comenzi la domiciliu cliseru.ro

Ești pieton? Citește!

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
16/07/2015 | Infotrafic
Actualizat: 21 martie 2019

În perioada ianuarie-iunie 2015, în judeţul Ialomiţa au fost înregistrate 13 accidente produse din cauza nerespectării regulilor de circulaţie de către pietoni, soldate cu 2 morţi, 3 răniţi grav şi 8 răniţi uşor.

Totodată, pe fondul neacordării priorităţii de către conducătorii auto pentru pietonii angajaţi regulamentar în traversarea drumului  s-au produs, în aceeaşi perioadă de timp, 9 evenimente rutiere soldate cu o persoană decedată, 6 rănite grav şi 2 rănite uşor.

Acţiune naţională pentru prevenirea victimizării pietonilor   

Poliţiştii ialomiţeni, sub coordonarea Direcţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, acţionează pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietoni, precum şi pentru combaterea nerespectării normelor privind circulaţia pe drumurile publice. 

În perioada mai-noiembrie 2015 se derulează la nivel naţional campania preventiv-educativă „NU TRECE DINCOLO!”. Aceasta are ca scop creşterea gradului de siguranţă în trafic a pietonilor.

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa, activităţile sunt derulate de către poliţiştii Serviciului Rutier şi Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, care desfăşoară acţiuni în trafic pentru conştientizarea pietonilor asupra necesităţii respectării normelor rutiere şi a conducătorilor auto asupra consecinţelor neacordării priorităţii de trecere pietonilor.

Pentru promovarea mesajului campaniei de informare au fost realizate spoturi audio-video, precum şi pliante cu recomandări ce sunt destinate grupurilor ţintă.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

  •  Traversaţi numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colţ de strada! Nu traversaţi prin faţa sau spatele autovehiculelor oprite!
  • La orice traversare, opriţi-vă în afara parţii carosabile, asiguraţi-vă din stânga, din dreapta şi apoi din stânga din nou!
  • Apreciaţi corect timpul necesar pentru a traversa în siguranţă şi luaţi în calcul ca atunci când traversaţi străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflaţi într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiţi mai prudenţi!
  • Traversaţi perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Daţi şoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
  • Când traversaţi prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asiguraţi.
  • Copii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copii imită comportamentul rutier al adulţilor.
  • Evitaţi să circulaţi pe partea carosabilă sau pe pistele pentru biciclişti! Folosiţi trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeţi cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveţi traficul în faţă!
  • Respectaţi întocmai semnificaţia semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) şi nu circulaţi pe drumurile publice daca aţi consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat creşte semnificativ.
  • Fiţi prudenţi pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtaţi haine de culori deschise şi elemente reflectorizante!