DSVSA Ialomița: Informare privind cauzele, factorii de risc și măsurile în caz de rabie
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează locuitorii județului că RABIA este o boală infecţioasă gravă, transmisă de la animale vertebrate la om, produsă de un virus care atacă sistemul nervos. Odată ce apar simptome ale bolii efectul este FATAL.
Se transmite la om prin mușcătura sau zgârietura unui animal infectat. Muşcăturile care afectează faţa, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut.
Cauzele şi factorii de risc pot fi reprezentați de: muşcătura unui animal cu rabie, contact cu piele lacerată, contact cu membrane mucoase, expunere la secreţii aerosolizate de la animale cu rabie.
Simptome la animale
Animalele infectate pot manifesta simptome vizibile sau tulburări de comportament. Animalul care a muşcat o persoană şi care s-a comportat sau se comportă ciudat poate fi infectat cu virusul rabic.
Este importantă urmărirea, pe cât este posibil, a animalului respectiv, pentru a putea oferi un tratament corespunzător şi la momentul oportun oricărei persoane care a intrat în contact cu acesta.
Este foarte posibil ca un animal să aibă rabie dacă nu prezintă frică, este neliniştit sau prezintă excitabilitate crescută. Agresivitatea, schimbarea bruscă de comportament, salivarea în exces sau dimpotrivă o atitudine timidă la un animal care este prietenos, sunt manifestări care trebuie luate în calcul. Paralizia poate constitui uneori unicul semn.
Obligațiile proprietarilor de animale
În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului României nr. 42/2004 (*actualizată*), Cap. I, art. 2 și Cap. V, art. 16, lit. g) și h), proprietarii de animale au următoarele obligații:
- aplicarea şi respectarea întocmai a prevederilor legislaţiei sanitare-veterinare, în vederea asigurării şi garantării sănătăţii animalelor, a sănătăţii publice, protecţiei animalelor, protecţiei mediului şi a siguranţei alimentelor;
- să sprijine autorităţile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în efectuarea acţiunilor sanitare-veterinare de interes public, în acest caz vaccinarea antirabică a carnasierelor deținute;
- să anunțe medicului veterinar liberă practică, sau D.S.V.S.A. Ialomița, în cazul în care observă carnasiere cu comportament neobișnuit sau moarte;
- toate suspiciunile de boală vor fi anunțate imediat la D.S.V.S.A. Ialomița.
Imunizarea câinilor și pisicilor face parte din Programul României de combatere a turbării.
Pentru vaccinarea carnasierelor domestice, fondurile necesare se asigură astfel:
- gratuit pentru proprietari, din bugetul de stat: vaccinul și manopera de vaccinare pentru câini, precum și vaccinul pentru pisici;
- contra cost de la proprietari: manopera de vaccinare a pisicilor; microcipul, manopera de microcipare și înregistrarea câinilor.
În cazul apariţiei unui focar de rabie, proprietarii de carnasiere care nu au permis medicului veterinar de liberă practică să efectueze vaccinarea obligatorie a acestora vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.
Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, apariția unor focare de rabie pe teritoriul județului este foarte greu de prevenit.