DSVSA: Acțiune de recoltare de probe anemie infecțioasă și vaccinare antrax
D.S.V.S.A. Ialomița anunță deținătorii de ecvidee (cai și măgari) că, începând cu data de 1 februarie, în toate localitățile județului Ialomița, se desfășoară acțiunea de recoltare probe sânge pentru investigații în direcția anemiei infecțioase ecvine.
Anemia infecțioasă ecvină este o boală contagioasă a ecvinelor de toate vârstele, cu evoluție de lungă durată, rămânând uneori inaparentă pe toată durata vieții animalului, cu deteriorarea graduală a răspunsului imun și sfârșit letal.
Concomitent se va desfășura și acțiunea de vaccinare contra antraxului (cărbune sau dalac).
[notice]Manopera și materialele necesare acțiunii de recoltare probe sânge și vaccinare contra antraxului sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, încasarea oricărei sume pentru aceste acțiuni de către personalul veterinar implicat încalcă prevederile legislației în vigoare și se va raporta de urgență la D.S.V.S.A. Ialomița.[/notice]
De asemenea, ecvideele neînregistrate vor fi microcipate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, costul mijloacelor de identificare, al manoperei de identificare și înregistrare a ecvideelor, precum și costul pașapoartelor duplicat și al pașapoartelor înlocuitoare vor fi suportate de către proprietarul animalelor, conform Ordonanței de urgență nr. 23/2010 cu modificările și completările ulterioare.
Toți deținătorii sunt rugați să sprijine derularea acestor acțiuni de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți prin prezentarea și contenționarea animalelor, precum și prin anunțarea medicului veterinar a animalelor nou intrate în efectiv.
Acțiunea se desfășoară având în vedere prevederile Hotărârii de Guvern nr. 341/2012 pentru aprobarea acțiunilor sanitare veterinare cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului, de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor, a acțiunilor prevăzute în Programul de supraveghere și control în domeniul siguranței alimentelor, precum și a tarifelor maximale aferente acestora pentru anul 2012, precum și ale Ordinului Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 43/2012.