru ca unul din programele majore pe fondurile europene din următorii șapte ani să fie dedicat sănătății. Vor fi 2,8 miliarde de euro cel puțin, puși la dispoziția infrastructurii de sănătate din România. Pe lângă cele trei spitale regionale despre care am tot discutat, și care nu au fost făcute pe timpul guvernării PSD și va trebui să le facem în perioada următoare, vor fi axe de dezvoltare pentru îmbunătățirea situației din spitalele deja existente. Cel puțin spitalul județean, dar cred că toate spitale din Ialomița pot beneficia de aceste fonduri europene. Evident că va fi nevoie de proiecte bune, transparente, serioase, de o viziune de dezvoltare și de un lobby care trebuie făcut, de susținere politică pentru aceste proiecte. (…) Voi face toate eforturile pentru a absorbi acești bani și a crește calitatea serviciilor, a dotărilor din spitalele județului. Nu este de ajuns doar să investim, va trebui schimbat și modul de lucru, trebuie schimbate și anumite mentalități, trebuie schimbat și modul în care se raportează la pacienți. Sunt foarte multe lucruri pe care le pot face oameni cu viziune și dorință de schimbare, așa cum este doamna Barcari, așa cum este domnul Soare, așa cum sunt colegii care îi vor sprijini și voi fi alături de domniile lor cu experiența, expertiza mea, chiar și cu oameni pe care îi cunosc foarte bine și care pot veni să ajute, să dea sfaturi, să arate cum s-a întâmplat în alte părți și cum putem îmbunătăți lucrurile, cel puțin în această zonă. Dar nu numai. (…) Le urez din inimă succes colegilor mei, tuturor candidaților PNL. Sunt convins că ialomițenii, locuitorii municipiului Slobozia sau din alte localități, vor înțelege și vor alege, pentru binele lor și a comunităților lor, candidații Partidului Național Liberal”, a transmis Cristian Bușoi.

Deputatul european a afirmat că această criză provocată de noul coronavirus a „silit” PNL să se abată de la implementarea programului de guvernare pentru a putea gestiona cât mai bine problema sanitară, situația din acest punct de vedere fiind ținută sub control până la acest moment.

Totodată, europarlamentarul a acuzat PSD de iresponsabilitate, considerând că acest partid nu face altceva decât să genereze crize care pun în pericol stabilitatea economică și chiar situația medicală din România, prin inițiativele pe care le-a avut.

„PSD a avut ocazia să arate cum se guvernează această țară timp de șase ani, nu în perioade de crize, nu în perioade de coronavirus, ci în vremuri normale, și nu a reușit până acum să facă nici spitale noi, nici autostrăzi, nici să dezvolte comunitățile locale, nici să aducă prosperitate românilor. În țară se văd comunitățile care sunt dezvoltate și care nu. Sunt diferențe enorme între orașele conduse de o administrație liberală, Oradea, Cluj Napoca, Timișoara, Deva, Suceava, și vă pot da numeroase exemple, și acele comunități conduse de primari sau președinți de consilii județene social-democrați. (…) Din ce în ce mai mult, românii trebuie să conștientizeze că este foarte important să aibă o administrație corectă, competentă și cu viziune. Pentru că problema nu este doar să faci o administrație de pe-o zi pe alta, problema este să ai cu adevărat o viziune de dezvoltare a unei comunități. Aceasta este diferența între administrațiile liberale și administrațiile de tip pesedist”, a mai spus Cristian Bușoi.

„Putem să înființăm și să extindem rețeaua de gaze în toate localitățile județului”

Luminița Barcari, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Ialomița, a mulțumit pentru susținere, subliniind faptul că afirmațiile europarlamentarului vor fi luate drept promisiuni, deoarece proiectul pe care și l-a propus pentru Ialomița se bazează mult pe fonduri europene.

Luminita Barcari
Luminița Barcari

„Avem nevoie de o dezvoltare accelerată a acestui județ pentru a recupera decalajele față de restul județelor dezvoltate, cu administrație liberală. Avem nevoie de foarte multe proiecte. Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare, a lansat deja în consultare publică Ghidul Solicitantului – dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final. Apelul este în valoare de 235 milioane de euro și permite dezvoltarea rețelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue și în viitorul exercițiu financiar 2021 – 2027, până la un miliard de euro. Prin Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară, care au ca obiect de activitate Serviciu de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației, dar nu numai, putem să extindem rețeaua de gaze în toate localitățile județului, să o înființăm acolo unde această rețea de gaze nu există și avem de lucru pentru că din 66 de UAT-uri, numai în 7 există. Dar și acolo trebuie extinsă, și vă dau un exemplu la Fetești, unde din cinci cartiere, unul are rețea de gaze. Tot prin POIM putem să extindem rețeaua de apă-canal. Voi face un inventar foarte clar al tuturor localităților din județ unde rețeaua de apă a fost începută și neterminată, și vă dau un exemplu concret la Axintele, unde a fost începută în 2006 și nici până în ziua de azi oamenii nu au apă curentă, aceștia cărând apă din fântâni pentru consum. Acolo, ca și în alte localități, au fost îngropați bani. Trebuie să facem un inventar al acestor proiecte și să le verificăm. Pentru că multe sunt doar pe hârtie finalizate. (…) Nu în ultimul rând, trebuie să realizăm infrastructura rutieră. Nu am de gând să cheltui banii județului pentru această infrastructură. Aceste lucrări se vor face tot pe fonduri europene. În plus, voi sprijini toate autoritățile publice locale pentru asfaltarea drumurilor comunale, care în multe localități sunt de pământ sau doar piatră”, a spus  Luminița Barcari, candidatul PNL la Consiliul Județean Ialomița.

Referitor la infrastructura rutieră, Luminița Barcari a reiterat faptul că Pasajul de la Drajna „începe să prindă contur”, la ora actuală fiind în situația depunerii dosarelor pentru proiectare și execuție, obiectiv care va fi finalizat în aproximativ doi ani, amintind totodată de Drumul Expres care va lega A2 de Brăila pentru fluidizarea traficului, dar și de lucrările la podul de peste râul Ialomița, în zona Slobozia, care sunt începute recent de la bază, urmând să fie continuate în partea superioară.

Luminița Barcari a adus în discuție și necesitatea construcției unui nou pod peste râul Ialomița, dar și a reabilitării tuturor podurilor peste râul Ialomița, cel puțin din punct de vedere al infrastructurii rutiere.

Totodată, candidatul PNL la președinția Consiliului Județean Ialomița a vorbit și despre un obiectiv strategic de importanță națională, aeroportul Alexeni, susținând că o concesionare pe 49 de ani, așa cum s-a propus în Consiliul Județean, nu este de acceptat, acesta urmând să fie realizat în altfel de condiții, în parteneriat public – privat.

Luminița Barcari a abordat și câteva probleme de mediu, una dintre acestea fiind aceea a deșeurilor, dar și alte subiecte, printre care asigurarea asistenței medicale permanent la competițiile sportive, propunând și înființarea unei policlinici special pentru sportivi, unde să li se asigure asistență medicală, dar și înființarea de centre medicale în comune.

„Ialomița se află printre puținele județe care nu are dezvoltat sistemul de management integrat al deșeurilor. Acest sistem se poate realiza prin atragere de fonduri europene, în parteneriat cu Ministerul Mediului, prin POIM. Printr-un proiect european putem moderniza două stații de colectare a deșeurilor, care să aibă și capacitate de reciclare, pentru a desființa acele gropi de gunoi. (…) Am văzut multă mizerie în localități. Bineînțeles, trebuie și autoritățile publice locale să fie responsabilizate. Dar trebuie să ajungem și noi la o colectare selectivă a deșeurilor. (…) Sunt multe proiecte. Eu vi le-am prezentat pe cele mai stringente, de care au nevoie toate autoritățile publice locale, care la rândul lor au nevoie de implicarea Consiliului Județean în realizarea acestora. Pe sănătate, Consiliul Județean ar dori să înființeze în comune, acolo unde nu există, centre medicale. Oamenii au mare nevoie de astfel de centre medicale și vom cere și sprijinul Ministerului Sănătății în acest sens. Chiar dacă noi vom accesa fonduri europene pentru aceste centre, vom avea nevoie de personal. (…) Indiferent de culoarea politică, voi sprijini toți primarii care au proiecte ce conduc la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor și nu proiecte de genul parc de joacă pentru copii la marginea localităților”, a spus Luminița Barcari.

„Ne gândim la construcția unui spital municipal în Slobozia”

Pnl Ialomita 2

În schimb, Dragoș Soare a solicitat europarlamentarului Cristian Bușoi mai multe informații cu privire la posibilitățile de atragere de fonduri europene pentru construcția unui spital municipal în Slobozia, modern, cu maxim 100 de paturi, cu secții pe specialitățile deficitare din spitalul județean.

Potrivit europarlamentarului, posibilități există, iar pe lângă fondurile europene din Programul de Coeziune din exercițiul financiar 2021 – 2027, există Programul de Reziliență și Redresare Economică, acel „next generation”, iar România are o sumă aproximativ egală cu cea din fonduri europene.

„Există la ora actuală discuții pe această temă, respectiv pe ce anume vor fi cheltuiți acești bani din Programul de Reziliență, care trebuie cheltuiți în următorii trei-patru ani. Din acei bani pot fi construite spitale noi, altele decât spitalele regionale. Dar după 28 septembrie trebuie să ne mișcăm foarte repede, pentru că decizia se va lua undeva prin decembrie și va trebui să avem măcar conceptul, viziunea. (…) Sunt mai multe posibilități, dar ar fi bine să luăm acești bani pe programul de reziliență”, a precizat deputatul european.

Dragoș Soare s-a arătat extrem de motivat să demonstreze că se poate și la Slobozia, afirmând că proiectul său este pe cât de ambițios, pe atât de aplicat. Mai mult, acest proiect complex este etapizat, proiectele vizate de candidat putând fi realizate și în patru ani, dar și în zece ani.

Dragos Soare
Dragos Soare

„Noi, liberalii, venim doar în momente grele. Noi venim pe o pandemie, în condiții de criză economică. Poate că așa vrea Dumnezeu, poate acesta este rolul nostru, să rezolvăm problemele complexe ale României. Eu sunt extrem de motivat în această candidatură, sunt extrem de motivat în a demonstra că se poate și la Slobozia, urmează și pentru Slobozia o perioadă de transformare, urmează să primim un buget, care cu siguranță va fi mai mic decât ce a fost până acum, pentru că încasările de la agenții economici vor fi mai mici, fiind afectați de pandemie, dar cu toate acestea, știm că vom găsi soluții. Avem capacitatea să atragem fonduri europene, avem experiență în gestionarea fondurilor europene, știm ce înseamnă bani atrași, nu sunt doar contracte semnate și punct. Când vorbim de fonduri europene vorbim de un proces laborios, pe mai mulți ani, și care înseamnă preocupare în fiecare minut și nu doar în momentul în care ai semnat contractul. (…) Este un proiect în primul rând pe etape. În primul rând, de schimbare a paradigmei și a drumului Sloboziei, dar este un proiect ambițios care se va duce pe cel puțin zece ani. Pentru că Slobozia are nevoie de proiecte serioase, nu de aventuri o dată la patru ani”, a adăugat Dragoș Soare.

Proiectele prezentate se referă la infrastructura rutieră – aici se are în vedere și construirea unei șosele de legătură Slobozia – Slobozia Nouă – Amara – în zona de Nord a municipiului, la apă de calitate în fiecare casă, la canalizare și epurare eficiente, la calitatea aerului – înființarea de perdele de protecție, 10.000 de arbori plantați, stații de monitorizare a aerului, la educație, sport, viață socială – modernizarea zonei de agrement Peri, amenajarea de spații verzi urbane etc. De asemenea, printre prioritățile lui Dragoș Soare se află curățenia orașului, aici propunându-se și înființarea unui operator propriu de salubritate -, dar și dezvoltarea economică, prin crearea de oportunități, de condiții economice și de infrastructură necesare pentru investitori, prin crearea unui centru de logistică pentru agricultură sau prin organizarea celui mai mare târg agricol din România, pentru a face din Slobozia punctul central pe harta investitorilor.

Comandat de Partidul Național Liberal | Executat de SC LEMASOFT SRL | Cod Unic de Identificare AEP 21200012