comenzi la domiciliu cliseru.ro

Eclipsă de lună prin penumbră – octombrie 2013. Foto & Video

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
19/10/2013 | Te plictisești?

A fost ultima eclipsă de Lună a anului 2013, în fapt o eclipsă prin penumbră, foarte greu sesizabilă. Deși vremea nu a fost propice, uite ce am văzut. Enjoy!

Ne place mereu să privim spre cerul înstelat. Cerul, în aparenta liniște a nopții, ne oferă de multe ori imagini spectaculoase, ne face să visăm cu ochii deschiși și ne oferă o stare aparte.

Fie că privim Luna, fie spre milioanele de stele care împodobesc cerul, fie fulgerele care străpung norii, toate acestea, dar și multe alte fenomene care se petrec acolo, sus, ne atrag atenția într-un mod cu totul diferit.  Așa cum a fost și eclipsa de Lună prin penumbră care a avut loc în noaptea de 18/19 octombrie.

Deși mai puțin spectaculoasă, însă interesantă și incitantă pentru iubitorii astrului nopții, eclipsa ne-a atras și nouă curiozitatea. Nu am vrut să ratăm momentul, mai ales că următoarea eclipsă care va fi vizibilă și din țara noastră va avea loc pe 28 septembrie 2015.

A fost ultima eclipsă de Lună a anului, în fapt o eclipsă prin penumbră. Asta înseamnă că numai o parte a Lunii trece prin conul de penumbră, iar discul acesteia suferă o ușoară scădere în luminozitate, foarte greu sesizabilă.

Eclipsa a debutat la ora 0.50, odată cu intrarea Lunii în penumbra Pământului. Fenomenul a devenit vizibil după ora 2.30, când jumătatea sudică a discului lunar se afla deja în penumbră. La ora 2.50 a avut loc maximul eclipsei, ea continuând să fie (oarecum)vizibilă până în jurul orei 3.30.