comenzi la domiciliu cliseru.ro

DSVSA Ialomița: A fost confirmat primul focar de pestă porcină africană în Romania

OBIECTIV IALOMITA
Publicat de Obiectiv Ialomița
02/08/2017 | Stiri nationale

 În data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie, localizată la periferia municipiului Satu – Mare.

Investigația epidemiologică a relevat existența unui focar primar și a unui focar secundar in care au fost impuse masurile specifice.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel național și structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României.

În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Din primele investigații întreprinse la fața locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

D.S.V.S.A. Ialomiţa a notificat exploataţiile comerciale de suine din judeţ, Direcţia Silvică, asociaţiile judeţene de vânătoare şi pescuit sportiv, medicii veterinari oficiali şi de liberă practică  de existenţa acestui focar si s-a recomandat inăsprirea masurilor specifice de prevenire a pestei porcine africane.

Comunicat de presă: DSVSA – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa