DSVSA: Atenționare Bluetongue – Boala limbii albastre
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa anunţă proprietarii/deţinătorii de bovine, ovine și caprine că, în Bulgaria, s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de focare ale bolii Bluetongue (Boala Limbii Albastre), notificate în zone relativ apropiate teritoriului României. Totodată, începând din primăvara, și în Grecia a sporit alarmant numărul focarelor notificate în acest an, iar în prezent a cuprins toată țara.
Apropierea de graniță cu țara noastră a focarelor care evoluează în Bulgaria, precum și posibilitatea că, dacă boala înaintează, România să intre în zona de restricție a unui astfel de focar.
Facem precizarea că până în prezent virusul nu a pătruns pe teritoriul României.
Vă informăm că virusul poate determina pagube importante prin procentul de morbiditate și mortalitate ridicat, în special în efectivele de ovine în care boala apare pentru prima dată, prin dificultăți de eradicare a bolii și prin restricții impuse comerțului, de aceea, teritoriul țării trebuie păstrat indemn.
Câteva date despre Boala Limbii Albastre
Este descrisă și sub numele de Febra Catarală Epidemică, este o boală infecțioasă, necontagioasă, caracteristică ovinelor, la care evoluează de regulă acut. Ocazional, poate afecta bovinele și caprinele, precum și unele rumegătoare sălbatice..
Sursele principale de infecție sunt reprezentate mai ales de oile bolnave sau cele trecute prin boală, precum și de bovinele sau unele specii de rumegătoare sălbatice contaminate, la care boala limbii albastre evoluează inaparent sau cu semne clinice minime. Transmiterea verticală a virusului este posibilă. Cel mai important rol în transmiterea infecției îl au insectele hematofage din genul culicoides.
Căile de introducere a Bluetongue: – comerț intracomunitar cu animale vii – este necesară existența unui act de dezinsecție la ieșire din zona de restricție a vehiculelor,
- curenți de aer – care pot vehicula insecte peste 200 km/zi,
-
tranzit prin zona de resticție legume, fructe etc din Turcia,
-
turismul, etc.
Semne clinice
Boala poate avea evoluție acută (malignă) – în efectivele în care apare pentru prima dată, subacută (benignă) – în efectivele de ovine unde boala evoluează endemic și avortată.
Forma acută (malingnă) debutează cu febra 40,5-41°C. La aproximativ 48 de ore de la apariția febrei se constată congestia mucoasei bucale și nazale. Buzele, limba și gingiile sunt edemațiate, iar din cauza reacției inflamatorii animalele execută mișcări involuntare ale buzelor. Deglutiția se realizează cu dificultate. Frecvent apare diarea. Apar leziuni ce pot duce la dezongulare, în special la membrele posterioare, determinând șchiopături și decubit prelungit. Spre finalul bolii tumefacția se poate extinde până la urechi, iar zonele lipsite de păr sunt hiperemiate. Moartea survine în aproximativ 6-10 zile de la apariția semnelor clinice, în 70-90% din cazuri.
Forma subacută (benignă) – se manifestă prin semne clinice mai puțin intense. După aproximativ 2-3 săptămâni aproximativ 20-30% dintre ovinele bolnave mor.
La bovine simptomatologia este ca și ceea de la ovine. Cel mai frecvent evolueză benign sau subclinic și este urmată de vindecare.
La caprine semnele clinice sunt mai șterse.
Având în vedere pagubele economice pe care pot să le aibe crescătorii de animale ca urmare a extinderii bolii, este necesară aplicarea măsurilor de profilaxie nespecifică în ferme:
– prin efectuarea de curățenie genarală.
– trebuie eliminate, pe cat posibil, toate sursele pentru înmulțirea și găzduirea insectelor hematofage (gunoi de grajd, bălți cu apă, vegetația luxuriantă între grajduri, etc.)
– dezinfecție și dezinsecție a grajdurilor și a spațiilor dintre grajduri, iar unde este posibil aspersarea animalelor cu insecticide specifice.
În acest sens, reamintim obligaţiile ce le revin proprietarilor/deţinătorilor de animale, conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare, şi anume:
– să notifice toate intenţiile de comerţ intracomunitar cu rumegatoare, cu cel putin 48 de ore înainte de derularea acestora, indiferent dacă este vorba despre vânzări sau achiziţii de animale
– anunţarea, oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte apărut la animale, medicului veterinar de liberă practică împuternicit de pe raza localității.
DSVSA Ialomița a reactualizat stocurile de materiale, a suplimentat instalarea capcanelor pentru capturarea vectorilor culicoizi și recoltarea de probe în vederea examenului serologic din unele localităţi stabilite ca localități țintă.
Agenţii economici au fost atenționați să-şi reactualizeze stocurile de echipamente de protecţie, materiale de intervenţie și dezinfectanţi, conform Ord. Prefectului 72/10.02.2014.
Comunicat de presă: DSVSA Ialomița
Foto: ASM MicrobeLibrary.org © Walton and Suchman