DSVSA Ialomița: Secţie pentru controlul pesticidelor din produse de origine nonanimală

LSVSA Ialomiţa este al doilea laborator din reţeaua AUTORITĂŢII NAŢIONALE SANITAR VETERINARE ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR care este desemnat să efectueze acest tip de analize, după  Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.

Desemnarea Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Ialomiţa în vederea efectuarii de analize în cadrul controlului de reziduuri de pesticide din produse de origine nonanimală.

             În cadrul Laboratorului Sanitar Veterimar și pentru Siguranța Alimentelor Ialomiţa s-a creat o nouă secţie pentru controlul pesticidelor din produse de origine nonanimală (fructe şi legume), pesticide care au un efect toxic asupra organismului uman.

Publicitate

Începând cu data de 05.09.2017, conform Ordinului preşedintelui ANSVSA nr.103/05.09.2017, Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, este desemnat pentru a efectua analize privind determinarea de pesticide din produse de origine nonanimală (fructe şi legume cu conţinut ridicat de apă, citrice şi fructe de pădure), atât în cadrul Programului strategic cât şi în cadrul programului de autocontrol sau la solicitarea clienţilor.

Analizele se efectuează prin metode multireziduale bazate pe lichidcromatografie cuplată cu spectrometrie de masă (LC-MS/MS) şi gazcromatografie cuplată cu spectrometrie de masă(GC-MS/MS).

LSVSA Ialomiţa este al doilea laborator din reţeaua AUTORITĂŢII NAŢIONALE SANITAR VETERINARE ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR care este desemnat să efectueze acest tip de analize, după  Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.

Termenul de “pesticide” este adesea utilizat ca sinonim cu produsele pentru protecţia plantelor (plant protection products-PPP), care sunt utilizate, în principal, în agricultură pentru a preveni şi combate îmbolnăvirea şi infestarea culturilor.

Regulatorii de creştere (utilizaţi pentru influenţarea procesului de creştere a plantelor) şi erbicidele (care controlează plantele nedorite-buruienile) sunt cuprinşi şi ei în categoria PPP din punctul de vedere al legislaţiei UE. Pesticidele utilizate la protecţia culturilor, înainte şi după recoltare, pot fi regăsite ca reziduuri în produsele finale.

Reziduurile de pesticide reprezintă orice substanţă sau amestec de substanţe existente în hrana pentru oameni sau animale, rezultate din utilizarea pesticidelor. Termenul include derivaţi specifici ai pesticidelor, cum sunt produşi de transformare sau degradare, metaboliţi, produşi de reacţie şi impurităţi, cu semnificaţie toxicologică.         Este necesar ca aceste reziduuri de pesticide să nu fie găsite în produse de origine vegetală, alimente sau furaje la nivele care să reprezinte un risc de îmbolnăvire pentru om.