comenzi la domiciliu cliseru.ro

„Eminescu și țara de dor” – 129 de ani de la moartea „poetului nepereche”

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
18/06/2018 | Evenimente

„În țara aceea, de la margine de mare, unde valurile fac noduri albe ca o barbă nepieptănată de crai, s-a născut Mihai Eminescu”. ”Eminescu nu a murit, s-a mutat doar în noi. Să-i facem loc de lumină și el ne va lumina cu asupra de măsură.”

”Eminescu și țara de dor” a fost un eveniment dedicat comemorării a 129 de ani de la trecerea în neființă a ”poetului nepereche, a cărui operă învinge timpul” – Mihai Eminescu, eveniment susținut miercuri, 13 iunie, de Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” în parteneriat cu Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia, în prezența scriitoarei Paula Romanescu.

Născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, și decedat la 15 iunie 1889, în București, Mihai Eminescu a fost socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
În cadrul manifestării, doamna Paula Romanescu, membră a Uniunii Scriitorilor, și-a lansat volumul ”Jurnalele de călătorie”, recitând totodată câteva dintre operele lui Eminescu, printre care și Luceafărul, căruia i-a adăugat câteva versuri, considerând că Eminescu nu a încheiat povestea.

„Nu acesta este finalul Luceafărului. Pentru că poezia eminesciană nu se termină niciodată undeva. Este doar un început pentru un alt cânt. Socotesc că ar fi trebuit să fie un pic mai atent Luceafărul, pentru că în căile lui de mii de ani, parcurse ca să ceară să fie dezlegat de nemurire, nu a băgat de seamă că fătuța aceea de împărat, cu viața ei puțină, plecase de mult din calea luminii. Și ar fi de găsit, ziceam eu, într-un alt poem. (…) Este un posibil final al Luceafărului, blestemul omului muritor care știe că are trecerea foarte mică. Dar dacă ar fi fost și mai atent Luceafărul atunci când a plecat ar fi auzit și ruga fetei îndrăgostite (…)”, spunea Paula Romanescu.

În deschiderea evenimentului, Ecaterina Florea din cadrul Bibliotecii Județene a recitat o poezie, elevul Sebastian Tableț de la Liceul de Arte ”Ionel Perlea” Slobozia a încântat audiența cu acorduri la pian, iar o elevă a prezentat un eseu premiat la un concurs.

S-au alăturat evenimentului dedicat comemorării ”luceafărului poeziei românești” și scriitorul Șerban Codrin, doamnele profesor Stan Loredana și Ruginescu Ramona de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” Slobozia, dar și mulți elevi.

Întâlnirea cu scriitoarea Paula Romanescu a fost una specială, poate și prin prisma faptului că a reușit să transmită celor prezenți multă emoție, iar mesajele sale au cuprins esența.