DSVSA Ialomița: Vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor – campania de primăvară

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează locuitorii județului că, începând cu data de 07.06.2019, în funcție de condițiile meteorologice, se va desfășura, la nivel național, campania de primăvară, constând în vaccinarea antirabică aeriană a vulpilor, în conformitate cu H.G. nr. 55/16.01.2008, pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul și eradicarea rabiei la vulpe în România.

Campanie Vaccinare Antirabica Aeriana Vulpi
Campanie Vaccinare Antirabica Aeriana Vulpi

Programul de vaccinare antirabică a vulpilor a fost demarat în anul 2012, la momentul actual desfășurându-se a 9-a campanie.

Eficiența acestui program rezultă din numărul de focare de rabie, înregistrate după demararea acestuia, respectiv: 2012 – 4 focare, 2013 – 9 focare, 2014 – 4 focare, 2015, 2016, 2017 și 2018 – 0 focare.

Zborurile necesare pentru desfășurarea acțiunilor de vaccinare vor fi efectuate, începând cu 07.06.2019, în funcție de condițiile meteorologice, din următoarele aeroporturi/aerodromuri: Satu Mare, Clinceni, Caransebeș, Iași, Târgu Mureș, Tulcea.

Precizăm că rabia este produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii efectul este FATAL. Se transmite la om prin mușcătura sau zgârâietura unui animal infectat.

Cum trebuie să procedăm dacă găsim o momeală în apropierea casei

Dacă găsiți o momeală intactă, într-o zonă unde nu sunt copii sau animale de companie, lăsați momeala în acel loc.

Dacă găsiți o momeală intactă într-o zonă unde sunt copii sau animale de companie, protejați mâinile cu ajutorul mănușilor și, cu ajutorul unei pungi de plastic, luați momeala și plasați-o într-o zonă împădurită.

Dacă găsiți momeala al cărei ambalaj (înveliș) este desfăcut, spart sau distrus, cu mâinile protejate de mănuși, plasați momeala într-o pungă de plastic și anunțați medicul veterinar din cea mai apropiată localitate pentru a ridica momeala respectivă.

Programul de vaccinare antirabică orală a vulpilor este un program inovator, prin care se folosesc vaccinuri antirabice orale, pentru combaterea rabiei la vulpi și la alte animale sălbatice.

Vaccinarea va elimina sau va reduce în mare măsură difuzarea bolii, atât între animalele sălbatice, cât și de la animale sălbatice la animale domestice, la animale de companie sau la om.

Populațiile de vulpi reprezintă principalul rezervor de virus rabic. Vulpile turbate pot transmite virusul prin mușcătură: oamenilor, animalelor de companie, animalelor domestice.

Comunicat de presă: DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa