comenzi la domiciliu cliseru.ro

Dumitru Cristudor, șeful Biroului Teritorial al DNA Slobozia, a fost reținut pentru 24 de ore

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
13/06/2013 | Locale Ialomita

Dumitru Cristudor, procurorul șef al Biroului Teritorial Slobozia din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, a fost reținut, joi, 13 iunie, pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile, fiind acuzat de luare de mită și favorizarea infractorului.

Având în vedere calitatea de procuror a lui Cristudor Dumitru, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea, respectiv arestarea preventivă a acestuia.

 

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada 11 februarie 2013 până în prezent, inculpatul Cristudor Dumitru, în calitatea sa de procuror, împreună cu învinuiții Taifas Daniel Vasile și Andronache Monica, a sprijinit trei persoane cercetate pentru evaziune fiscală, într-un dosar aflat pe rolul autorităților judiciare germane, astfel încât persoanele respective să distrugă și să ascundă documente și obiecte compromițătoare ce ar fi putut constitui mijloace de probă, zădărnicind astfel urmărirea penală și, implicit, lipsind de finalitate activitățile de percheziție dispuse de autoritățile judiciare germane pe teritoriul României.

Sprijinul de care au beneficiat cele trei persoane cercetate de autoritățile germane pentru evaziune fiscală a constat în înștiințarea cu privire la data efectuării perchezițiilor domiciliare, procurarea unor sume de bani pentru a părăsi teritoriul țării, suportarea costurilor asistenței juridice.

La data de 23 mai și 1 iunie 2013, în schimbul  efectuării unor acte contrare  îndatoririlor de serviciu  și anume neadoptarea unor măsuri  de protecție minimale care să asigure conspirativitatea activităților de percheziție ce urmau a fi efectuate de autoritățile judiciare germane în municipiul Slobozia în perioada 03.06.2013 – 05.06.2013, magistratul Cristudor Dumitru a primit de la Taifas Daniel Vasile, cu ajutorul lui Andronache Monica, materiale de construcție și amenajarea spațiului, în valoare totală de 5.354 lei, bunuri utilizate pentru amenajarea unui imobil aparținând unei societăți comerciale la care asociat este fiul magistratului.

Faţă de învinuita Andronache Monica, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.