DSVSA Ialomița: Atenționare pestă porcină africană

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița reamintește tuturor crescătorilor de porcine din județul Ialomița că, pe teritoriul României, la momentul actual, sunt declarate oficial două focare de pestă porcină africană, la porci domestici, depistate la nivelul unor exploatații nonprofesionale (gospodării particulare) din localitatea Micula, județul Satu Mare.

Conform anchetei epidemiologice efectuate se desprinde concluzia că extinderea bolii s-a datorat faptului că proprietarii exploatațiilor nu au notificat imediat, către medicul veterinar de liberă practică sau medicul veterinar oficial, primele cazuri de îmbolnăvire și mortalitate înregistrate.

În vederea prevenirii apariției bolii pe teritoriul județului nostru, vă comunicăm că este esențială colaborarea și implicarea tuturor părților, repectiv proprietar, medici veterinari și autorități publice locale.

Astfel toți proprietarii de porcine au obligativitatea anunțării imediate, către medicul veterinar concesionar sau oficial, ori a D.S.V.S.A. Ialomița (telefon 0243231069) a oricărei suspiciuni de boală (animale bolnave) sau a oricărui caz de mortalitate înregistrată în efectivele de porcine.

De asemenea este interzisă efectuarea de tratamente asupra animalelor bolnave de către persoane care nu au competențe sanitare veterinare.

Reamintim că pesta porcină africană nu reprezintă o zoonoză (nu se transmite la om), afectează toate porcinele domestice și sălbatice și evoluează cu mortalitate de până la 100% în efectivele contaminate.

Pesta porcină africană poate determina pagube importante prin dificultăți de eradicare a bolii și prin restricțiile impuse comerțului.

În cazul apariție bolii într-o exploatație toți porcii din exploatația respectivă vor fi uciși, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.

La nivelul județului Ialomița, în anul 2017, au fost analizate un număr de 59 probe (50 provenite din exploatații nonprofesionale, 1 din exploatație comercială și 8 provenite de la mistreți găsiți morți sau morți în urma accidentelor rutiere) toate rezultatele find negative pentru pesta porcină africană.

Comunicat de presă: DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa