DSP Ialomița: Informații privind cazurile de tuberculoză din Slobozia

Ca urmare a articolului apărut în ziarul „Jurnalul de Ialomiţa”, în care se afirmă că în colectivitatea şcolară de la Liceul Tehnologic „Înălțarea Domnului” din municipiul Slobozia, ar mai fi apărut încă 30 de cazuri de tuberculoză, dorim să precizăm că informaţia este total eronată și nu a fost furnizată de către personalul Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

În colectivitatea respectivă au fost depistate în lunile septembrie și octombrie 3 cazuri de tuberculoză pulmonară:

Primul caz – a fost depistat în 04.09.2014, deci înainte de începerea anului şcolar.

Al doilea caz – depistat în 17.09.2014, provine dintr-o familie în care tatăl este diagnosticat cu tuberculoză pulmonară.

Al treilea caz – depistat în 13.10.2014 cu ocazia controlului contacților din clasele XII A și C. efectuat de Dispensarul TBC Slobozia.

Deoarece unul din cazuri are ca sursă de infecţie un alt pacient din cadrul familiei, iar primul caz a fost diagnosticat în perioada de vacanță, nu a fost declarat focar de tuberculoză în colectivitatea respectivă, condiţia fiind înregistrarea a peste trei cazuri, dar au fost efectuate controalele uzuale ale contacților din clasele respective.

Controlul contacților constă, pentru cei cu vârsta sub 18 ani, în testarea sensibilităţii la PPD (o proteină specifică extrasă din bacteria care determina boala), urmată de radiografie pulmonară la cei care au reacţie hiperergică la această proteină. Pentru cei cu vârsta de peste 18 ani se efectuează doar radiografie pulmonară.

Menţionăm că reacţia hiperergică la PPD nu înseamnă că persoana respectivă are o formă de boală, doar modificările de pe radiografia pulmonară putând stabili diagnosticul de tuberculoză pulmonară.

Toți contacții cu reacţie hiperergică la PPD și fără modificări radiologice primesc tratament profilactic cu Izoniazida conform normelor stabilite de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de 6 luni, aceasta reprezentând o măsură de protecţie pentru ca ei să nu dezvolte ulterior leziuni pulmonare.

Din Liceul Tehnologic  “Înălţarea Domnului” au fost testaţi din clasele a XII- a A și C un număr de 44 de contacți, din care s-a depistat un singur caz de tuberculoză (cazul al treilea) și 29 de contacți au prezentat reacţie hiperergică la PPD fără modificări radiologice, deci fără semne de boală.

Toate cele trei cazuri de tuberculoză au fost internate în secţii de profil și sunt sub tratament tuberculostatic, iar pentru cei 29 de contacți cu reacţie hiperergică la PPD dar fără modificări radiologice s-a iniţiat chimioprofilaxia cu Izoniazida.

Au fost examinaţi radiologic și 50 de contacți cu vârsta peste 18 ani (profesori, personal auxiliar, personal din cabinetul medical şcolar) fără a fi depistate alte cazuri de tuberculoză.

Testarea elevilor contacți a fost extinsă la celelalte clase de liceu din colectivitatea respectivă, fiind efectuate încă 256 de testări PPD care sunt în curs de evaluare la această dată.

Comunicat de presă: DSP Ialomița

Mai multe articole de la obiectiv.net: