Elevii ialomițeni au obținut la evaluare 129 de note de 10 la matematică
Aproape 69% dintre cei 2.166 de elevi ai clasei a VIII-a care au susținut evaluarea națională au promovat examenul.
Dacă la începutul anului școlar erau peste 2.600 de elevi în clasa a VIII-a, pe parcurs au abandonat școala peste 120, aproape jumătate fiind fete, 285 au rămas corigenți și nu au intrat în examen, iar 29 au absentat.
Rezultatele evaluării înainte de contestații arătau că în județ au fost obținute 9 medii de 10, toate în mediul urban. Defalcat pe discipline, au fost obținute 20 de note de 10 (18 în urban și 2 în mediul rural) la limba română, iar la matematică 129 de note de 10 (111 urban și 18 în rural).
Medii mari, între 9 și 9.99, au mai obținut 346 de elevi, iar medii între 8 și 8,99 au obținut 309 elevi. La polul opus, s-au aflat însă 679 de elevi care au avut medii sub 5, majoritatea din mediul rural.
„Este un procent bun. Anul trecut rezultatul a fost de 53% Am estimat acest rezultat, după cele două simulări, din lunile ianuarie și martie. După aceste simulări s-au intensificat lucrările și simulările în fiecare școală pe cele două discipline de examen, română și matematică, și cred că de aceea am reușit să obținem acest rezultat. Am avut 50-51% la simulări. Diferența este de aproape 19 procente față de simulări. În plus, subiectele la simulări au fost considerate de elevi destul de dificile și probabil că au mai învățat câte ceva de frica examenului, considerând că va fi mai greu ca la simulări”, a declarat Otilia Dumitru, inspectorul general școlar al IȘJ Ialomița.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar susțin că după aceste examene vor trebui să analizeze motivele care au condus la abandonul școlar a peste 120 de elevi chiar pe parcursul clasei a VIII-a.
„Avem peste 120 de elevi care au abandonat clasa a VIII-a, dintre care 58 sunt fete. Acest număr reprezintă jumătate din numărul abandonului pe gimnaziu, ceea ce este o problemă. Trebuie să văd ce se întâmplă și de ce abandonează școala în clasa a VIII-a”, afirma inspectorul școlar general.
Menționăm, totodată, că a existat și o situație inediată la evaluare, o fată însărcinată în luna a VIII-a s-a prezentat la examen în această situație, fiind supravegheată și de o asistentă medicală.