DSVSA Ialomița: Comercializarea porcinelor în târguri
Pe raza județului Ialomița, funcționează un singur târg de animale autorizat sanitar-veterinar, în localitatea Slobozia.
Având în vedere apropierea Sărbătorilor de Crăciun și implicit posibilitatea creșterii dorinței crescătorilor de porcine din gospodăriile populației de a valorifica animale vii în târgurile de animale de pe raza județului Ialomița, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița informează proprietarii de porcine cu privire la modalitățile de comercializare a acestor animale.
Comercializarea porcinelor în târguri se poate realiza la momentul actual ținând cont de faptul că începând cu data de 16.10.2017, au fost ridicate restricțiile impuse în jurul focarelor de pestă porcină africană, diagnosticate pe teritoriul județului Satu Mare.
Precizăm că deși D.S.V.S.A. Ialomița a informat, în repetate rânduri, toate Consiliile Locale, cu privire la condițiile necesare pentru organizarea și funcționarea târgurilor de animale, la momentul actual, pe raza județului Ialomița, funcționează un singur târg de animale autorizat sanitar-veterinar, în localitatea Slobozia.
Până la data prezentului comunicat niciun Consiliu Local nu a depus la D.S.V.S.A. Ialomița documentația necesară pentru evaluare în vederea înregistrării sanitare veterinare a unui astfel de obiectiv.
Mişcarea suinelor vii, din târgurile de animale, este permisă numai către exploataţii nonprofesionale și se efectuează doar dacă acestea sunt identificate şi însoţite de:
- certificat de sănătate;
- documente de mişcare (formularul F2, în cazul suinelor vii care pleacă din exploataţiile nonprofesionale).
Aceste documente se eliberează de medicul veterinar de liberă practică împuternicit (concesionar) de pe raza fiecărei comune.
Proprietarii de animale au obligaţia să respecte perioada de aşteptare/interzicere a mişcării pentru suinele nou introduse în exploataţii, inclusiv pentru animalele care au fost duse la târg şi care, nefiind vândute, au fost reintroduse în exploataţia de origine; această perioadă este de minimum 30 de zile, în condiţiile izolării într-un spaţiu separat de celelalte suine existente în exploataţie; dacă izolarea în spaţiu separat a animalelor nou-introduse nu este posibilă, perioada de aşteptare/interzicere a mişcării se aplică tuturor suinelor din exploataţie.
Totuți ținând cont de evoluția pestei porcine africane în imediata apropiere a granițelor României, reamintim crescătorilor de porcine că sunt esențiale menținerea următoarelor măsuri:
- anunțarea imediată a medicului veterinar concesionar sau oficial, a oricărei suspiciuni de boală sau a oricărui caz de mortalitate înregistrată în efectivele de porcine;
- interzicerea creșterii libere a porcinelor în mediul silvatic;
- creșterea porcilor din gospodăria proprie în adăposturi separate, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte gospodării;
- respectarea în totalitate a măsurilor stabilite de legislație în ceea ce privește comercializarea porcinelor vii în târgurile de animale.